kniha » Ve službách Spravedlnosti
chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 23
hodnotilo: 22
76%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Ve službách Spravedlnosti

Ann Leckie

Ve službách Spravedlnosti

série: Impérium Rádč
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: Ancillary Justice
originál vyšel: 2013

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2016

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | **** 17.05.2016 12:26

Úspěšné ohledávání hranic, ke kterým může space opera zamířit. Jde vlastně o naprosto klasické téma umělé inteligence, vesmírného impéria a jedné pomsty, ovšem odvyprávěné naprosto jinou formou, než jakou známe např. od Reynoldse. Leckie se se čtenářem vůbec nemazlí, její Breq je přesně tak chladná a odtažitá, jak by zřejmě UI kosmické lodi uvězněná v jediném lidském těle byla. V první části knihy se střídají dvě dějové linie (teď a předtím) a je to skvělé čtení. Po spojení těchto dvou časových proudů do jediného paradoxně román trochu ztrácí – nikoliv na tempu (to v knize nebylo ani předtím), ale na zajímavosti, což je možná trochu problém. Místo, aby příběh vygradoval, tak se spíš rozplyne. Vůbec nepochybuji o tom, že šlo o záměr, autorka má po celou dobu vyprávění pevně v rukou, já osobně bych ale přeci jen uvítal o trochu jiné vyústění celé zápletky.

Vlask  | ***1/2 20.05.2016 12:32

Space opera s velmi promakaným světem, ale velmi nízkou intenzitou akce. Fakticky autorka promrhá 2/3 knihy většinou retropopisem vesmíru a motivů hlavní postavy. Je to sice všechno pěkně popsáno, ale nějakého náznaku akce se dočkáme až v samotném závěru. Jako první díl trilogie to možná bude fungovat, ale ve funkci samostatné knihy celkem selhává.

quinnet  | ***1/2 16.09.2016 15:13

Tak po prečítaní knihy mám trochu zmiešané pocity. Čítal som ju na dovolenke pri mori, sem tam som pri tom zaspal /ale to aj pri ďalších dvoch knihách :)/ párkrát som sa k nejakým pasážam aj vrátil hľadajúc čo je na tejto knihe tak úžasné, ako to tvrdia za oceánom. Samozrejme sú tu isté zvláštnosti, ako používanie ženského rodu u všetkých postáv, ale zdalo sa mi to dosť samoúčelné, taká snaha vyniknúť z davu iných románov. Kto je akého pohlavia je pre čitateľa aj tak nepodstatné, rovnako ako pre hlavnú UI postavu. Aj tak mi nebolo jasné, v čom bol problém pri identifikácii muža a ženy. Monotónnosť rozprávania mi však nevadila, čítalo sa to dobre. Len asi začínam byť alergický na rozvetvené dejové línie. Takisto mi liezol na nervy Seiverden /som presvedčený, že je to chlap :)/ a nechápem pohnútky Breq, že to s ním nevzdala už po pár dňoch, nehovoriac o scéne na moste. Suma sumárum, napriek niektorým nedostatkom sa dostal na náš trh zaujímavý SF román, ktorý však na obálke sľubuje niečo iné ako čitateľ dostane. Space operu síce dostaneme, ale len ako kulisu ku komornému príbehu o pomste. Dúfam, že onedlho sa dočkáme aj zvyšných dvoch častí, pretože koniec prvého dielu je otvorený.

biafra  | * 16.09.2016 16:53

Příběh zamilované kosmické lodi, která se chce pomstít. Kniha se mi nelíbila, ani mě nebavila. Ne kvůli nedostatku akce, ale spíš kvůli nepochopitelnému jednání postav a jejich psychologické nedůvěryhodnosti. Moje nechuť ke knize byla určitě způsobena i překladem, který je kostrbatý, krkolomný a plný anglicismů. Chápu, že Leckieová má zvláštní styl, a blbě se to překládalo, ale banální anglicismy mě dost rušily. Např. s. 236: „Jste stejně zlá jako poručice Issája! U ní aspoň poručice Awn věděla, že jí pohrdá.“ Odkdy máme v češtině vazbu „vědět u“?

trudoš  | ***1/2 21.05.2017 08:22

Ann Leckie vytvořila svět, jenž ovládán vlastními zákony ožívá naprosto fascinujícím způsobem. Úsporná stylistika pak dává příběhu nezvyklé tempo, které ještě okořeňují zajímavé dialogy a nezvyklé postavy. Jenže jak je tohle všechno fajn, tak je to zároveň docela nuda.
Což o to, nápady autorce rozhodně nechybí, a kdyby knihu podepsala jménem Ursula K. Le Guin nebo C. J. Cherryh, možná bych ten podfuk ani nepoznal. Nezabředává do vysvětlování, ale zároveň dokáže imaginaci ukočírovat natolik srozumitelně, že souvislosti bez problémů docvaknou. Na druhou stranu je fakt, že pseudofilozofických rozprav mohlo být klidně méně a že akce přijde ke slovu až v závěru. Přičemž samotné univerzum, ve kterém se nějak nedostalo na muže, taky lehce brzdilo má nadšená očekávání. Jsem holt šovinista. Pročež kdo čeká válečnou space operu, měl by si možná nejdřív zhladit hlavu Machiavelliho Vladařem, aby následně ocenil všechny nuance románu, který jinak získal snad všechna nejprestižnější žánrová ocenění.

Gaarq  | ***** 03.06.2017 21:07

tahle kniha si své ceny zaslouží. když pomineme formální experiment, který celkem funguje (femininum jako implicitní rod), pak se mi dostalo slušného příběhu, dobře napsaného (byť třeba robert j. bennett píše lépe) a se zajímavou omáčkou. autorka ukazuje na modelu megaimpéria, jaké mohou nastat problémy s jeho přežíváním. stvořila docela propracovanou a uvěřitelnou společnost, která má přetrvávání řádu zaručit, a v jejím rámci i velmi dobrou zápletku, která nenudí a je přiměřeně nápaditá. docela se mi líbí, jak autorka originálně pronikla zadními vrátky na teritorium, kde bychom ji nečekali – bitevní lodě, marina a zajímavě koncipovaný mocenský boj. autorka píše velmi chytře, její dialogy mají nejenom spád, ale i jiskru a hloubku. tohle za to stálo.



WebArchiv - archiv českého webu