kniha » Vycpávač zvířat
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 13
hodnotilo: 11
79%
Vycpávač zvířat

Jarosław Grzędowicz

Vycpávač zvířat

Kategorie: fantasy - sci-fi - povídková sbírka

originální název: Wypychacz zwierzat
originál vyšel: 2008

vydání: Triton (web) 2014

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | ***1/2 23.07.2014 09:35

Kniha s lákavým obalem a připitomělou anotací… Tenhle soubor povídek (relativně) známého polského autora bych rozdělila na dvě části: na krátké jednohubky a delší povídky. Zatímco první skupina jsou pouhé anekdotky, které budou mít i v mé paměti omezeného trvání, většina z obsáhlejších příběhů mě dokázala hlouběji oslovit. Nejvíce na mě zapůsobil antiutopický „Víkend ve Spezeku“, následovaný „Vlčí vánicí“ z čtenářsky atraktivního prostředí U-bootu. Té těsně šlapalo na paty setkání s mimozemšťany ve „Farewell blues“, společně s lehce schizofrenním a hodně mrazivým „Buran vane z druhé strany“, nezaostal ani ostrý „Loisettin polibek“. Z kratších povídek nejlépe pobavila hned ta první, hororový vtípek „Koníček tety Konstancie“, zbývající stručné texty bych klidně oželela výměnou za jednu dlouhou povídku. Nejsem zklamaná, ale možná má očekávání ohledně tohoto spisovatele byla malinko vyšší. Pochvalu si zaslouží překlad a redakční práce. 74%

Strýček Biolit  | **** 15.09.2014 15:37

Bez obalu říkám, že knihu jsem si chtěl přečíst právě kvůli obalu, resp. obálce. Něco tak úžasně úchylně roztomilého se na přebalu knihy vidí maximálně jednou za deset let…

Co se vnitřku týče – byl jsem velice příjemně překvapen. Vím, že autorovi vyšla nějaká sci-fi/fantasy série, avšak v době, kdy vycházejí knihy i Davidu Ráthovi, to ještě nemusí být záruka kvality, natož nějakého spisovatelské­ho umu.

V knize se prostřídávají krátké povídky (většinou 5–6 stránek) a práce delšího rozsahu. Kratší povídky jsou – logicky – slabší, ale i tak dosahují poměrně vysoké úrovně a čtenáře rozhodně neurazí.

Téměř ve všech „klasických“ povídkách je cítit autora nechuť k totalitám a také autorova fascinace různými světy, respektive možnostmi, které mohly nastat, kdyby [doplňte]… nu a pak samozřejmě i světy, které teprve můžou nastat.

Sečteno, podtrženo, velice kvalitní sbírka povídek, která sice ničím výrazně nepřekvapí, ale nejednou ohromí svou – když přijde na budoucnost – syrovostí…

trudoš  | **** 26.01.2018 23:28

Soubor šesti delších povídek, které autor napsal do tematických antologií a sedmi krátkých, které byly určeny do novin jako příloha. Díky tomu jsou texty různorodé a pouze téma zrůdné absurdity totalismu se zde v různých obměnách opakuje.
Silnou stránkou je bezesporu autenticita prostředí, za kterou může tvůrčí pečlivost při studování materiálů. To se projevuje především v delších textech, z nichž nejvíce vynikají Farewell Blues, Víkend ve Spezeku a Vlčí vánice. Tady často zamrzí rozsah, protože nápady bych klidně uvítal i v románové podobě. Naproti tomu v sedmi klasických short stories předvádí spisovatel cit pro pointu a nadsázku, což se dneska zdaleka nevidí tak často, jak by si jeden přál.
Jarosław Grzędowicz tak podle mě odvedl poctivý kus práce. Nevyžívá se v novátorství ani jazykolamech, díky čemuž jsou jeho povídky jasné a srozumitelné kterémukoliv čtenáři. Přitom není nouze o smysluplná témata a originální myšlenky. Sice vás nedostane do kolen, ale klobouk smeknout přiměje.



WebArchiv - archiv českého webu