kniha » Nadvláda
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 2
hodnotilo: 6
72%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Nadvláda

C. J. Sansom

Nadvláda

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: Dominion
originál vyšel: 10/2012

vydání: BB art (web) 2014

odkazy: 3x [recenze], 1x [info], 1x [ukázka]


Komentáře:
Gaarq  | **** 07.03.2015 08:24

skvělý nápad na alt.hist, plíživá nacifikace poražené británie po roce 1940. autor, který se běžně tomuto žánru nevěnuje, ale má historické vzdělání. nu, a výsledkem je dobře napsaný román, nebýt těch bodů zvratu, jeden by řekl, že až realistický román (neuvěřitelně pomalé tempo, dlouhé dialogy, proudy vědomí, vše popisováno takřka do detailů), jenže právě ta alt.hist část často docela pokulhává. co autor umí, to je skvěle navodit atmosféru, důvěryhodně vykreslit prostředí, postavy už jsou horší, jsou často schematické a jejich jednání je někdy, no, divné. také neodolal několikrát planým citovým výlevům, které měly asi čtenáře dojmout, mě spíš naštvaly. ale pořád ok. jenže pak je tu ten aspekt alternativní a tady je to velmi smíšené. co se týče samotného impéria, tak je to skoro do puntíku – politická situace před válkou a krátce po jejím započetí, proněmecký a pronacistický sentiment v britské společnosti, indie. ale čím dál od británie, tím hůře, už ty mapy alternativního světa roku 1952 vykazují podivné odchylky, nemluvě o podle mého názoru výrazně zkreslených autorových představách toho, jak by vypadal svět, kdyby němci zvládli ofenzívu v roce 1941 do ruska, japonci nemuseli válčit s USA a británie byla mimo hru. autor si vytváří takovou situaci, která se mu hodí pro vyústění příběhu, a moc nedbá na kontrafaktuály. je to jeho plné právo, a mé plné právo čtenáře je nelibost k tomuto postoji ;) tak či onak, pro trpělivého čtenáře se zájmem o alt.hist je to rozhodně zajímavé čtení.

trudoš  | ***1/2 19.04.2018 22:50

Po debaklu u Dunkerque byla Anglie nucena s Německem uzavřít mír. Fašisté se tak mohli naplno věnovat rozsáhlé invazi do Ruska a ostrovy Velké Británie ovládl totalitní systém. Churchillův odboj se však ani po dvanácti letech nevzdal…
Špionážní román Nadvláda v sobě kloubí to nejlepší z Harrisovy Otčiny a Orwellova 1984. C. J. Sansom přitom skvěle pracuje s kulisami a atmosférou, díky čemuž fikce o nacistickém Londýně působí naprosto věrohodně. Ta mrazivá atmosféra strachu a nekonečné paranoie prostupuje každým řádkem. Slabší je to však s dějem. Přestože má román přes pět set stran, zápletka by šla shrnout do několika vět. Pomalé stupňování napětí pak nevyústí v šokující odhalení (které však mimoděk slibuje) a bohužel se nekonají ani žádné nečekané zvraty. Příběh je – podobně jako postavy, s jejichž osudy si zahrává – civilní až do morku kostí. Což je nevýslovná škoda, uvážíme-li, kolik práce s vytvořením alternativních dějin si autor dal. Jeden by čekal, že se pustí do větších akcí.



WebArchiv - archiv českého webu