kniha » Kaldera 2
v Top10 3 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 89
hodnotilo: 103
89%
Kaldera 2

Alastair Reynolds

Kaldera 2

kniha druhá

série: Odhalený vesmír
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Odhalený vesmír (Revelation Space)

Tato kniha je částí i jiných knih: Kaldera

Kategorie: sci-fi - akční - space opera - hard sci-fi - detektivní

originální název: Chasm City
originál vyšel: 05/2001

vydání: Triton (web) 2004

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | ****1/2 25.09.2008 20:26

Prečítal som Kalderu 2 a musím povedať, že druhá polovica príbehu je oveľa lepšia. Čo lepšia, nebudem otáľať, druhá polovica Kaldery je vynikajúca kniha. Reynoldsovi sa podarilo z takmer všetkých postáv jednotky urobiť dôležitých hýbateľov deja. Tri roviny príbehu – Tannerove spomienky, aktuálne udalosti a život Skya Haussmana splietol dokopy, z čoho sa mu podarilo spraviť výnimočný príbeh, dostatočne komplikovaný ako u Odhaleného vesmíru, ktorý neustále prekvapuje (v priebehu príbehu mi niektoré okolnosti dochádzali a ešte väčšiu radosť som mal, keď sa to aj stalo). V tejto knihe sú tu znova hard scifi prvky, ako sú opisy fungovania generačnej lode, pohonu či brzdenia, ďalšia rasa bytostí Reynoldsovho vesmíru a ďalšie kúsky zapadnú do komplikovanej skladačky Odhaleného vesmíru. Kniha ma dostala jedinou postavou – Skyom Haussmanom (aj keď, jedinou, sami zistíte ako to je :)) – jeho opis od trojročného chlapca, ktorého priateľom bol výukový program Klaun, cez mladíka, ktorý sa dozvie pravdu o svojom pôvode, až po hnusného (naozaj!) slizkého záporáka, je excelentný. Túto postavu som naozaj nenávidel. Dej s Flotilou je natoľko skvelý, že by sa presadil ako samostatná kniha, jednoducho skvelé (asi sa vrhnem na Aldissov Nonstop :)). Celý dej je veľmi komplikovaný, vďaka čomu zostalo niekoľko vecí, ktoré som nepochopil ale teším sa na ďalšie prečítanie celej série, kedy si všimnem detaily, ktoré mi unikli. Odporúčam čitateľom, ktorí ešte s Reynoldsom nezačali, najprv prečítať Kalderu a až tak Odhalený vesmír, aby bol pre vás prechod k Arche plynulý (nerátam poviedky, ktoré poďla komentárov na FP treba prečítať pred Archou) nie ako u mňa – keďže sa chystám znova prečítať Odhalený vesmír a až tak po prvý raz Archu. Rád si zabudnuté veci objasním a lepšie ich pochopím :) 4,5* za niektoré (aspoň podľa mňa, možno som to len nepochopil) nelogickosti či príliš časté používanie náhodnej záchrany hrdinu. K tomu ešte TOP 10. Kto nečítal Reynoldsa, nech s tím už aj začne. Naozaj o veľmi veľa prichádza :)

Julianne  | ***** 22.06.2009 14:34

První část románu jsem hodnotila 70 % s tím, že jde o návrat do skvělého Reynoldsova vesmíru, ale příběh se přeci jen nedá s Odhaleným vesmírem srovnávat. Omyl. Opravdu platí, že hodnotit jednu část bez druhé jednoduše nelze. V druhé knize románu se totiž tři linie dokonale spojí v jednu v ohromující pointě a ukáže se, že příběh není ani náhodou tak přímočarý a jednoduchý, jak se v první části mohl zdát. Prostě perfektní.

Madam Brbla  | ****1/2 16.08.2010 09:54

Mňam, sci-fi dle mého gusta! Opět nechybí různá fascinující prostředí, co doslova vyrostou před očima, přesvědčivý popis technologií budoucnosti, uspokojivě rozporuplní až záporní hlavní hrdinové a sympatické nebo alespoň zajímavé vedlejší charaktery (některé mohly dostat i více prostoru). Nebyl by to Reynolds, aby zdánlivě prostý příběh pomsty patřičně nezkomplikoval. Pozorný čtenář sice odhalí předem, kam autor míří, ale stejně si rád odpustí mrmlání na téma předvídatelnosti a bude akorát spokojeně pomlaskávat. Osobně bych místy uvítala podrobnější popis událostí (to se týká hlavně linie Skye Haussmanna), nicméně oceňuji úspornost, s jakou jsou dávkovány informace – dozvíme se vše podstatné, žádné zbytečné roztahování. Mohla bych předhodit několik jizviček na kráse románu, nic to však nemění na celkovém nadšení z Reynoldsem vytvořeného světa. „Kaldera“ je poněkud přímočařejší oproti „Odhalenému vesmíru“, o něco akčnější, dobrodružnější, méně hluboká, přesto je mému naturelu o kousek bližší. Co ještě dodat? Nezbývá než udělat panu Brinovi pá-páá, protože někoho z TOP10 bohužel vykopnout musím, aby konečně uvolnil zasloužené místečko Alastairu Reynoldsovi, králi space oper. 93%

Speedemon  | ***1/2 21.08.2011 20:43

No, přede mnou to zatím všichni jen chválili. Kniha je to určitě dobrá, dokonce hodně dobrá. Jenže jestliže mě v první části bavili různé popisy města a rozšiřování povědomí o Reynoldsově světě, zde mě Tannerova část často i nudila. Vždy se jen dostal z bodu A do bodu B, kde ho buď někdo zradil nebo zachránil a opět z bodu B do bodu C, kde se to opakovalo. Nejlepší je tím pádem část o Skyovi, které nemám vůbec co vytknout. Kdyby to bylo jen o něm, má kniha asi plný počet. Tak jako tak, Kaldera je perfektní román, u kterého jsem se opravdu dobře bavil.

trudoš  | **** 29.08.2016 00:12

Budoucnost s nekrózou zvrácených technologií, lidské nesnášelivosti a špinavého obchodu namíchána v několika dějových rovinách, zasazena do rozmanitých světů a zaplněna hrdiny, o nichž nemůžete s jistotou říci, zda jsou hodní, zlí nebo prostě jen oškliví – to je v kostce dvousvazková Kaldera, která nepostrádá prvky klasické i novodobé space opery. Alastair Reynolds rozhodně nešetří imaginací ani zvraty, naneštěstí však zapomíná, že když vyprávění rozjede v několika liniích, nestačí je pouze spojit, ale najít i smysl, proč spolu vlastně souvisí. Nehledě na to, že množství nápadů není ani z poloviny využito a často jsou zde jen proto, aby dotvořily atmosféru. Autor zvolna provází příběhem, který se z počátku tváří jako jednoduchý rozbor psychologie pomsty, aby následně prostřídal všechny myslitelné subžánry science fiction, přičemž s vypočítavostí profesionála odhaluje široký rozměr celého svého univerza. Čtení je to parádní, ale bohužel se zde potvrzuje pravidlo, že všeho moc škodí.



WebArchiv - archiv českého webu