kniha » Lucky Starr a velké slunce Merkuru
má v knihovně 41
hodnotilo: 22
75%
Lucky Starr a velké slunce Merkuru

Isaac Asimov

Lucky Starr a velké slunce Merkuru

série: Lucky Starr
díl v sérii: 4

Kategorie: sci-fi

originální název: Lucky Starr and the Big Sun of Mercury
originál vyšel: 1956

vydání: Železný 1999

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
avatar2  | *** 13.11.2006 20:33

Celkem čtivá kniha (nebo rozsáhlejší povídka), na které je znát záměr zaujmout spíš mladší cílovou skupinu. O něco akčnější než jiné z Asimovových roboticko/detek­tivních prací, s humorně působíci dvojicí detektivů. Zatímco v jiných robotických detektivkách od Asimova najdeme dvojici detektivů člověk – robot, tady je to dvojice sekáčsky působící sympaťák – cholerický mrňavý Marťan. To ale knize neubírá na kvalitě, příběh je zkušeně vystavěný. Toho kdo zná jiné věci od Asimova toto nenadchne, ale ani neurazí. Dobrá věc pro někoho, kdo si chce čichnout ke sci-fi, nebo pro sběratele Asimova. Jinak spíš ne.

Phoenix  | **** 18.04.2014 09:40

Ocitáme se na další planetě naší sluneční soustavy, tentokrát na Merkuru. Opět tu je problém, který je potřeba vyřešit, a Lucky a Čára se vrhají do rozuzlovávání „složitých“ intrik. Samozřejmě pachatele po strastiplných útrapách dopadnou. Pozitivně na tomto příběhu hodnotím to, že tentokrát všechno nevyřešil „přechytralý“ Lucky Starr, ale i Čára přispěl, a nebyl tu pouze druhý do počtu, jako v předchozích dílech.

trudoš  | *** 15.12.2017 22:38

Zápletka je pro jednou výrazně sevřenější a v komornějším duchu, za což může odlehlost vědeckého pracoviště, stejně jako nízký počet podezřelých. Lucky Starr dokonce ani nemusí sahat po svém odkazu marťanů, aby viníka chytil do pasti nevyvratitelných argumentů. Navíc vyšetřování jde tentokrát za konkrétním cílem a fantaskních odboček pro pobavení publika je díky tomu minimum. Faktem ale je, že detektivní linie trochu pokulhává, člověk má většinu příběhu pocit, že hrdinové jsou spíše na dovolené, než že by přijeli něco skutečně řešit. Protože vlastně není co, všechno podstatné se stane až po jejich příjezdu.
Pro mě tak byla opět nejkouzelnější předmluva, v níž Isaac Asimov vypráví, jak při psaní vycházel z dobových znalostí astronomie a příběh jim přizpůsobil, jen aby se o pár let později ukázalo, že tehdejší vědecká mínění byla – mírně řečeno – úplně mimo mísu. Tohle kouzlo starých časů dobrodružkám s Luckym Starrem nikdo neodpáře a je to taky důvod, proč mám tuhle sérii tak rád.



WebArchiv - archiv českého webu