kniha » Trůn lebek
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 33
hodnotilo: 45
81%
Trůn lebek

Peter V. Brett

Trůn lebek

série: Démonská série
díl v sérii: 4

Kategorie: fantasy - postkatastrofická

originální název: The Skull Throne
originál vyšel: 2015

vydání: Triton (web) 2015

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
snop  | **** 02.11.2015 01:20

Budu stručný – nelíbí se mi ta Martinovská nákaza, že se hlavní postavy masakrují. Ačkoli u Bretta není zdá se nikdy úplně jasné, kdo je mrtvý jen tak jako a kdo doopravdy, někteří mí oblíbenci se už z toho nevylížou.

Jinak se nám to trochu roztahuje do šíře – moc to na tu pentalogii nevidím. Ale nevadilo to, je to dobře napsané a ačkoli řešíme celou dobu spíše politiku, nenudí to.

seelya  | **** 07.01.2016 00:42

Po úvode som každou chvíľou čakala, že kniha skĺzne k hrdinskej výprave, ktorá má za cieľ zachrániť svet, a zo sľubného začiatku série bude klišé ako delo. Našťastie sa to ale nestalo (síce je možné, že v takom duchu nakoniec bude posledná kniha, ale verím, že autor pozitívne prekvapí) a namiesto heroickej cesty schopnosťami silne predimenzovanej družiny za spásou sveta tu máme hrozbu občianskej vojny na jednej strane a hrozbu postupujúcich dobyvateľov na druhej, čo je podľa mňa oveľa zaujímavejší motív. Až priveľa akcie u mňa čiastočne vyvažujú politické intrigy, a aj keď sa nájdu vsuvky ako z telenovely, celkový dojem je dobrý. Aj keď všetky tie bojové scény sú ku koncu už trocha únavné. Kniha je akoby rozdelená na dva bloky – jeden pre krasijskú linku, druhý pre sever – s tým, že občas sa tam zatúla nejaká vsuvka, prípadne časť linky z druhej strany. Viac by sa mi páčilo striedanie dejových liniek, ale neberiem to ako negatívum. Čo však vnímam ako mínus je, že sa autor „odtrhol v reťaze“ a jednak začal robiť medzi postavami čistky, jednak pokračoval v trende posilňovania schopností postáv, až som miestami mala pocit, že medzi majstrami bojového umenia chýba už len Chuck Norris…

Vlask  | ****1/2 04.02.2016 22:41

Po chabším vycpávkovém minulém dílu konečně pořádná akce od začátku až do konce. Ani chvíli se čtenář nenudí a bitvy střídají neméně napínavé šlechtické intriky. Přibyla nová sympatická postava, ale nemůže vyvážit poněkud překvapivou vyvražďovačku mnoha jiných v druhé polovině. Démoni tu hrají vysloveně druhé housle, ale dle oznámení na konci stále ještě mají co ukázat.

minduton  | ***1/2 27.01.2017 19:34

Doposud nejslabší díl z vydaných dosavadních čtyř. Vadí mi hlavně dvě věci – v ději už je rozehráno postav jak na orloji, člověk se v tom už kolikrát ztrácí a přemýšlí, kdo co, je kdo vůbec a zda už tam někdy byl (v ději). Za chvíli na to budete potřebovat itinerář. To tam sakra nemůže být řekněme jen 5–6 postav a basta? Dál mi vadí časté prolínání minulosti s přítomností. Brett představí nějakou novou postavu (nebo nějakou, která měla dosud pouze epizodní zmínku) a protože mu připadá trapné ji uvést zostra, tak tam střihne na pár desítek stran nějakej podělanej její flashback. Že je to flashback do minulosti, vám v kombinaci s uvedenou první vadou (příliš mnoho postav v ději) dojde až se zpožděním. Je to otravné. Krapet už mi vadí i to neustálé pitvání krasijské hierarchie a společenských vazeb mezi krasijci. Už se v těch šarůmech, chaffitech, chinech, dajích, damajích, damách a dalmatincích ztrácím. Klasicky kvalitně jsou popsané potyčky s jadrnci – to bych mohl číst pořád a vůbec by mi nevadilo, kdyby kniha či dokonce celá série byla jen o tom.

Methat  | *** 20.03.2017 14:09

Štvrtý diel sa mi nepáčil. Aj keď sa stále čítal dobre, nič moc sa v deji nestalo. Stále sa riešili hlúposti a najradšej by som trištvrte knihy vynechal. Arlen sa k slovu vôbec nedostane a ja len dúfam, že v poslednej časti (ak to bude už posledná) dostane oveľa viac priestoru. Áno, na posledných 50 stranách to sú jatka a kniha sa čítala jedným dychom. Gorja rozpúta čistý masaker, ktorý skončí smrťou mnohých postáv. Činy niektorých postáv som nechápal, celkovo akoby autor strácal nad nimi kontrolu, tak urobil radšej „čistku“.

Súboje boli napísané skvelo – živo som si dokázal predstaviť všetky, hlavne tie „čarodejnícke“ – akoby som pozoroval kvalitných hráčov Invokera z Doty. Neraz som si hovoril, že keby na túto sériu vnikol film alebo seriál a dodržali by všetky bojové scénky, ako sú napísané v knihe, chrochtal by som blahom.

Niektoré nové postavy nudili – minulosť Ašie som vynechal – tréningy sme tu už viackrát mali. Mojou najobľúbenejšou postavou v štvrtej časti bol jednoznačne Trnka. To je borec!

Madam Brbla  | ***1/2 28.04.2019 13:43

„Trůn lebek“ mi dal zavzpomínat, jak jsem si před léty objednala MP3 přehrávač a microSD kartu: zboží přišlo v krabici, do které by se vešly lyžařské boty i se svým uživatelem, a já se musela dlouze prohrabávat vrstvami vzduchových polštářků, než jsem konečně natrefila na to podstatné. Spousta, spousta vycpávky na zaplnění nadměrné krabice, dá se s ní však užít určitý druh zábavy – pukat ji mezi prsty, běhat po ní, skákat… nicméně docela bych se bez ní obešla a dala přednost kompaktnějšímu balení.
Většinu knihy zastává Peter Brett roli uhlazeného komorníka, nechávajícího fanoušky nahlížet do skandálů a intrik vyšší společnosti. Drahá sem, drahý tam, kdo koho miluje, kdo koho nenávidí, kdo má líné spermie, která dáma si nechala nasmrkat do gramofónu, to vše občas proloženo pár fackami či kouzelnickým trikem.
V poslední třetině nastává vytoužený úplněk, pan spisovatel se z voayerské drbny mění v rozběsněného vlkodlaka a konečně kromě pěšáků začne na přeplněné šachovnici masakrovat i důležitější figury. Ty zbývající zaujímají před dalším dílem značně nejisté pozice.
Tříhvězdičkový rychlý pochod románem mě v krvavém finiši přiměl k takřka pětihvězdičkovému sprintu. Závěrečná vybíjená sice mohla být i více nekompromisní, přesto „Trůnu lebek“ přihrála nějaká procenta do lepšího nadprůměru.



WebArchiv - archiv českého webu