kniha » Přátelé Nadace
chce si přečíst 1 | má v knihovně 21
hodnotilo: 12
77%
Přátelé Nadace
Sestavil/i:

Martin Harry Greenberg

Přátelé Nadace

Kategorie: sci-fi - antologie

originální název: Foundation's Friends: Stories in Honor of Isaac Asimov
originál vyšel: 1997

vydání: Argo (web), Triton (web) 2015

odkazy: 1x [wikipedie], 1x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Přátelé Nadace

Snad žádné dílo science fiction dvacátého století neovlivnilo představivost tak obrovského množství čtenářů jako epický popis budoucnosti, který ve svých povídkách a románech po mnoho let předkládal Isaac Asimov.

Jako mimořádný hold jeho dílu přijalo sedmnáct významných spisovatelů výzvu ponořit se do jeho rozsáhlého díla a vytvořit nové vzrušující povídky nejslavnějšího science fiction vesmíru dvacátého století. Povídka Badatel Orsona Scotta Carda vrhá nové světlo na vznik Druhé Nadace a na cesty, jimiž se lidské srdce ubírá v jakékoli budoucnosti. V rozpustilé povídce George Aleca Effingera Maureen Birnbaumová po setmění je klasická Asimovova povídka Příchod noci převyprávěna z jiného, výrazně odlišného úhlu. A s velice komickými důsledky. Mistři science fiction Poul Anderson, Hal Clement a Harry Harrison věnují své povídky Asimovovým třem zákonům robotiky, zatímco spisovatel detektivek Edward Wellen a Edward D. Hoch pokračují ve fantastických dobrodružstvích Černých vdovců a Wendella Urtha. Jako další přispěli do této knihy autoři zvučných jmen jako Robert Silverberg, Frederik Pohl, Harry Turtledove, Mike Resnick či Connie Willisová.

Asimovova ohromující vize galaktické budoucnosti lidstva přiváděla v úžas miliony čtenářů na celém světě. Od povídek z blízké budoucnosti, přes povídky o téměř lidských, pozitronických robotech, až k rozsáhlé sáze o Galaktické Říši a Nadaci. A nyní skupina spřízněných spisovatelů využívá příležitost probádat toto úžasné dílo z vlastního úhlu pohledu.

Obsahuje poděkování a vzpomínky přátel, rodiny a kolegů spisovatelů na život a dílo Isaaca Asimova.


Jiné ocenění :
1990 – Locus Poll Award – Best Anthology – 5. místo


 

Externí odkazy:

[wikipedie] Wikipedia (anglicky)
[recenze] XB-1 (Jiří Kelbl)



WebArchiv - archiv českého webu