kniha » Peklo
chce si přečíst 1 | má v knihovně 14
hodnotilo: 13
65%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Peklo

Christopher Golden

Peklo

série: Vetřelec
díl v sérii: 3

Tato kniha je částí i jiných knih: Vetřelec

Kategorie: sci-fi

originální název: River of Pain
originál vyšel: 2014

vydání: Baronet (web) 2015

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
gokudo  | **1/2 04.10.2015 10:02

Jak tahle serie dobre zacala, tak i blbe skoncila. Peklo je prumerny, stereotypni, beckovy produkt a neprinasi ctenari nic noveho pod sluncem (spis ho nasere).

trudoš  | **** 08.06.2018 22:29

Přestože má Peklo dva zásadní handicapy, nakonec mě z celé trilogie potěšilo nejvíc. Ty slabiny spočívají v umístění děje a v postavě Ellen Ripleyové. Osud kolonie na planetě LV-426 je totiž všem moc dobře znám z filmu Vetřelci Jamese Camerona, což souvisí i se samotnou Ripleyovou, která je tu jen jako třešnička na dortu. Příběh by se bez problému obešel i bez ní a nijak by mu to neublížilo, spíš naopak.
Jinak ovšem krasojízda v masokombinátu. Rozjezd je sice pomaloučký, ale jakmile se xenomorfní monstra chopí režie, dochází k brutální katarzi, jež si nebere servítky absolutně s nikým. Pochválit přitom musím snahu Christophera Goldena přijít s koncem, který alespoň trochu vybočuje z předpokládaného finále, stejně jako schopnost důmyslně pracovat se zaběhnutými klišé. Naplno také využívá hororový potenciál vetřelců a jde mu to vážně skvěle. Tady prostě není co vytknout. Škoda je, že kdyby se tolik neopíral o filmové univerzum a držel se vlastní vize, mohl mít román výrazně osobnější ráz.



WebArchiv - archiv českého webu