kniha » Existence
v Top10 1 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 31
hodnotilo: 32
80%
Existence

David Brin

Existence

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Existence.
originál vyšel: 2012

vydání: Triton (web) 2015

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
PMarek  | ***** 02.03.2015 15:07

Skvělá kniha! Až se trochu divím, že se o ní moc nemluví, nepíše… Velmi uvěřitelná extrapolace dalšího vývoje, setkání s mimozemským artefaktem, úskalí komunikace při prvním kontaktu, několik výborných dějových linií, proloženo úvahami o mnoha aspektech našeho vývoje dosavadního i předpokládaného. Podle mě výborný překlad (a že nejde o snadnou knihu). Já jsem nadšený. Že by už v lednu přišla událost roku ? Laťka je velmi vysoko.

Vlask  | *** 27.06.2015 02:30

Kniha pro fanoušky SETI a setkání s mimozemšťany. Je nacpaná teoriemi proč stále nedošlo ke kontaktu a má pro to své vlastní vysvětlení. Bohužel se nezaměřuje na téměř nic jiného a po slušně odsýpající první půlce nastává časový posun a nuda. Je to jeden z oněch vizionářských kousků nacpaných technickými vychytávkami a zejména fungování internetu budoucnosti i jeho uživatelů má dost realistický nádech.

gokudo  | 1/2 20.04.2016 19:08

Tak to zase byla ptakovina z pera doktora Brina, ze jsem to vubec dokazal docist! Zato si dam minus dva body;)

Dilvermoon  | **** 20.05.2016 09:22

David Brin nápady rozhodně nešetří. Kniha je to tlustá a nabitá fascinujícími představami budoucího vývoje. Zvláště samotný způsob kontaktu je originální a bohužel musím říci, že po důkladném zamyšlení bych ho označil za poněkud depresivní. Možná nejvíce mě zaujal děj v Pásu asteroidů, kde se vyskytují prvky pěkně podle mého gusta. Jiní autoři by z tohoto složili těch románů několik, ale Brin to nacpe do jednoho, až jsem měl místy pocit přesycení. Po strávení ovšem nastala celkem spokojenost. Rád bych ještě zmínil, že se vyskytuje společnost Capek Robotics :-)

Gaarq  | **** 24.06.2016 12:13

po nedobrých zkušenostech se sérií o pozvednutých jsem se tohoto brina rozhodl pořídit a přečíst na základě reakcí čtenářů a toho mála publicistiky, co se kolem toho točila. před deseti lety bych z toho asi lezl po stropu a vynášel brina jako génia, dnes mi to přišlo jako obnošená vesta. brin se pokusil o jiné psaní, než co provozoval. střihnul si stephensona, mohu-li to tak říct, ale se dvěma nedostatky – neumí psát jako neal a chybí mu jeho uměřenost. existence je přecpaná k prasknutí postřehy, nápady, náměty k přemýšlení, vypadá trochu jako rychle zabalený kufr na hodně dlouhou dobu. páté přes deváté, padni, komu padni. většina toho by se mi líbila, kdyby rámovala nějaký ucelenější příběh, takhle se neustále skáče od jednoho k druhému a schopnost se soustředit klesá pod palbou odboček, miniesejů a vedlejších linií, které žel často nikam nesměřují. eco třeba i se stejným nákladem to ve foucaultově kyvadle dokázal ukočírovat, ne tak brin. samotný příběh je docela jednoduchý, buď je třeba přiznat, že s pomocí malého bůžka ze stroje dokázal autor připravit překvapivý závěr. první pointa přijde někde v polovině a musím říct, že mě za začátku zklamala, až později jsem ji dokázal ocenit. finální pointa je už zajímavější. musím také dodat, že nemálo konceptů v knize prezentovaných je takové malé autorské WTF; zůstává přemítat nad tím, co tím chtěl říct. na pozadí docela trefné reflexe lidstva a jeho vývoje je skutečně několik bodů, ze kterých mi padla čelist překvapením, i když ne úplně příjemným. nu což, je to právo autora; mě se to zase nemusí líbit ;)

celkově bych asi hodnotil třemi astrami, ale uznávám, pro mladší čtenáře to může být zajímavější čtení. jen je třeba se obrnit trpělivostí (já to četl měsíc a po prvních 150 stranách jsem to chtěl vzdát) a neustat, ani když budete mít ústa plná papírové kaše bez chuti, ono se to spraví.

trudoš  | ***1/2 15.01.2019 06:52

Existenci rozehrává David Brin bravurně a prvních šest částí jsem si vážně užil. Lidstvo objevuje mimozemský artefakt, který se jim snaží vnutit myšlenku digitalizace kultury, protože konec civilizace je na dohled. Ale stejně jako platí, že nelze věřit všemu, co si přečtete v novinách, ani mimozemská poselství nemusí být zákonitě slovem božím. Jenže je to hodně velké „ale“, o to spíš, že jejich technologie je o tolik dál před tou naší, že zpochybňovat jejich tvrzení se může rovnat nerozvážnosti puberťáků, co rádi ignorují zkušenosti dospělých.
Potud skutečně skvělé, sice malinko upovídané, ale rozhodně myšlenkově i vizionářsky zajímavé. Pak bohužel následuje skok, přičemž sedmá a osmá část jako by byly o něčem jiném. Nejde jen o to, že se promění kulisy, on jde na střídačku i charakter zápletky. A kde jsem původně očekával nějakou morální tečku, nebo alespoň promakanou pointu, dočkal jsem se pouze neurčitého přelévání významů a finále šumícího do ztracena. Ale možná jsem jenom blbej.



WebArchiv - archiv českého webu