kniha » Mágův konec
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 13
hodnotilo: 13
75%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Mágův konec

Raymond E. Feist

Mágův konec

série: Války Chaosu
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Trhlinové války

Kategorie: fantasy

originální název: Magician's End
originál vyšel: 2013

vydání: Wales (web) 2016


Komentáře:
snop  | **** 10.06.2017 01:58

Obdobně jako ostatní knihy celé této obří série nejde o žádnou vysokou literaturu, ve skutečnosti ani nějak navrpůměrnou. Ale nutno říct, že prostě ten svět jsem si za ta léta zamiloval. A tohle je důstojné rozloučení. Takže čekejme loučení a zmiňování všech postav za to cca století, co uplynulo od Pugova narození… Za příběh 60 %, za přílišné a příliš naivní filosofování 40 %, za epilog 150 %.

Speedemon  | **1/2 09.09.2017 08:40

Zazvonil konec a pohádky byl konec. Nutno podotknout že KONEČNĚ! Bohužel mě autor už tolikrát zklamal a znechutil, že už mu ten finální sentiment nežeru. Více než pětisetstránková bichle má víc vaty než užitečného obsahu. Kombinace osudové apokalypsy (Pug a spol.) a válka o Království (Hal s bratry, James a spol.) jsou tak rozdílné a nijak na sebe nenavazují, až je to jako ve většině ostatních knih, rušivé. Finále bylo docela fajn, nicméně spousta postav vyšuměla do ztracena (Amirantha, Sandreea, Arkan, Laromendis a Gulamendis). Někteří se dočkali jen pár řádků, na některé se snad zapomnělo úplně. Osobně nechápu k čemu byl v příběhu Arkan. V minulých dílech dostal nějaký účel, který zde vyšuměl úplně do ztracena. Pan Feist tímto uzavírá obrovskou kroniku svého světa v čele s hlavní postavou. Epilog je správně dojemný a funguje z celé knihy asi nejvíc. Bitvy a akce jsou taky fajn. Jak se však začne filozofovat a vysvětlovat různé principy, celé se to rozpadá pod rukama. Za mě bohužel na víc než průměr jít nemůžu. Nebýt to úplné finále, jsme ještě níž…

trudoš  | *** 05.01.2019 17:14

Vezmu-li v potaz, že mělo jít v první řadě o finále Válek chaosu a v druhé o uzavření jedné midkemijské éry, tak docela zklamání. Hlavně proto, že se celý konflikt rozhořel tak pěkně v tradici těch nejlepších Feistových děl. Jenže i když autor pracuje s osvědčenými motivy, ty samé už v různých obměnách použil tolikrát, že mi nečekaně chybělo cokoliv, co by mě nějak významně dokázalo zaujmout. Příběh je navíc zaplněn množstvím polemik o podstatě největšího zla a nutnosti zkoumat vše z různých perspektiv, což je jistě záslužné, jen je toho na jeden fantasy román zbytečně moc. Ale přiznám se, že v závěru slza do pravého oka natekla. Ovšem aby taky ne, po těch pěti stech stranách. Osobně bych si vystačil s polovičním rozsahem, aby to celé chytlo výraznější spád. Až mi přijde, že si Raymond E. Feist ukousl až moc velké sousto a jednoduše se s ním nedokázal vypořádat. Takže spoustu věcí polyká bez žvýkání a hromada postav i linií napříč celou trilogií se najednou ukazuje jako neopodstatněná.



WebArchiv - archiv českého webu