kniha » Všichni jsme z toho úplně na větvi
má v knihovně 4
hodnotilo: 5
92%
Všichni jsme z toho úplně na větvi

Karen Joy Fowler

Všichni jsme z toho úplně na větvi

Kategorie: sci-fi

originální název: We Are All Completely Beside Ourselves
originál vyšel: 2013

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2015

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
PMarek  | ****1/2 22.06.2015 15:19

Skvělé téma, skvěle napsáno. Nicméně o fantastiku nejde, ani v náznaku. Samozřejmě i tak vřele doporučuji k přečtení. Co se děje týče, řečeno slovy českého klasika: „my nesmíme ani naznačovat“.

trudoš  | **** 09.12.2017 23:42

Karen Joy Fowlerová má bezesporu dar vypravěčky, která umí vtáhnout do příběhu pomoci silných emocí, ukrytých pod obyčejnými slovy. Navíc skvěle zvládla charakteristiku opičí etologie, stejně jako zachycení základních principů lidského chování. Díky tomu mě vlastně ani tak nezaujala dějová osnova, jako spíš zajímavá informační nadstavba románu. Což je v důsledku dobře, protože o zápletce se tady moc mluvit nedá. Už po straně sto je poměrně jasné, jak jsou karty rozdané, jenže místo strhujícího finále, kde jedno eso přebíjí druhé, autorka pouze dumá nad obdrženými trumfy. Pak hned konec, bez toho, že bychom si užili nějaký průběh hry. A protože děj je pro mě v próze hodně důležitý, přiznám se, že mě tato tvůrčí strategie příliš nenadchla.
Ale jak už jsem naznačil v první větě, emoce zde fungují dokonale, stejně jako poetická stavba vět. Čte se to skvěle a pláče se u toho ještě lépe, jen rozsah bych zkrátil na novelu, aby tak údernost sdělení nezůstala lapena pod přívalem pěkných slov.



WebArchiv - archiv českého webu