kniha » Harry Potter a prokleté dítě
chce si přečíst 3 | má v knihovně 20
hodnotilo: 30
65%
Harry Potter a prokleté dítě Více vydání = více obálek.

Joanne Kathleen Rowling
Jack Thorne
John Tiffany

Harry Potter a prokleté dítě

Kniha vyšla i pod názvem:
Harry Potter a prekliate dieťa
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Harry Potter
díl v sérii: 8

Kategorie: fantasy - divadelní hra

originální název: Harry Potter and the Cursed Child
originál vyšel: 2016

vydání: Ikar (SK) (web) 2016; Albatros (web) 2016; Albatros (web) 2022

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Phoenix  | *** 22.10.2016 14:27

Původní poslední rozcamraná kniha mě nikdy moc nenadchla, protože byla dlouhá a přitom se toho zas tolik nedělo. U nové poslední knihy mně vadí naprostý opak. Děje se tu toho až moc na příliš malém prostoru, což asi vzniklo z důvodu, jakým je kniha psána (divadelní hra). Scéna o třech větách? Nic zvláštního, poměrně běžné. Výsledek? Děj skáče ze scény do scény, řekne jen to nejhlavnější a šup už jsme zase jinde. Byl alespoň děj zajímavý a originální? Bohužel, poměrně brzy je jasné, že autoři přivedou na scénu všechny aspoň trochu důležité postavy ze všech! předchozích dílů. Výsledek? Každý má malý štěk a jede se dál a je konec. A právě tento záměr dělá děj strašně předvídatelný a předvídatelné = nudné, bohužel.

MirabelkaP  | **** 23.10.2016 15:04

Jedna se o divadelni hru, takze prostor je znacne omezeny… Presto si s tim tvurci vyhrali moc povedene. Jedna se spis o rychly vylet do Bradavic za starymi znamymi nez o nejaky velky ctenarsky zazitek, ale me se to libilo a moc potesilo :-)

trudoš  | **** 29.10.2016 23:51

Hned zkraje přiznávám, že ke knize jsem od začátku přistupoval s despektem. O to víc oceňuji, že mi Joanne Rowlingová zase jednou vytřela zrak, páč Prokleté dítě je pekelně dobré.
Nejsem zkušený jazykozpytec, abych poznal, kde začíná ten který autor, ale příběh šlape parádně od prvních stránek a tempo mu vydrží až po ty poslední. Přičemž zápletka není vůbec špatná, od dobrých úmyslů se přechází k nacistickým vizím a těžko soudit, kdo je v právu a kdo na ocet. Navíc dospělý Harry Potter je mi v mnohém sympatičtější než ten náctiletý, především kvůli tomu, že se konečně dostává do pozice hrdiny, který děj skutečně ovlivňuje, a ne že svou horkou hlavou páchá jen jeden přešlap za druhým.
Vytknout nakonec můžu pouze logiku časových skoků, která má víc děr, než čajové sítko. A pak je tu největší slabina a to, že nejde o román, ale o divadelní scénář. Čte se to báječně, navíc překvapí rozsah (jde vlastně o dvě představení), ale klasika je prostě klasika a s experimenty ať si hrají beatníci.

Speedemon  | ***1/2 12.01.2017 08:38

Nikdy jsem sérii o Harrym zrovna neprožíval, ale tohle je fajn krátký skok zpět. Jelikož jde o scénář pro divadelní hru a nikoliv plnohodnotný díl, tak je děje poskromnu. To mi ani tolik nevadí, spíš jen, že mi od cca druhé poloviny přestal dávat děj smysl a přišlo mi, že vše je vymyšlené tak, aby se mohlo objevit co největší množství postav ze série a všichni jsme si nostalgicky zavzpomínali. Párkrát to bylo fajn, později už mi to trochu lezlo krkem. Knížku můžu rozhodně doporučit, přečtené je to raz dva a zjistit něco o dospělosti Harryho, Hermiony, Rona a spol. bylo zábavné.

Lokina  | **** 19.03.2017 19:51

Dost jsem se toho bála, ale naštěstí z toho žádná hrůza nebyla. Díky tomu, že to je divadelní scénář, četlo se to rychle a dobře. Hlavní hrdiny – Albuse a Scorpiuse jsem si oblíbila, ikdyž někdy se chovali jako trubky, ale jsou to puberťáci, tak se není čemu divit. Tenhle návrat do Bradavic jsem si užila, až jsem cítila tu nostalgii.

cagekh  | **1/2 04.04.2017 20:18
  • spoilery, pokud jste nečetli, nečtěte *

Doufám, že to u nás nebudou nikdy hrát. Asi bych se neudržel až bude Harry vzlykat při vraždě svých rodičů. Nelogičnosti se zoufale vrší – taky Vás napadlo, proč si Voldemort obraceč času už dávno nesehnal? Jak se dostal nápis na dečku? (Ano, vím jak by to bylo možné, jen se to tam nějak nehodí.) Kopulující Voldemort? A samozřejmě jeho dcera v Azkabanu mezi svými Mozkomory? Uvítám další postřehy do diskuze.

Gaarq  | **** 21.04.2017 07:56

být autorem masově oblíbené knižní série (ještě navíc pro mládež, která u ní vyrostla) je prokletí samo o sobě. rowlingová už to má napsané na čele a i kdyby napsala jinou superbomba knihu, lidé budou srovnávat a hodnotit podle potterovské ságy. však také nejúspěšnější byla pod pseudonymem. jenže ať už z vlastní nostalgie nebo pod nátlakem mas (a možná i složenek) se autorka uchyluje i k rozvrtávání hrobů a oživování mrtvol – fantastická zvířata a prokleté dítě, např. to prvně jmenované mě nudilo i jako film, to druhé bych naopak docela rád v divadle opravdu viděl.

autoři (rowlingová je uváděna především jako autorka námětu) scénáře této divadelní hry (je publikování obtížně čitatelného scénáře sadistické laškování s nadrženými čtenáři?) si vybrali zajímavý námět a dlužno říct, že ho zpracovali docela dobře. ano, je to plné klišé o rodičovské lásce, emoce a cukrkandl z toho kanou v míře větší, než má mysl zvládá bez pobouřených úšklebků, ale zpracování je až na pár bohů ze stroje slušné, psychologie postav životná. se zápletkami je to horší, dost často si pomáhají autoři výše zmíněnými nástroji. vyloženě naštvali mě jen jednou, i když to bylo zásadní – nechali po náročné bitvě utichnout jeden konflikt a pic, vygenerovali ten samý konflikt v bledě modré, jen aby měli co psát v druhé půli. oh, my… čistě koncepčně jim to umožnilo téma rozvinout, ale příběhově to byla podpásovka. docela se mi líbilo, že spousta dialogů mezi albem a scorpiem (ne, pane medku, mě nedostanete živého!!!) byla celkem vtipná (i když asi nerealisticky vzhledem ke stáří oněch hochů) a obecně, odsýpá to, má to tah a nikde se to neseká. také scénograficky se mi to zdá jako náročné představení, proto bych to chtěl i vidět.

nakonec jsem váhal mezi třemi a čtyřmi astrami a skončil u čtyř. i přes výhrady to není špatné, ba ani průměrné.



WebArchiv - archiv českého webu