kniha » Zaklínač a jeho svět
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 13
hodnotilo: 11
87%
Zaklínač a jeho svět

Marcin Batylda
Travis Currit

Zaklínač a jeho svět

série: Zaklínač
díl v sérii:

Kategorie: fantasy - nonfiction - podle videohry

originální název: Kompendium o świecie gier
jiný (obecně známý) název: The World of the Witcher Wiedźmin
originál vyšel: 18/05/2015

vydání: Crew (web), Fantom Print (web) 2015

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Strýček Biolit  | **** 16.06.2015 20:40

Těžké knihu hodnotit – pokud bych měl brát čistě zpracování, byla by to jasná plná palba, protože je to jedna z těch velkých a luxusních knih, na nichž je péče nakladatele znát (sic tedy pro případný dotisk či druhé vydání by si kniha zasloužila ještě jednu korekturu, pár chyb se najde). Jistě, není tak honosně pojatá jako příbuzný Svět Ledu a Ohně, nicméně kvalitní papír, obrovské (klidně přes dvě strany) barevné ilustrace…no, prostě a jednoduše vizuální žračka nejvyššího kalibru.

Jenže kniha je také o obsahu – a tady je nutné říct, že Zaklínač a jeho svět nic moc nového nepřináší. Jak na poli textu, tak na poli obrázků. Použité obrázky jsou v drtivé většině artworky ze tří herních dílů. Mám-li být upřímný, potěšilo mě to, neb přesně pro tyhle kousky mám slabost (a klidně bych si je rozvěsil po zdech, najít je ve správné kvalitě a velikosti)…čert vem fakt, že jsem je už (digitálně) viděl dříve! Vidět je vytištěné na kvalitním papíře, to je teprve zážitek. Text je pak psán nově; kniha je rozdělená do pěti kapitol (Historie/Geo­grafie, Zaklínači, Magie/Náboženství, Monstra [výběr], Příběh Geralta z Rivie), přičemž každou z nich „vypráví“ jiná postava (Vesemir, Yenn, atd.). Ty – jak už jsem psal – nepřinesou moc nového, tedy, spíše vůbec nic nového (snad krom docela umného propojení děje knih a her). Na druhou stranu, je to velice příjemné shrnutí. Ruku na srdce – o světě Zaklínače toho člověk zas tak moc neví. Vždyť jen sehnat nějakou kvalitnější mapu dá skutečně zabrat (mimochodem, v knize žádná není, což považuji za mínus). Proto je docela příjemné mít základní informace (třeba) o čtyřech největších královstvích severu hezky na jednom místě – a to píšu jako čtenář knih. Pro nečtenáře knih (a třeba i nehráče první/druhé hry) je pak kniha asi ideální předehrou k (nedávno vydanému a bombastickému) třetímu dílu herní série, neb letem světem (ale opravdu hodně vysokým letem) shrnuje vše podstatné.

Sečteno, podtrženo: luxusní kniha určená hlavně fanouškům universa (a těm, kteří jsou líní číst původní knihy a chtějí vědět něco víc o herním hrdinovi).



WebArchiv - archiv českého webu