kniha » Koule
v Top10 6 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 58
hodnotilo: 74
85%
Koule Více vydání = více obálek.

Michael Crichton

Koule

Kniha vyšla i pod názvem:
Sféra
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Sphere
originál vyšel: 06/1987

vydání: Svoboda 1993; Slovenský spisovateľ 1996; Cinemax 1998

odkazy: 1x [film], 1x [recenze]


Komentáře:
Speedemon  | ***** 22.07.2006 18:14

Bravurně napsaný román! Autor zde s neuvěřitelnou lehkostí popisuje i poměrně obtížné fyzikální zákony. Navíc vše obalil skvělou zápletkou a napínavým plynutím děje. Velmi dobře odvedená práce od prvotřídního autora.

Duirin  | ***** 24.12.2006 15:34

Teda… právě jsem to dočetl a byla to síla. Děj je prošpikován několika hororovými scénami, kdy je parta pěti vědců a pěti námořníků uvězněná na dně oceánu v podmořské stanici v blízkosti neznámého objektu, o kterém nikdo neví, co dovede. Spekulace a nápady se jak hrdinům, tak čtenáři, s postupujícím časem rojí stále více a více, ale která myšlenka je ta správná? Výborná kniha a Crichton se u mě tímto dostává do užšího okruhu oblíbených autorů. Až na to, že horory příliš nemusím, protože se u nich bojím :) Zde se ale opravdu jedná jen o pár scén – a právě ty ději dávají to správné koření.

cvok  | ***** 06.02.2007 18:26

Jak já bych chtěl mít moc, přejsi a máš to by ale po světě běhalo příšerek ....., nebo spíš nahých ženských.....:-), no ale kdyby tu moc mněli Gotrek nebo Templář Aric tak by zase svět zaplaví trpajzlíci, což by bylo daleko děsivější ......ale zase na druhou stranku bychom si měli kam v hospodě odkládat pivo, jo kouli můžu jen vřele doporučit jedním slovem láhudka a pak na konci knihy si položit otázku co bychom si asi přali, kdyby nám byla dána moc myšlenky.

Majkl  | **** 09.08.2008 17:11

Veľmi dobrá kniha, v ktorej mi vadil koniec – bol veľmi filmový (výbuch) a vzhľadom k deju by sa tu hodilo nejaké zamrazenie, niečo čo by prezrádzalo skutočnosť a nie to, na čom sa zvyšok dohodol. Inak nemám výhrady, dej slušne graduje, najlepšie boli rozhovory s Jerrym a všemožné teórie čo sa to vlastne deje. 4*

louza  | **** 23.11.2009 13:22

Strhující román, kde musím chtě něchtě ubrat body za těžkopádný a předvídatelný konec. Drtivá většina knížky se ale čte jedním dechem a horroru se blížící atmosféra, kterou autor celý příbeh opentlil patří k nejhutějším z jeho děl vůbec.

Tua  | nehodnoceno 22.09.2012 16:24

O výrazné dějové zvraty mě bohužel připravila filmová adaptace, ovšem i tak zůstává Koule velice napínavou četbou. Možná až moc napínavou vzhledem k tuponosému konci. Nemohu si pomoct, ale mám pocit, že v závěru mě autor poněkud ošidil. Úmrtnost je obdobně jako v JP nebo KA vysoká a začínám ji považovat za autorskou licenci. Po přečtení jsem si uvědomil, že příběh pozbývá jakýchsi pevných obrysů, neměnných výchozích předpokladů, vzhledem k neustálým zásahům protagonistů do reality. Tématicky nejblíže shledávám film Stalker (v knižní předloze Piknik u cesty dokonce nacházíme lesklou kouli s obdobnými účinky na člověka, motiv „splněného přání“, zhmotnění myšlenky), ovšem zapojil-li Crichton do fabule vesmírnou loď, doufal jsem, že se o jejím osudu dozvím přece jenom víc. Od určitého okamžiku si hrdinové Koule vůbec hledí především sami sebe a smysl jejich pobytu na mořském dně značně zanedbávají. Jejich dětinské hádky mě začínaly iritovat. Na druhou stranu tuším, že právě o to Crichtonovi šlo. Zajímalo ho zřejmě právě ono chování hrstky lidí zavřených v porouchaném výtahu a Koule, loď, i mořské dno jsou jen nezbytné rekvizity, které ději přidávají exotický nádech.

Mýty kdysi představovaly společné vědění lidstva a sloužily jako určitý druh mapy vědomí.

Phoenix  | ***** 05.08.2013 14:09

Tohle byla myslím první kniha, kterou jsem od tohoto autora četla. Asi proto, že po Jurských parcích je to jeho nejznámější dílo. Ke knize jsem se dostala přes film, který mě uchvátil už kdysi dávno, když jsem ho viděla poprvé. Pří čtení jsem zjistila, že se poměrně držel předlohy, takže i když jsem

lenivec  | **1/2 27.09.2013 14:22

To že sa to odohráva pod vodou a ž je to z budúcnosti je fuk. Autor to pretavuje svoje teórie. Veď preto čítam Crichtonové knihy. Nevýhodou je, že asi v polovici knihy sa počet postáv zníži na 3–4. V tom momente sa dej zastaví a posúva sa viac menej len rozhovormi. Záver sa mi nepáčil vôbec nebol podľa mojich očakávaní.

vpadysak  | **** 30.11.2013 18:48

Od začiatku do konca stiesňujúca klaustrofóbická atmosféra premiešaná s pocitom tajomného, neznámeho a predsa tak blízkého. Keď ste na konci, z hlboka sa nadýchnete ,otvoríte dvere do sveta a už nikdy nebudete takí ako predtým :-)



WebArchiv - archiv českého webu