kniha » Levá ruka tmy
v Top10 6 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 90
hodnotilo: 72
82%
Levá ruka tmy Více vydání = více obálek.

Ursula K. Le Guin

Levá ruka tmy

série: Hain
díl v sérii: 4
kniha patří do světa: Hain

Kategorie: sci-fi

originální název: The Left Hand of Darkness
originál vyšel: 03/1969

vydání: Argo-Panda (web) 1995; Argo (web) 2009

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Doubravka  | ***** 26.05.2006 00:07

Tato kniha evidentně nenadchne každého, ovšem v mém případě si vysloužila Top Ten. Vždycky jsem měla pocit, že právě na tomto díle je nejlépe vidět, že paní Ursula byla dcerou slavného antropologa a zajisté byla schopna hlubšího vhledu do odlišných kultur, než kdyby tuto výhodu postrádala (ne náhodou je také Steven Erikson antropologem a archeologem, že..). Nejedná se tedy o žádný akční trhák, zato se spolu s hlavním hrdinou ocitneme ve výjimečném světě s výjimečnou kulturou, která je natolik odlišná a zároveň i podobná té naší, až nás bude obcházet mráz.

Nepatřím k okruhu fanoušků Zeměmoří, které mě do jisté míry zklamalo, paní Ursula si mě ovšem zcela získala touto svébytnou a nevšední knihou.

stimílek  | ***1/2 13.07.2009 18:46

Paní Le Guinová v knize rozvíjí myšlenku společnosti, ve které chybí nejklasičtější rozdělení lidstva – na muže a ženy a přemýšlí, kam by taková změna vedla. Děj v daleké budoucnosti je zajímavý, stejně tak popis planety; líbily se mi vsuvky z bájesloví a hlavně pasáže vyprávěné Estravenem. Suma sumárum – líbilo se, ale po přečtění recenzí a komentáře Doubravky jsem čekal víc.

Jakub Ehrenberger  | **** 14.11.2009 00:17

Vítejte na Gethenu, Zimní planetě, kde vše od architektury až po samotné obyvatele je přizpůsobeno téměř celoročním nízkým teplotám a hromadám napadaného sněhu. V mnohém by se Gethen nelišil od zemských polárních oblastí, kdyby na něm běžně nežili lidé. Getheňané však nejsou obyčejnými lidmi, které známe z jiných planet. Jsou výjimeční, protože většinu času nemají vyhraněné pohlaví. Rozmnožovací orgány se jednotlivcům profilují pouze v době tzv. kemmeru, tedy období sexuální aktivity, přičemž jeden jedinec může být při jednom kemmeru ženou, při jiném zase mužem. Na natolik antropologicky odlišnou planetu, na níž lidé nejsou determinováni podobou svého přirození a s ním souvisejícím zevnějškem, přílétá vyslanec Ekumenu, vesmírného společenství, které volně sdružuje planety po celém vesmíru, aby gethenským zemím nabídl členství v organizaci, která jej vyslala. Genly Ai se však bude muset vyrovnat nejen s tamními krutými přírodními podmínkami, ale také s podezíravým politickým aparátem. Působivý fyziologicko-sociologický sci-fi román připomíná mnohem více vědeckou studii v próze. Roli atraktivního děje coby hlavní složky knihy přebírá svět samotný. Propracovanost a věrohodnost celého autorčina univerza dává jasně tušit, že prestižní žánrová ocenění Hugo a Nebula se rozhodně nerozdávají na potkání, navíc má kniha značný potenciál oslovit i širší čtenářskou veřejnost. Levá ruka tmy překračuje hranice žánru a nutí čtenáře přemýšlet, aniž by to však jakkoliv rušilo zážitek z četby. Pokud vám podobné knihy nejsou proti srsti, určitě se bude líbit.

Lucc  | **** 31.01.2013 12:22

Styl psaní paní Ursuly definitivně není můj šálek čaje a další její knihy nebudu vyhledávat. Už Zeměmoří se mi líbilo, ale stylově nesedlo, Rocannonův svět šel dost mimo mě a nyní ani toto zásadní spisovatelčino dílo nebylo mým šálkem čaje. Na „uměleckou“ tvorbu je to pro mne málo umělecké, na „oddechovou“ tvorbu zase málo šmrncovní, akční, šťavnaté. Ale to neznamená, že jiní lidé to nemohou mít jinak. Je to asi i tím, že se mi poslední dobou u čtení nechce moc přemýšlet a extrapolovat, nechce se mi objevovat, co autor nenapsal, ale přesto chtěl sdělit. Levá ruka tmy je ale beze sporu dobrou knihou, jen já nejsem ten vhodný perceptor.



WebArchiv - archiv českého webu