kniha » Inferno
v Top10 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 15
hodnotilo: 27
80%
Koupit knihu:
Minotaur
Fantasya.cz
Inferno Více vydání = více obálek.

Dan Brown

Inferno

série: Robert Langdon
díl v sérii: 4

Kategorie: sci-fi

originální název: Inferno ˙
originál vyšel: 05/2013

vydání: Argo (web) 2013; Ikar (SK) (web) 2013; Ikar (SK) (web) 2014; Argo (web) 2014; Argo (web) 2016

odkazy: 1x [info], 1x [trailer], 2x [recenze]


Komentáře:
Speedemon  | ****1/2 13.03.2014 07:17

Po Ztraceném symbolu, který mě hodně zklamal našel Brown opět téma, které mi sedlo. Dantovo Peklo je plné odkazů a symbolů takže je z čeho čerpat. Navíc hlavní příběh je povedený a autor se nebojí rozvíjet i hodně negativní scénáře. Konec se dost povedl a proto hodnotím vysoko. Jinak styl vyprávění je pořád stejný, takže komu nesedly předchozí knihy, asi ani nemá cenu to zkoušet. Je to účelově napínavé plné různých odhalení servírovaných přesně v takový okamžik, abyste četli dál a dál…

avatar2  | **** 21.08.2015 09:46

Narativně i stylisticky stejné jako předchozí „langdonovky“, přesto jiné. Zatímco u předchozích dílů jde spíš o mazaný, dobře odvyprávěný a vypointovaný thriller, tentokrát se autor na konci skutečně dotkl sci-fi. A nevadí to, jsem rád že necouvl a neuchýlil se ke kompromisnímu, smířlivému řešení. Velmi dobré počtení.

whack  | ***** 25.10.2018 13:27

Bertrand Zobrist sa mýlil – štyri miliardy sú stále veľa. Neviem, prečo to robil všetko tak komplikovane, mohol to predsa vypustiť rovno a bez šifier – symboliky v deji sa mi páčia, ale tu ich bolo príliš. Stačilo, keby sa viac zaoberal ekologickou škatuľkou, ktorou svoje počínanie obalil. Prečo sa tam vôbec spomína peklo a Satan – čo s tým tieto veci majú spoločné? Kontrola pôrodnosti je predsa vec stará ako samo ľudstvo. Že preľudnenie vedie ku katastrofám, vedia aj pralesné národy – iba my v modernom, prehumanizovanom svete tieto fakty pošpiňujeme x-krát manipulačne prekrútenými a zdémonizovanými múdrosťami Thomasa Malthusa a iných.

Sienna bola moja obľúbená postava od začiatku až do samého konca. Dajú sa k nej vybudovať veľké sympatie a ľahko ju porozumieť. V porovnaní s filmom je vykreslená v oveľa pozitívnejšom svetle a to je fajn, pretože nič nie je čiernobiele. Odpovede začne zodpovedať kapitolou 99, ktorá (o 62 strán neskôr) vyústi v kľúčové rozhodnutie Elizabeth z WHO: „Možno proti tomu ani nebudeme chcieť zasahovať.“ Situácia si žiada riešenie. To, že zopár ľudí by bolo neplodných, neznamenalo by z nijakého pohľadu „zánik sveta“.

„Každá čiara na (demografickom) grafe stúpa úmerne k jednej hodnote – hodnote, o ktorej sa všetci boja diskutovať. O počte obyvateľov v globálnom meradle! Ak chcete viac čistej vody na hlavu, potrebujete menej obyvateľov na Zemi. Ak chcete znížiť emisie motorových vozidiel, potrebujete menej šoférov. Ak chcete doplniť ryby v moriach, potrebujete menej ľudí, ktorí ich jedia! Otvorte oči! Sme na pokraji, a vaši svetoví vodcovia sedia v zasadačkách a objednávajú štúdie o sociálnej energii, recyklovaní a hybridných automobiloch. Ako to, že to nevidíte? Rozpad ozónovej vrstvy, nedostatok vody a znečistenie ovzdušia nie sú choroby – sú to symptómy. Chorobou je preľudnenie. Ak nezaútočíme na preľudnenosť priamo, nerobíme nič viac, iba prikladáme náplasť na rýchlo rastúci rakovinový nádor. Niekto sa musí pustiť do tejto vojny.“ (Zobrist)

trudoš  | ***1/2 02.11.2018 05:40

Začnu pozitivy. Parádní úvod, který bezesporu patří k tomu nejlepšímu v celé sérii. Perfektní stylistika akčního vyprávění, kdy je každá věta pečlivě volena tak, aby člověka nutila k přečtení další. Několik zajímavých pozastavení nad budoucností planety Země.
Pak už však u mě převažují negativa. Dan Brown je po všech těch letech předvídatelný jak zákon káže, přičemž jeho triky byly otřepané už v době jeho největší slávy. Proto málokomu nedocvakne, že skutečnosti, jak jsou předkládány, jistě nebudou takové, jak se tváří, a že masky komparzistů dříve nebo později půjdou dolů a odhalí se jejich skutečné uplatnění v dramatu. Hodně je tu přitom znát nucené našroubování Roberta Langdona coby představitele hlavního hrdiny, protože jeho postava příliš smyslu nemá. Ve výsledku konspirační teorie všeho všudy žádné, historické zajímavosti taktéž, vyvrcholení nečekaně odfláknuté a jen v závěru se mihne docela povedený sci-fi motiv, který se může – ale taky nemusí – odrazit na dalším pokračování.



WebArchiv - archiv českého webu