kniha » Kapitula: Duna
v Top10 4 | chce si přečíst 12 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 129
hodnotilo: 121
87%
Kapitula: Duna Více vydání = více obálek.

Frank Herbert

Kapitula: Duna

série: Duna
díl v sérii: 6
kniha patří do světa: Duna

Kategorie: sci-fi

originální název: Chapterhouse: Dune
originál vyšel: 03/1985

vydání: Baronet (web) 1999; Baronet (web) 2010; Baronet (web) 2022; Premedia (web) 2023; Baronet (web) 2023


Komentáře:
firen  | ***** 17.12.2007 17:22

Poslední díl legendární série duna, který napsal Frank Herbert. V mysli se vracím k prvnímu dílu, tehdy mně nenapadlo jak to může porkačovat. Dokonalé. Škoda je jen, že Frank Herbert nenapsal sám jak předehry k dunám tak historie. Myslím si, že tak by narostlo jeho dílo ještě větší dokonalosti.

Dilvermoon  | **** 06.01.2012 18:28

Tak. Poslední Duna od Herberta otce. A také nejvíce filozofující. Velkou část textu zabírají rozhovory mezi jednotlivými Benegesseriťankami, příp. dalšími postavami, autor si libuje jako obvykle v náznacích a nedořečeném a nestydím se za to, že jsem občas tápal. Vždyť pro Bene Gesserit by to byla nedobrá vizitka, kdyby jejich analýzy beze zbytku chápal obyčejný smrtelník. Dostane se sice i na akci, ale jednoznačně převažuje popis duševních pochodů žen z Bene Gesseritu i Ctěných matre. Vystupuje i pár mužů, ale až na drobné výjimky (asi 2) tvoří jen naprosté křoví tomuto matriarchátu. Párkrát mě přepadl i pocit jisté přesycenosti, ale po strávení jsem zjistil, že mi to chutná.

Na rozdíl od Kacířů Duny, kteří začínají po dlouhé časové prodlevě od předchozího dílu, Kapitula na Kacíře přímo navazuje, takže čtenář vstoupí do relativně známých vod.

Co je ale škoda, ovšem vinou výhradně vyšší moci, je otevřenost konce tohoto posledního dílu. Autor měl určitě v hlavě další děj, ale bohužel. Samozřejmě, kdo má zájem, může pokračovat dál knihami Herberta syna.

Honzeecheck  | **1/2 17.09.2012 09:44

Svět Duny miluju, ale tohle je po pravdě na samý hraně čitelnosti. Půlku knihy se absolutně nic neděje, postavy se ani nikam nepohnou – prostě každej sedí na svym místě a filosofuje si, maximálně se občas utkají ve filosofickém rozhovoru. Přiznam se, že jsem na tyhle myšlenky asi příliš omezenj, vůbec jsem se nechytal a i když se hodně snažil, žádnou velkou myšlenku jsem si stejně neodnesl. Teprve ke konci se začíná něco málo dít, ale to už je docela pozdě a i když se mi závěr docela líbil, víc jak 50 tomu nemůžu dát. Těšim se na ty pokračování od jeho syna

Gaarq  | **** 30.01.2013 21:25

poslední část velkolepé ságy o duně. autor se znovu uchýlil k dialogové formě, která nepřekypuje dějem, ale de facto se odehraje několik veledůležitých událostí (bene gesserit vs. ctěné máteře, vstup židů na scénu, únik nelodi z kapituly a hlavně dvojka daniel&marty), které patrně předjímaly finále.

dialogová forma je často méně zábavná, to když herbert popustí stavidla své filozofické blábolivosti, ale několik dialogů je tu skvostných a úžasně zábavných (přejel jsem výstupní zastávku ;) protože přinášejí zajímavé konfrontace. herbert si vždycky liboval v rychlých slovních výměnách provázených vnitřními monology (což dobře zachytil lynch ve filmu). tento díl se asi nejvíc podobá božkému imperátorovi, ale ten obsahoval převratnější koncepty a byl tak podstatně zajímavější. škoda, že nemohl dílo dokončit :(



WebArchiv - archiv českého webu