kniha » Poslední policajt
chce si přečíst 1 | má v knihovně 14
hodnotilo: 14
69%
Poslední policajt Více vydání = více obálek.

Ben H. Winters

Poslední policajt

Kniha vyšla i pod názvem:
Posledný policajt
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Posledni policajt
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: The Last Policeman
jiný (obecně známý) název: Posledný policajt
originál vyšel: 2012

vydání: Triton (web) 2015; Ikar (SK) (web) 2016

odkazy: 2x [ukázka], 4x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
Alfi  | ** 20.04.2015 09:47

Na túto knihu som sa naozaj tešil. Naozaj. O to väčšie bolo moje sklamanie. Nevadí mi, že sa v nej až tak veľa nestalo, že pátranie bolo banálne, postavy nezaujímavé. Čo ma naozaj mrzelo je fakt, že som z nej necítil atmosféru predapokalyptického sveta, neuveril som, že sa blíži skutočné zlo. Bolo to všetko ako vystrihnuté z papiera.

jirikk  | **** 08.05.2015 12:50

Jsem celkem spokojený, do dalšího dílu se určitě pustím, pokud tedy vyjde. „Preapo“ svět je zajímavý nápad, i když Wintersovi slouží spíš jen jako kulisa. Detektivní linie OK, pátrač správně chandlerovský, tj. jediný, koho zajímá pravda a spravednost, za což během příběhu dostává pravidelně na budku. Půl hvězdy navíc za dylanovské odkazy.

trudoš  | **** 18.02.2017 23:20

Poslední policajt stojí hlavně na atmosféře. Motiv blížícího se konce světa se táhne napříč celým vyprávěním, a i když to se samotným zločinem příliš nesouvisí, občasné vsuvky stran rozpadající se psychiky jedinců i národů jsou vpravdě geniální. Civilizace se sice nepromění na bandu zdegenerovaných kanibalů bojujících o ropu, ale o to víc mi přišla Wintersova vize uvěřitelnější. Jako by neodvratná apokalypsa byla jen dalším podmanivým songem od U2.
Ben H. Winters ovšem neselhává ani ohledně konstrukce vyšetřování. To se drží v rovině drsné školy, kdy v podstatě jen hrdinovi záleží na tom, aby případ dotáhl do konce. A přestože jde o regulérní sci-fi, příběh je až nečekaně civilní, prost přepálených konspiračních spiknutí. V tomhle ohledu oceňuji autorovu píli, kdy všechny indicie poctivě zapadnou na své místo. Vlastně jediné, s čím má spisovatel problém, jsou charismatičtější postavy a akčnější průběh zápletky. Ačkoliv jsou kulisy skvělé, nepovedlo se kvalitu knihy postavit jen na nich.

Madam Brbla  | ***1/2 24.01.2018 15:37

„Poslední policajt“ mi nabídl víceméně to, co jsem očekávala hned po prvním prozkoumání obálky, názvu a přečtení anotace. Bohužel to slovo „víceméně“ znamená spíše méně: civilizace nekolabuje tak, jak by se vzhledem k okolnostem dalo očekávat – někteří lidé jsou deprimovaní, jiní srší černým humorem, další se upínají k bohům; nadcházející apokalypsa je zkrátka v městě Concord přijímána poklidně. Možná je to záměr, možná autor přitvrdí v druhém díle. Rozhodně bych uvítala více anomálií proti normálnímu stavu věcí, zmínky o vypadávající mobilní síti a zániku některých firem či pracovních míst mi prostě k dokonalé atmosféře beznaděje nestačí.
Detektivní zápletka patří k průměrným a jakkoliv pan spisovatel mlží, nechává hlavního hrdinu tápat, pachatele jsem odhadla v okamžiku, kdy se zjevil na scéně (pravděpodobně byl demaskován většinou čtenářů, co se už v nějaké podobě setkali s detektivními romány, filmy či seriály). Závěrečný otravný styl tajení informací, aby Winters ve finále mohl udělat „Tadááá, překvapení, tohle je vrah!“, tím pádem jaksi nevyšel.
Kritice se nevyhnou ani charaktery. Pro zjednodušení je rozdělím na vedlejší archetypy (drsný polda, poctivý polda, přísná koronerka, přitažlivá svědkyně, obtížná sestra atd.). A pak je tady v ich formě hlavní hrdina Mirek Dušín, pardon, Henry Palace. Ideál pracovitého detektiva, slušného, čestného, nekuřáka, abstinenta, kupodivu není panic. Nemluví sprostě, na místech činu vyžaduje úctu k obětem, ze střetů s agresory nevychází vítězně… a co je nejhorší, postrádá smysl pro humor. Dobrá, má nějaké ošklivé vzpomínky z dětství, to přece nebyl důvod udělat z něj nudného suchara, který si každou chvíli obsedantně hladí knír a žije jedině svou prací.
Navzdory remcání bych „Posledního policajta“ neoznačila za špatnou knihu, akorát mohla být lepší. Budu doufat, že naplní potenciál v dalších dílech – pokud ne, budu v hodnocení přísnější. 65%



WebArchiv - archiv českého webu