kniha » Kacíři Duny
v Top10 3 | chce si přečíst 12 | chce mít v knihovně 10 | má v knihovně 151
hodnotilo: 130
87%
Kacíři Duny Více vydání = více obálek.

Frank Herbert

Kacíři Duny

Kniha vyšla i pod názvem:
Kacíri Duny
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Duna
díl v sérii: 5
kniha patří do světa: Duna

Kategorie: sci-fi

originální název: Heretics of Dune
originál vyšel: 03/1984

vydání: Svoboda 1997; Baronet (web) 2002; Baronet (web) 2007; Baronet (web) 2014; Baronet (web) 2022; Premedia (web) 2023; Baronet (web) 2023

odkazy: 1x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
firen  | ***** 19.11.2007 18:17

A máme tu další skok v historii. Nyní se stává hlavní rolí Duncan Idaho. Za dob Leta Atreida hlavním zbrojmistrem Atreidu. Po tisících letech bylo naděláno tisíce Gholských kopií tohoto člověka. A jako obvykle je jen jedna věc o kterou jde a tou věcí je melanž neboli koření.

Dilvermoon  | ****1/2 19.09.2011 13:38

Tak. Prostě další díl Duny. Velký posun do budoucnosti a také už se děj netočí kolem dynastie Atreidů, respektive tato již vymizela. Protože časový skok je velký a vesmír se změnil, tak mi pár desítek stran trvalo, než jsem se zorientoval v nových podmínkách a reáliích. Ale pak už to šlo jako po másle. Samozřejmě je, jako vždy v sérii, vhodné být stále ve střehu a vnímat jemné náznaky ve spletitých dialozích, ale ve srovnání s Božským imperátorem autor lehce ubral a zvláště v poslední třetině knihy zakčněl. Navíc se na nějakou dobu ocitneme v prostředí v podstatě „západního stylu“ (město Ysai, bývalá Baronie – sídlo Harkonnenů) což je v sérii celkem výjimka, jinak se pohybujeme v prostředí, které by se dalo přirovnat k arabskému. A opět – překlepy se nekonají (no dobře, asi dva jsem zaznamenal :-), překlad se čte výborně, prostě si Baronet opět dal záležet. Závěr je docela otevřený, protože poslední díl (od Franka) má v podstatě přímou návaznost bez nějakých větších časových prodlev.

Gaarq  | ***** 21.01.2013 12:27

obyvatelé herbertova vesmíru sklízejí první plody zlaté stezky božského imperátora při setkání s lidmi z rozptylu. poloha románu je opět adekvátní ději, tam, kde je božský imperátor takřka statický, tak jsou kacíři duny úplné akční dobrodružství. herbert trošku přitahuje šrouby ohledně fyzických a mentálních superschopností různých hrdinů, ale vezmeme-li v potaz časovou škálu a možnosti vývoje, je to akceptovatelné, byť sem tam si člověk pobouřeně pomlaskává. na scéně se objevují zajímavé figury z rozptylu, některé staré známé se vybarvují a drama stíhá drama. všechny ty filozofické poznámky mě už nudí víc a víc, poněvadž jsou přečasto děsivě banální, někdy ale dokáže autor uhodit hřebíček na hlavičku až to zaduní. celkově se mi vývoj líbí a dokážu si to náležitě užít. herbertův vesmír je realisticky drsný a syrový, podobný vesmír isaaca asimova v nadační sáze je sterilní a rigidní.



WebArchiv - archiv českého webu