kniha » Předběžné varování
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 15
hodnotilo: 13
76%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Předběžné varování Více vydání = více obálek.

Neil Gaiman

Předběžné varování

Krátké fikce a disturbance

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

originální název: Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances
originál vyšel: 03/02/2015

vydání: Polaris (web) 2015; Polaris (web) 2021

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
snop  | **** 28.05.2015 01:49

Spousta povídek a něco málo poezie. Rozhodně stojí za přečtení, ačkoli dporučuji číst předmluvu (resp. její část týkající se toho, jak povídky vznikaly) až po jednotlivých povídkách (neudělal jsem to a pak jsem se musel vracet). Co se týče obsahu, ne zcela typické gaimanovky. Méně laskavosti, více strachu a/nebo prosté imaginace.

louza  | **** 02.06.2015 10:09

Po zhuleném úvodu a několika děsivých úvodních povídkách (o pokusech o poezii nemluvě, ale tam je asi spíše na vině překlad, který sice není ve sbírce špatný, ale víme jak to s poezií je…) se sbírka stabilizuje a nabídne i velmi slušné kousky jako Případ smrti a medu, úsměvný kraťas Dobrodružný příběh nebo třeba zajímavý Kalendář příběhů, který autor napsal na základě nahozených vějiček do čtenářů. Nápady rozhodně nelze autorovi upřít. Povídku Oranžová například pojal jako dotazník u něhož ovšem znáte jen odpovědi a ne otázky. Některé povídky jsou povážlivě krátké, ale nepostrádají brutální údernost a potěší i další výlet do světa amerických bohů. Ačkoli se zdá, že čerstvé Gaimanovy práce (většina vznikla po roce 2010) nedosahují kvalit jeho nejlepší sbírky Kouř a zrcadla, mnoho jim k tomu nechybí. Bezradnosti podobné té v Křehkých věcí nás pro tentokrát Gaiman ušetřil.

quinnet  | **** 06.08.2015 17:38

Najväčšiu chybu vidím v tom, čo mimochodom priznáva aj autor v úvodníku, že je to zbierka poviedok vydaných pre rôzne časopisy, zbierky, rádiá, TV a tak podobne. Skrátka a stručne je to moc nesúrodé. Ale kašľať na to, keďže je to náš obľúbený Gaiman. Poviedky som čítal na preskáčku z inými knihami, pomerne dosť poviedok sa mi veľmi páčilo, poézia naopak tradične nezaujala, a navyše bolo zaujímavé čítať o genéze jednotlivých poviedok. Túto knihu môžem naozaj odporučiť, len by sa možno nemala čítať na jeden záťah.



WebArchiv - archiv českého webu