kniha » Rytíř Sedmi království
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 60 | antikvariát
Rytíř Sedmi království Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Rytíř Sedmi království

Kniha vyšla i pod názvem:
Rytier siedmich kráľovstiev
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

kniha patří do světa: Svět ledu a ohně

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

originální název: A Knight of the Seven Kingdoms
originál vyšel: 2015

vydání: Argo (web) 2014; Argo (web) 2014; Tatran (web) 2017; Argo (web) 2020

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Strýček Biolit  | **** 06.11.2014 20:56

Sbírka tří delších povídek či novel představí čtenáři dvojici velmi svérázných hrdinů. Prvním z nich je Dunk, rytíř bez bázně a hany (no a taky Hany), který si – v prohnilém světě Sedmi království – snaží zachovat rytířskou čest…což se ovšem leckdy neslučuje se zachováním holého života. Dunk je archetypem rytíře na bílém koni, takže se pro dobrou věc a pravdu nezdráhá položit hlavu na špalek nebo vytrpět mnohá příkoří. Jeho společníkem je jistý Egg, který…no…je zkrátka a dobře svůj.

Upřímně řečeno, i přes nespornou kvalitu prací, není kniha nic extra. Není to žádný pilíř žánru, žádná zářicí kometa, je to „jen a pouze“ výborné, šťavnaté a informacemi nadité čtení, které vás (mimo jiné) donutí, abyste si konečně udělali pořádek v Targaryenech (je jich jak much, jména stejná…no hrůza). Dále se dozvíte, jak vznikly dvě větve Fossowyské jabloně; a pokud si (aspoň matně) pamatujete zmínky z hlavní ságy, bude na vás pomrkávat spousta odkazů a skrytých vtípků.

Konečný verdikt je poměrně jednoduchý – skvělá a velice dobře zpracovaná kniha, která je takřka povinná pro všechny fanoušky světa Písně. I ostatním ovšem může nabídnout hodiny kvalitní zábavy – takový čtenář však musí počítat s tím, že místy bude lehce plavat.

snop  | ****1/2 10.11.2014 14:02

GRR Martin byl imho vzdy silnejsi v povidkach nez v romanech. Pekne popsany svet, zajimave rozvijejici „hlavni“ sagu davanim veci do souvislosti. Trochu cloveka mrzi, ze Dunk je spise osudem zmitany, nez aby ho uplne drzel v rukou, takze rozuzleni zapletek jsou casto na urovni nahodilosti, nicmene to je asi zamer, takze to nelze vycitat autorovi. Kazdopadne mila kniha.

Schramm  | **** 07.12.2014 15:39

Starý dobrý GRRM ve formě, která mu podle mě sedí nejvíc. Novely se možná pomelu rozjíždějí, čtenáře ale pevně chytnou a už nepustí a každá pointa stojí za to. Stejně tak ser Duncan Vysoký. Člověk na něj zkraje hledí skrz prsty, ale záhy mu přiroste k srdci. A to i přesto, že to není Tyrion Lannister. Osobně bych byl rád za víc příběhů z dob, kdy v Sedmi královstvích vládli Targaryeni. Pro fanoušky Písně ledu a ohně nutnost, ostatním vřele doporučuju. I přesto, že to vlastně není fantasy, ale spíš historický román z alternativní reality. GRRM tady ukazuje, jak dobře má nastudovanou středověkou historii i rytířské příběhy.

SONP  | ****1/2 31.01.2015 08:20

Safra, po utrpení, které jsem měl s posledními dvěma díly Písně ledu a ohně, jsem úplně zapomněl, jaké báječné povídky umí Martin psát. Vždyť s povídkami jsem u Martina začínal (pravda scifistickými). Zejména Potulný rytíř ve mě vyvolal pomalu pocit, jako když jsem prvně četl Tolkiena – jako bych s nimi na tom turnaji byl osobně. Tajemný rytíř už byl připomínkou obrovského množství postav, ve kterých jsem se začal ztrácet, ale nakonec jsem se chytil. Jedinou vadou na krase je příšerná obálka s počítačově generovaným krasavcem, fakt hrůza – kvůli ní jsem si na nočním stolku otáčel knihu lícem dolů.

