kniha » Stín nad Innsmouthem [*]
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 4
hodnotilo: 3
90%
Stín nad Innsmouthem [*]

H. P. Lovecraft

Stín nad Innsmouthem [*]

Kategorie: horor - povídková sbírka

originální název: The Shadow Over Innsmouth

vydání: Laser-books (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [7] Strýček Biolit 14.11.2014 18:04  

@KeB[5]: Jsem věděl, že takové divné jméno bych nezapomněl…Spisy také vychází z Joshiho práce, takže – imho – budou verze povídek, které byly překládány, stejné (tedy konečné) jak ve Spisech, tak zde…

Jediným novým prvkem je zřejmě překlad – sice jsem neviděl moc anglických originálů, ale ten původní mi přišel velice slušný…nějaká místa, která by tahala za uši, tam také nebyla (jako třeba v Kingově monstru TO, kde v baseballu měli základny a ne mety (base)). Ad Joshiho poznámky…nevím, jak moc jsou (ne)podobné těm ve Spisech, ale ve Spisech byly poznámky podrobné až až, takže ani tam se asi nějaké nové překvápko konat nebude.

Je fakt, že tohle je best of výběr (dokonce myslím, že povídky jsou zvoleny lépe než v díle prvním, kde mohly čtenáře dorazit Hory), jemuž dodává parádní obálka takový hezký béčkový nádech. Seženu-li to někde za dobrou cenu (a budou-li finance navíc), možná do toho i půjdu – už jen kvůli tomu, abych z knihovny nemusel vyndat opatrované Spisy, až se mě někdo zeptá, proč mám HPL tak rád… no a taky kvůli tomu, aby se edice řádně rozjela a konečně vyšel další Ketchum (na něhož se velmi těším – zvláště po tom, co zde bylo připravované vydání vychvalováno).

EDIT: Teď jsem porovnával poznámky v ukázce z této knihy s poznámkami ve Spisech: přeci jen, jsou kapku odlišné a nabízí trochu jiné informace. Jen z ukázky ovšem neusoudím, zdali je to tak všude, nebo jen u těch Krys.

 [6] Hyperion (editor) 14.11.2014 13:41  

Ono to bylo myšleno spíš tak, že člověk má na výběr buď výpravné „kompletní“ dílo, anebo výběrový paperback vycházející přímo z originálu. Pokud tedy nechceš kupovat celého HPL a stačí ti to nejlepší a ještě za mnohem méně peněz, můžeš šáhnout po tomhle vydání. Zda to je či není nakladatelské pochybení se teprve uvidí :-)

 [5] KeB (editor) 14.11.2014 12:48  

@noir[3]: @Hyperion[4]: Jasně, spisy jsou pro nadšence a fanoušky, tohle je spíš na ochutnání. Počkám si, jak se vyjádří Biolit :)

 [4] Hyperion (editor) 14.11.2014 07:28  

Především to vychází přímo z textů restaurovaných z Lovecraftových rukopisů, což může být vzhledem ke zvyku tehdejších redaktorů méně či více texty měnit přinejmenším zajímavé, ačkoli to dosud nikdo nesrovnával. Překlad je jednotný od v žánru respektovaného Milana Žáčka. Pak jsou tam sice krátké, ale informačně hodnotné doslovy S. T. Joshiho ke každé z povídek. Ale jak už řekl noir, především to cílí na jiný segment. Ukázku z knihy včetně jednoho z doslovů najdete na webu XB-1 (odkaz je vložený na Legii).

 [3] noir 14.11.2014 01:19  

@KeB[1]: Ono to konkurovat ani nechce, tohle je prostě 2. svazek „best of“, míří to na jiný segment lidí… kteří třeba chtějí Lovecrafta ochutnat a nechtějí jít hned do spisů… I třeba v USA je teď na trhu dost vzájemně si konkurujících výběrů a sebraných spisů Lovecrafta a nikdo to nějak neřeší. Prostě uvidíme:)

 [2] Strýček Biolit 14.11.2014 00:49  

@KeB[1]: Také dost váhám. Tohle má jiný překlad…a prý jsou to konečné verze povídek (jenže ty byly – myslím – i ve Spisech…ještě na to mrknu…opírá se to o práci Joshiho a to jméno imho ve Spisech padlo).

 [1] KeB (editor) 14.11.2014 00:02  

Jaká je šance, že to může konkurovat spisum od albatrosu? Tohle vnimam jako nakladatelský fail…

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu