kniha » Smečka ze čtvrtého pokoje
chce si přečíst 1 | má v knihovně 5
hodnotilo: 5
82%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Smečka ze čtvrtého pokoje

Mariam Petrosjan

Smečka ze čtvrtého pokoje

série: Dům, ve kterém…
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Dom, v ktorom... Kniga pervaja Kurilščik
originál vyšel: 2009

vydání: Fragment (CZ) (web) 2016

odkazy: 1x [ukázka], 8x [recenze]


Komentáře:
Malaga  | ****1/2 19.04.2017 21:04

Obtížně se mi popisují dojmy z této knihy a stejně tak marně hledám adekvátní srovnání s jinou již přečtenou…

Autorka nabízí vhled do světa zapadlého internátu pro mládež trpící různými fyzickými i psychickými hendikepy. Světa neskutečně pestrého svou podobou (a to hned ve dvou rovinách…), přezdívkami jeho obyvatel a bizarními pravidly, které si oni sami stanovili. Máloco je přímo vysvětlováno, vypravěči se střídají a děj skáče rovněž v čase. Nečekejte ovšem žádnou nesrozumitelnou psychedelickou haluz nebo hutnou popisnou sondu do myšlení, ale naopak pečlivě promyšlenou příběhovou kostru. Je třeba udržovat pozornost a soustředit se i na detaily, leccos do sebe náhle začne překvapivě zapadat, přestože kniha zodpoví jen málo otázek.

Z knihy jsem byl nadšený pro její jinakost, proměnlivou atmosféru a postupné rozkrývání příběhu Domu. Uznávám, že nejde o čtení pro každého. Jsem nyní uprostřed druhého (neméně kvalitního) dílu, finále trilogie potvrdí nebo rozhodí můj výsledný dojem z celého díla.

trudoš  | **1/2 19.07.2018 23:24

Prazvláštní příběh, jehož největší slabinou pro mě byla absence konkrétní dějové linie. Než jsem se stačil zorientovat kdo je kdo a co s čím jak souvisí, byla půlka románu za mnou a děj v plném proudu. Přesto mi bylo nadále záhadou, o co že to vlastně kráčí. Ona totiž Mariam Petrosjanová nevyrukuje s ničím přímočarým, neustále se pohybuje v náznacích a nevyřčených motivech, kdy rozehrává drobné vedlejší linie, o kterých však nemáte ani ponětí, zda jsou pro další vývoj podstatné, či ne. Může s tím ovšem souviset fakt, že Smečka je třetinou jedné knihy, a podle toho je také koncipována.
Na obhajobu spisovatelky musím uvést, že jako stylistka je velmi hravá a pro člověka s otevřenou myslí musí být její imaginace fascinující. Podmanivá atmosféra podivuhodného domova jde na ruku se spletitým vyzněním, kdy hodně závisí na tom, jak k dílu od počátku přistoupíte. Jenže když po dočtení pochybuji, zda jsem skutečně už v cíli, nebo ještě stále na startu, je něco špatně. Dost možná ale ve mně.



WebArchiv - archiv českého webu