kniha » Šeroprostor
chce si přečíst 1 | má v knihovně 17
hodnotilo: 11
59%
Šeroprostor

Ann Aguirre

Šeroprostor

série: Sirantha Jax
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - romantika - space opera

originální název: Grimspace
originál vyšel: 26/02/2008

vydání: Fantom Print (web) 2015

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Vlask  | *** 30.08.2015 20:56

Anotace řádně navnadila na pořádnou dobrodružnou space operu plnou kanibalů a akce. Místo toho tu máme lehce cáklou hlavní hrdinku, kajícího se psychopatického zabijáka (hádejte do koho se hrdinka zabouchne..), lehce nevýraznou posádku a boj proti skrznaskrz prohnilé megakorporaci. Ovšem toho bojování si zas tak moc neužijete. Prakticky veškerá akce se smrskla na neustálý útěk před obměňujícím se nebezpečím. Potud ještě dobré a celkem čtivé, pak se ovšem dostaneme k romantice a uvědomíte si, že je to jen převlečená urbanka pro dámy ve scifi kabátku. PS: kanibalům autorka nenechala ani jedno sousto.

trudoš  | **1/2 01.04.2018 08:02

Ann Aguirre kombinuje dobrodružnou space operu s atributy romantické urban fantasy. Naštěstí se striktně vyhýbá jakýmkoliv náznakům magie, přestože její univerzum dýchá imaginací prvních Star Wars. Paradoxně nejvíc mě iritovaly právě ty sci-fi kulisy, které spisovatelka využívá jen k tomu, aby postavy mohly ohromeně vzdychat nad krásami vesmíru, což mi příliš nekorespondovalo s ostřílenými harcovníky, kteří už léta vědí, kam se točí svět.
Autorka jinak sází na oblíbenost vesmírných desperátů bojujících proti bezcitným megakorporacím a dlužno říci, že jí to docela klape, alespoň v rovině špičkování mezi hrdiny. A máte-li chuť na roztahanou putovačku napříč vesmírem, kde akce přijde ke slovu jen sporadicky a spíš se smutní, nebo promlouvá do svědomí, občas proloženo nějakou tou romantickou souloží, je Šeroprostor jako dělaný pro vás. Nápady i zápletkou to trochu připomíná televizní seriál Firefly, jen postavený do roviny telenovely s nedomyšleným zázemím a naivní představou o budoucnosti.



WebArchiv - archiv českého webu