Gaarq  | ***** 01.02.2015 11:56

velmi příjemné čtení, GRRM prostě psát umí. jak jsem už zmiňoval u povídek, dostáváme tu od autora slušnou dávku historického kontextu pro sérii, seznámíme se důkladně se všemi sociálními aspekty rytířského života a sem tam autor utrousí i nějaké zlaté šupiny, které ze sbírky dělají i něco víc, než jen odpočinkové čtení na neděli.

ps. díky bohům mám tu ne-modrou obálku. takovou míru nevkusu aby i ve fantasy pohledal.

Strider  | ***** 26.02.2015 11:49

Tri poviedky, ktoré okrem dvoch hlavných postáv – jednoduchého potulného rytiera Dunka a jeho panoša Egga, v ktorom je viac než by sa na pohľad zdalo – spája ideál rytierstva. Hlavných hrdinov nejde nemať rád, príbehom nechýbajú zvraty a prekvapenia, to všetko v skvele vykreslenom svete. Pre fanúšikov Martinovej ságy povinnosť, dozvedia sa tu mnoho o histórii Westerosu a o rode Targaryenov. 9/10

Kiki-Jiki  | **** 17.01.2016 19:00

Všechny 3 příběhy jsou čtivé, jako vystřižené z Písně ledu a ohně. Jedinou výhradu mám k množství jmen, kterých je na knihu takového rozsahu podle mě až příliš a na rozdíl od knih ze série Píseň ledu a ohně zde čtenář nemá k dispozici jejich seznam na konci.

eldrin  | ****1/2 02.02.2016 13:27

Pre mna prijemne prekvapenie. Ako to uz pri rozsiahlych fantasy sagach byva, doplnkove texty (AKA poviedky zo sveta) patria casto do druhej ligy a aj ked sa citatel dozvie dalsie zaujimavosti z daneho sveta, riskuje, ze citatelsky zazitok nebude zodpovedat prvej lige hlavnej sagy. V tomto pripade sa vsak moje obavy nenaplnili, knihu som zhltol relativne rychlo. Za hlavnu devizu vsetkych troch poviedok (mozno trosku s vynimkou poviedky druhej) povazujem objasnenie historie jednej specifickej etapy rodu Targaryencov. Stotoznujem sa s predchadzajucim komentarom, ze tych mien moze byt niekedy az privela. Ja som si vypomohol s rodostromom Targaryencov z knihy „The World of Ice and Fire“ a musim povedat, ze to moje pochopenie a ocenenie pribehov povznieslo na novu, vyssiu uroven. Takisto je fajn si pripomenut rozpravanie Mastera Aemona z jednej z knih hlavnej sagy (uz si nespominam, ktorej). Skoda, ze vydavatela (ci uz originalu alebo prekladu) nenapadlo dat do dodatku knihy tieto doplnkove materialy, boli by rozhodne pridanou hodnotou. Buducemu citatelovi rozhodne pred zacatim citania odporucam stiahnut si z Internetu spominany rodostrom.

Polinius  | **** 14.03.2017 02:26

G. R. R. Martin je mistr textů které umí zaujmout. Ačkoliv jsem od začátku očekával hodně nebyl jsem zklamán. Třetí povídka se více soustředí na politiku a pletichaření a proto jsem si ji tak moc neužil. Těch jmen na mne najednou nějak moc! :)

louza  | **** 19.02.2022 10:47

Tři povídky ze světa písně ledu a ohně, předehrávající události slavné ságy. První dvě jsou spíš běžným nadprůměrem tyjící ze světa, kde se odehrávají a jeho syrové a špinavé reality. I tak je mezi první a druhou povídkou vidět určitý myšlenkový a kvalitativní posun. Třetí jde v příběhovém a politickém provázání výrazně hlouběji, což z ní dělá sice trochu hůř přístupnou, ale mnohem zajímavější a komplexnější suitu dokazující co je Martin ve skutečnosti zač. Kdyby všechny jeho příběhy z prostředí ledu a ohně vypadaly takhle a měly tenhle rozsah, byl bych Martinovým hystericky oddaným fanouškem.



WebArchiv - archiv českého webu