kniha » Vyprávění
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 20
hodnotilo: 25
80%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Vyprávění

Ursula K. Le Guin

Vyprávění

série: Hain
díl v sérii: 8

Kategorie: sci-fi

originální název: The Telling
originál vyšel: 2000

vydání: Gnóm! (web) 2016

odkazy: 4x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
memnon666  | ***** 28.09.2016 00:56

prijemne pomala zalezitost s dostatkem nametu k zamysleni

jirikk  | ****1/2 05.11.2016 15:17

Filosofická SF, v tomto směru ještě dál než Le Guinové nejslavnější díla. Je pravda, že oproti nim možná trochu schází údernost, nicméně každý, kdo upřednostňuje myšlenky před akcí, bude myslím spokojen.

quinnet  | ****1/2 29.11.2016 22:49

Pani Ursula opäť nesklamala. Ponúka príbeh Pozorovateľky, ktorá sa snaží aspoň trochu pochopiť folklór a životnú filozofiu vidieckych obyvateľov planéty Aka. Ako názov hovorí, rozprávanie príbehov je alfou a omegou hrdinov tejto knihy. A kto by nám to vedel lepšie opísať ako táto slávna spisovateľka? Nesmierne som si užíval opisy i dialógy, cestovanie po horách, výmeny názorov i vnútorný nepokoj hlavnej hrdinky. Jediné čo mi vadilo, že prostredie bolo ľahko zameniteľné s našou Zemou a pomerne rýchly koniec.

Gaarq  | *** 29.09.2018 13:29

tak se mi zase jednou „poštěstilo“ dát si plavbu proti proudu. vyprávění je psáno klasickým autorčiným stylem, který se mi za jistých okolností líbí (třeba u levé ruky tmy), ale tady autorka už imho trošku moc tlačí na pilu. le guinová často píše modelovým stylem, tj. má nějakou myšlenku, kterou chce zdělit, a vytvoří si modelovou situaci, ve které ji odvypráví. jen ve vyprávění už se ani moc nesnaží (do/vy)mýšlet svůj svět a rezignuje skoro úplně na uvěřitelnost děje a plně se soustředí na malování obrazů, dokreslujících její myšlenku. autorka pro popis korporace „vykradla“ snad všechny možné diktatury a totality z naší zemské historie, ale nestvořila životaschopný celek, byť je barvitý a nabitý potenciálem. oba základní konflikty, na kterých je příběh založen lze celkem snadno uhodnout v první třetině a jak autorka pokračuje, nic zvláštního navíc k tomu nepřibude. některé úvahy hlavní hrdinky jsou až překvapivě povrchní na to, jakou zastává funkci a jaké má vzdělání. to samé se pak týká hlavní zápletky příběhu, je tak neuvěřitelná, že mě to opravdu zarazilo. inu, tady jsem si s ursulou le guinovou moc nesedl. docela mě to mrzí. co oceňuju, je kniha sama – příjemný formát, decentní obálka a vydavatelské dodatky.

whack  | *** 04.03.2021 18:17

Pomalé dobrodružné kultúrno-historické sci-fi bez akejkoľvek akcie a napätia. Hlavnou postavou je mladá Indka Sutty, ktorá na planéte Aka má za úlohu zdokumentovať miestne kultúry. Tie sú ekvivalentom zemských hinduistických a taoistických kultúr, ich nepriama reč detto (to nie je pre mňa). Zem a Aka a ďalšie planéty sú sociálne a kultúrne totálne zdecimované korporátokraciou, technokraciou, bigotnosťou a náboženským terorizmom. V tom spočíva pointa – ako môžu takéto ideológie zničiť históriu a kultúry. Na Ake sú kultúry, ktoré Sutty skúma, ilegálne. V spomienkach sa táto voľnomyšlienkárka vracia aj späť na Zem, kde je situácia podobná. Nápad to nebol zlý, ale spracovanie ma nijako neuchvátilo.



WebArchiv - archiv českého webu