kniha » Kukly
v Top10 2 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 114
hodnotilo: 102
83%
Kukly Více vydání = více obálek.

John Wyndham

Kukly

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: The Chrysalids
originál vyšel: 1955

vydání: Odeon 1992; Plus (Albatros Media) (web) 2017

odkazy: 4x [recenze], 2x [ukázka]


Komentáře:
stimílek  | ****1/2 24.11.2009 19:44

Výborná kniha, ke které mám 2 „bohužel.“ Bohužel je dost opomíjená, spousta přátel scifistů ji nečetla, je neprávem v trifidím stínu. Druhé Bohužel – je dost krátká, příběh je díky tomu kompaktní, ale přece jen bych si radši početl víc. Příběh se odehrává dlouho po jaderné válce, Země je plná mutací a lidé úzkostlivě dbají na genetickou čistotu. Hlavní hrdina je chlapec, který je schopen telepaticky komunikovat s jinými dětmi. Když to zjistí okolí, včetně rodičů, začíná hon na čarodějnice. Víc prozrazovat nebudu, dejte se do čtení, stojí to za to.

Tua  | ** 15.01.2011 05:19

A takhle se lidé skrze slova a své skutky donekonečna míjejí. O co snadnější by byl život, jako v té (jinak poměrně hloupé) knížce, v níž skupina dětí, ovládajících telepatii, dokáže sdílet své pocity a myšlenky přímo, bez náročného a krajně nedostatečného média řeči a víceméně bez přetvářky. Telepatii neovládáme, ale kéž bychom se i bez ní snažili mluvit upřímně (ač málokdo dokáže rozpoznat opak) a vyjadřovat se přesně (i když to vyžaduje trochu soustředění). – – Kdysi dávno po totální nukleární válce na planetě Zemi, jež se pomalinku polehounku vrací zpátky do normálu. Teď mě napadá srovnání s Koncem srpna v Hotelu Ozon, ale není to tak. Atmosféra je jiná. Totální válka sice vrhla lidstvo o mnoho století zpět, ale hlavním nepřítelem je tu pořád radiace (nepojmenovaná, neboť neznámá) a s ní spojené mutace ať už v říši rostlinné či živočišné. Jediným pevným sloupem v chaosu je víra v křesťanského boha doplněná o post-apokalyptické dodatky ve znění Pravé podoby (opatření proti mutantům „degenerátům“). Přestože jako výchozí materiál to zní dobře, samotný příběh je takový nemastný, neslaný. Nevyužívá potenciálu takového bizardního světa jakým může být ten post-apokalyptický. Namlsán Dnem Trifidů dosti zklamaný.

CyberMageFroll  | ****1/2 16.08.2011 08:06

Trochu drsnější příběh nutící zcela určitě k zamyšlení. Na druhou stranu bych vytknul až příliš velkou přímočarost a v podstatě jednoduchost děje.

Phoenix  | **** 16.03.2012 10:40

Tak jako ve Dni Trifidů i tady se ocitáme v nepříliš vzdálené budoucnosti, zato však poznamenané pořádnou katastrofou. I zde žijí (nebo spíš přežívají) poslední zbytky lidstva. Tentokrát sice nemusí bojovat s žádným konkrétním nepřítelem, ale spíš sami se sebou. Smyslem života si udělali náboženství a touhu v něco věřit. Což má samozřejmě své negativní stránky v podobě vyhnanců. Příběh je po celou dobu vyprávění napínavý a postupně nabírá na síle a graduje ve chvíli, kdy se dovídáme, jestli to naši hlavní hrdinové zvládnou. Jediné, co mě trochu naštvalo, bylo, že i když hlavní děj skončil, nadhodil myšlenku pokračování. V závěru se dovídáme, že vše se děje v mnohem větším měřítku, ale co se děje, to už si každý musí domyslet sám. Bylo by fajn přečíst si pokračování. Bohužel žádné není.

Clarice  | ***** 25.11.2018 18:56

Zemi postihla nějaká katastrofa, která přeživší komunity jednak oddělila a jednak změnila. Hlavní hrdina David a pár jeho přátel zjistí, že mezi sebou dokážou telepaticky komunikovat. Nejde o čtení myšlenek jako takové, u lidí, kteří tuhle schopnost nemají, to nejde. Jde spíš o sdílení mezi těmi, kteří jsou tímto způsobem jiní.

Průšvih je v tom, jak anotace napovídá, že veškeré odlišnosti se trestají smrtí, nebo i vyhnanstvím. David je totiž součástí silně věřící komunity, kde následování Slova Božího hraničí až se známým středověkým fanatismem (a mnohdy i novověkým, co si budeme povídat). Davidův otec je něco jako smírčí soudce, neustále cituje Boží slovo a Davidova matka je taková chladná bestie, schopná nahlásit i vlastní novorozeně, pokud se jí nezamlouvá. Když společnost náhodou přijde na to, že se někdo z komunity liší, vydá se hříšníky pronásledovat. A tak prostě Davidovi a spol. nezbude, než zdrhnout. Nutno podotknout, že chlapec má mladší, zajímavou sestru, která s nimi jde také :).

Část příběhu vykresluje vztahy mezi jednotlivými lidmi, jejich odlišnosti a nutnost zachovat tajemství, což mnohdy nejde snadno. A část se pak věnuje problému odlišnosti v praxi.

Kniha je hrozně sympaticky načtená panem Vladimírem Čechem, který třeba fanatismus Davidova otce podal tak procítěně, až jsem měla dojem, že samovolně vzplanu :).

Téma vůbec neztrácí na aktuálnosti. A byť je konec možná lehce odhadnutelný, vůbec není na škodu si knihu přečíst. Byla jsem překvapena, s jakou lehkostí jsem přijala hrdiny dětského, až náctiletého věku a jejich vyspělost, jíž se v reálu nedoberou mnozí dospěláci.

Autor byl fakt frajer a je jen škoda, že toho nenapsal víc.



WebArchiv - archiv českého webu