kniha » Naštěstí (ne)máme mléko
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 5
hodnotilo: 11
80%
Naštěstí (ne)máme mléko

Neil Gaiman

Naštěstí (ne)máme mléko

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: Fornutaly, the Milk
originál vyšel: 2013

vydání: Albatros (Albatros Media) 2015


Komentáře:
snop  | ****1/2 10.01.2016 12:17

Je tam všechno! Dinosauři, upíři, piráti, mimozemšťané, cestování časem, dokonce i poníci… a navíc krásné obrázky a vtipně milý text. Pro dospělého radostná jednohubka, pro děti kolem 4–8 let dobrodružství, které může změnit život.

narmoria  | ***** 18.11.2016 20:40

Rozverná, hravá, milá, kratší knížka s obrázky, která potěší. Gaimana doporučuji, pokud se chcete vrhnout poprvé na čtení fantasy knížek v originále.

trudoš  | **** 24.06.2018 19:30

Po výtvarné stránce naprosto dokonalé, ilustrace Chrise Riddella jsou natolik legrační, až si troufám říci, že bez nich by byl zážitek z knihy možná jen poloviční. On samotný základ příběhu není špatný, jenže jde spíš o takovou anekdotu, která je slaběji rozjetá, ale o to lépe zakončená. Sledovat tatínka, který narychlo montuje historku odůvodňující jeho pozdní příchod z nákupu mléka, je ve své jednoduchosti zkrátka kouzelné. Stejně tak překotný styl vyprávění, jenž přímo evokuje prášilovské tendence děj nelogicky až furiantsky vyhrocovat.
Takže ano, osnově lze vyčíst nesystematičnost a absurdnost, ale v tom je právě ten vtip, kdy Neil Gaiman i jeho čtenáři vědí, že jde o pohádku, ale stejně si to jedni i druzí užívají. A právě ten přehršel nápadů vypovídá o magii improvizace víc než leckterý umělecký traktát. Finále (jak to magické, tak to reálné) pak trefně podtrhuje podstatu celé té hříčky. Hodnotit titul jako plnohodnotnou knihu moc nejde, ale rozhodně jsem si jí užil bezezbytku.



WebArchiv - archiv českého webu