kniha » Strážkyně pramene
chce si přečíst 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 4
68%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Strážkyně pramene

Emmi Itäranta

Strážkyně pramene

Kategorie: sci-fi - antiutopie - postkatastrofická

originální název: Teemestarin kirja
jiný (obecně známý) název: Memory of Water
originál vyšel: 2012

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2014

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | *** 26.06.2014 21:56

z knihy mám docela rozporné pocity, které by se možná daly vyjádřit souslovím „rozněžnělé post-apo“. napsané to není špatně, ale po stránce námětu (post-apo ve světě, ve kterém není dost pitné vody, oteplování způsobilo zvýšení hladin moří a číňané dobyli svět) to není moc promyšlené (na to, jací mají být číňané drsní a bezohlední vládci, jsou pozoruhodně neschopní ve sledování obyvatelstva, na totalitu velmi neobvyklé). samotná ochranářsko-protitotalitní linka je taková nemastná neslaná. autorka se snaží budovat napětí a stísněnou atmosféru s postupem děje, ale vše se děje tak pomalu, že to nemá žádný efekt. nedojaly mě ani rodinné staleté tradice a naivní pokus o pasivní odpor proti okupantům. vypadá to, že autorka si prostě zkusila naspat emotivní osobní román s využitím fantastických kulis a podle mého se to moc nepovedlo.

idle  | ***1/2 21.04.2018 09:19

Mno, moje studium finštiny došlo tak daleko, že jsem si troufla na celou knihu. Stejně jsem se chystala si ji přečíst…

Jedná se o dystopii ze světa budoucnosti, ve kterém lidstvo trpí nedostatkem pitné vody a také pod útlakem vojenského režimu. Ten je ale v některých momentech překvapivě benevolentní, takže se příběhu daří rozvíjet povětšinou bez obvyklé špíny a násilí, jaké bychom v podobném žánru čekali.

Hlavní hrdinka pochází z rodu čajových mistrů, takže podědí nejen řadu s vodou souvisejících rituálů, ale i rodinné tajemství. Spolu s kamarádkou pak zakopne o další, mnohem starší tajemství. A voda je samozřejmě v jádru všeho, je v lidském těle, v myšlenkách, v přirovnáních.

Kdybych se zaměřila na logiku, našla bych tam celý kopec podivností a kulhajících momentů, ale ráda jsem se v tom světě procházela.

A připouštím, že asi připisuju pár plusových bodíků za to, že jsem to zvládla. :)



WebArchiv - archiv českého webu