kniha » Jádro Slunce
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 5
hodnotilo: 8
84%
Jádro Slunce

Johanna Sinisalo

Jádro Slunce

Kategorie: sci-fi - antiutopie

originální název: Auringon ydin
jiný (obecně známý) název: The Core of the Sun
originál vyšel: 2013

vydání: Odeon 2015

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
idle  | **** 09.08.2017 22:19

Úvodní provokativní scéna, kterou jsem si kdysi přečetla jako ukázku, mě vlastně od čtení na nějakou dobu odradila – neměla jsem chuť na příběh o feťácích a dealerech, i když jde o jinou zakázanou substanci než obvykle a v jiném společenském uspořádání.

Nakonec jsem si knihu ale přece jen půjčila a přečetla během pár dní. Pokoutní kšeftování s chili papričkami a jejich užívání tvoří jen jednu ze složek příběhu, i když podstatnou. Neméně důležitá je zde dystopická společnost, která se v určitých rysech podobá té z Příběhu služebnice – i zde jsou lidé kastováni a jen některým je dovoleno vstupovat do manželství a mít děti. A opět z toho ženy vycházejí hůře: jen ty hezké a hloupoučké se smějí vdávat, ale víc než poslušná péče o manžela a rodinu se od nich neočekává. Jakýkoli náznak inteligence se „trestá“, v zájmu blaha celé společnosti, sterilizací. (To by mě zajímalo, po kolika generacích by se jim to definitivně vymstilo.)

V příběhu se prolíná několik linií: v současnosti, která se odehrává v letech 2016–2017 (ale předchází jim desítky let alternativního vývoje), hlavní hrdinka truchlí po své sestře a své deprese léčí pomocí chili, pokud je tedy na černém trhu sežene. O něco zajímavější mi přišly její neodeslané dopisy sestře, ze kterých se dozvíme o jejich dětství, vzájemném vztahu a také dost o fungování společnosti. To dokreslují i různé útržky odborných knih, vzdělávacích programů a dalších zdrojů.

A nebyla by to snad finská kniha, aby se v ní nemihlo i něco mystična.



WebArchiv - archiv českého webu