kniha » Kolíbka
v Top10 2 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 53
hodnotilo: 44
81%
Kolíbka Více vydání = více obálek.

Kurt Vonnegut, jr.

Kolíbka

Kategorie: sci-fi

originální název: Cat's Cradle
originál vyšel: 1963

vydání: Mladá fronta (web) 1976; Mladá fronta (web) 1994; Euromedia Group (web) 2005; Argo (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | **** 24.03.2011 14:24

Na začátku jsem byl nadšený. Vonnegut je mistr dialogu a text tak jenom sviští. Jenže… jenže už před stou stránkou zpomalí tak moc, že jsem se musel do čtení nutit, což se mi běžně nestává. Na druhé straně je po stránce myšlenkové stále aktuální. Ačkoliv shození atomové bomby či nebezpečí plynoucí z Karibské krize je už dávno za námi, stále varuje před opětovným použitím jaderných zbraních, takže by se dal text doporučit hlavně všem, kteří rozhodují o použití zbraní.

akustik  | ***1/2 24.08.2014 21:07

Ohromná snůška kuriozit v tak útlé knížce – reportážní pátrání po historii otce atomové bomby, jehož vynálezy jsou jedno velké zvěrstvo pro celé lidstvo. 1) Kuriózní postavy – nikdo, včetně hlavní postavy, není úplně normální, každý má svůj typický vyšinutý rys, netradiční životní příběh, osobité jednání. Nikdo nereaguje úplně normálně. Téměř všichni zmítaní zvláštním a opravdu kuriózním náboženstvím (bokonismus). 2)Kuriózní prostředí – (nejen) malinký, diktátorem ovládaný ostrov plný negramotných domorodců, kde je míra radosti a utrpení udržována právě vyznáváním bokonismu. 3) Kuriózní změna žánru v průběhu knihy – většina je reportážní fikce, až na závěr ryze postapokaliptické sci-fi.

Osobně mě trochu mrzelo, že největší části knihy jsou věnovány tomu méně zajímavému. Obrovská snaha hlavní postavy – spisovatele dozvědět se něco o známém tvůrci atomové bomby je příliš vyčerpávající. Jsme seznamováni (byť jen krátce) s velkým množstvím dále nevystupujících a málo podstatných postav a jejich docela nezáživnými komentáři. Prostě dlouze jsem nenacházel jádro pudla a nevěděl, o co se to Vonnegut vlastně snaží – zda pouze o humorné situace a rozhovory nebo zda jde přece jen o něco víc. Co se této knize upřít nedá je originalita doslova všesměrová.

Clarice  | * 25.11.2018 18:46

To jsem zase jednou zlá. Prostě mě to nebavilo. Asi za to může spíš autorův styl, než autorův příběh.



WebArchiv - archiv českého webu