kniha » Existence
v Top10 1 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 31
hodnotilo: 32
80%
Existence

David Brin

Existence

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Existence.
originál vyšel: 2012

vydání: Triton (web) 2015

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Existence

Svět roku 2048. Telefony jsou zabudované přímo v implantovaných čipech a ovládané ťukáním zubů o sebe. Inteligentní aiwarové brýle zobrazují svět, překrytý vrstvami virtuální reality. Rozpoznají a pojmenují každou osobu, kolem které projdete, a prozradí vám na ni všechno.

Telepřítomnost. Umělá inteligence na postupu, věda nenáviděná i zbožňovaná, moč jako žádaná komodita na burze, vyčerpané zdroje, stoupající hladiny moří. Propastné sociální rozdíly, část světa po atomové katastrofě a milióny uprchlíků migrujících po planetě. Globální vesnice o deseti miliardách duší, obávajících se konce…

Gerald Livingstone, sběrač smetí na oběžné dráze kolem Země, čistí stoletý nepořádek po předchozích generacích a potká podivný mimozemský objekt.

Pcheng Siang Bin je obyvatel příbytku na kůlech v moři u čínského pobřeží. Sbírá recyklovatelný odpad v opuštěných domech zaplavených stoupající hladinou oceánů. Pod jedním sídlem objeví tajnou skrýš s pokladem a varováním: obydleno démony.

Tor Povlovová je reportérka nové éry s geniálním talentem pro vyhledávání vzrušujících a srdceryvných zpráv na webu i v ulicích, která přináší svému publiku jedinečný pocit – teď jste osobně u toho! Netuší, že se spolu s milionovým davem svých online pomocníků ocitne v zajetí největšího příběhu ze všech.


Jiné ocenění :
2013 – Kurd Laßwitz Preis – Zahraniční román – 3. místo
2013 – Deutscher Phantastik Preis – Zahraniční román – 5. místo
2013 – Locus Poll Award – Best SF Novel – 24. místo


 

Externí odkazy:

[ukázka] XB - 1
[recenze] XB-1 (Julie Nováková)
[recenze] Fantasya.cz (Radim Červenka)
[recenze] Sarden (Monika Slíva)



WebArchiv - archiv českého webu