kniha » David Starr - Tulák po hvězdách
chce si přečíst 1 | má v knihovně 34
hodnotilo: 23
76%
David Starr - Tulák po hvězdách

Isaac Asimov

David Starr - Tulák po hvězdách

série: Lucky Starr
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: David Starr - tulák po hvězdách ; Lucky Starr a piráti z asteroidů

Kategorie: sci-fi

originální název: David Starr: Space Ranger
originál vyšel: 1952

vydání: Železný 1999

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
avatar2  | *** 02.11.2007 20:23

První díl ze série o Lucky Starrovi. Jedná se o typickou asimovku pro mládež – detektivka s „vědeckou“ zápletkou a dobrodružnými prvky. Tohle je však o něco slabší než jiné. Snad proto že se jedná o první díl. Postavy jsou ploché a nic se o nich nedozvíme, pravidla dobré detektivky jsou narušena tím, že ve chvíli, kdy se děj pořádně rozjede přijde autor s finálním odhalením, které ale čtenář nemohl vydedukovat předem. Prostě celkově takové slabší.

Phoenix  | **** 26.09.2013 10:42

Největší chybou u této knížky je její rozsah. Na povídku je to dlouhé, na knihu krátké. To se projevuje i na příběhu samotném, protože Asimov rozjel zápletku, která by potřebovala mnohem větší prostor, který nemá, a tím pádem je všechno zkratkovité. Teď jsme tady, za chvíli zas někde úplně jinde. Teď se děje tohle a hned zas něco jiného, přičemž si čtenář nestačí vychutnat události a jen spěchá dál. Na nějaké podrobnější zkoumání postav či místa děje můžeme zapomenout úplně. Přesto knížka to špatná není, má jen nedostatky. Jako večerní oddechové čtivo je to více než vhodné, a protože je to tak zrychlené, nudit se nebudete.

trudoš  | *** 05.02.2016 23:42

Milý výlet do padesátých let minulého století. Detektivní dobrodružka s vesmírným hrdinou a veškerým dobovým leskem, který k tomu neodmyslitelně patří. Jedná se o úvodní díl série, takže od zápletky jsem nečekal příliš, čistě jen seznamování se s kulisami. Přesto tu slušná dějová linka je, i když bezelstně prostinká. Největší předností a zároveň slabinou je neúprosný běh času. Sám autor v úvodu přiznává naivitu celého cyklu, jenž vycházel z tehdejších teorií o vesmíru a jeho tajemstvích. Takže rozhodně nic pro milovníky kosmičáren s puncem reality.
Co se Isaacu Asimovovi upřít nedá je čistá jazyková stylistika, díky níž příběh šlape jedna báseň, třebaže nejde o akční jízdu se spoustou střílení, výbuchů a jiného bengálu. Jako retro oddechovka však slušné. Jasně, není to zázrak a pár koncepčních chyb by se vytknout dalo, ale v rámci nostalgie nad imaginací Zlatého věku americké SF plní kniha účel bezvadně. To sice nebyl její původní záměr, ale což, všichni budeme jednoho dne neaktuální.



WebArchiv - archiv českého webu