kniha » Mechanické piano
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | má v knihovně 64
hodnotilo: 44
83%
Mechanické piano Více vydání = více obálek.

Kurt Vonnegut, jr.

Mechanické piano

Kniha vyšla i pod názvem:
Mechanický klavír
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Player Piano
originál vyšel: 08/1952

vydání: Odeon 1979; Odeon 1987; Argo (web) 2000; Slovart (SK) 2009

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Tua  | nehodnoceno 02.11.2012 14:08

Svým způsobem mi tahle knížka (mimo jiné) osvětlila fenomén Služebnického džihádu o němž se zmiňuje Frank Herbert v Duně. Porovnám-li to například ještě s Asimovem, vidí Vonnegut budoucnost vztahu lidé-stroje pesimisticky, ale obávám se že pravdě podobněji. Takový pokoutný, plíživý způsob nadvlády je pro mě ještě děsivější než hrozba Matrixu, nebo vcelku prvoplánový Terminátor. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Nejde o likvidaci člověčenstva, nýbrž o jeho odlidštění, nikoliv zotročení těla ale ducha. Matrix lze přeci jen porazit, dovést spící k probuzení, ale zde? Připomíná mi to pasáž z Města (C. D. Simak) v níž si znovuzrozený člověk v rajské zahradě znovu vyrobí luk a zraní (byť třeba zatím nechtěně) první zvíře. Předurčenost a sklony, kterým se nelze vyhnout.

honajz  | *** 11.06.2014 09:07

Nápad není špatný, a i když v mnohém zjednodušuje, dá se podobný princip pokládat za reálný (Vonnegut třeba nepočítal s fiktivními penězi a fiktivními dluhy nebo kancelářskou přezaměstnaností plnou porad, ale žádných konkrétních výrobků). I ta myšlenka, dejme tomu, že se lidé stejně nakonec vrátí k tomu, co nenáviděli. Ale to zpracování je vleklé, pomalé, nezajímavé, ten svět mi přijde příliš černobílý a plochý, a celá ta idea až moc naivní a přímočará. Vsadím se, že kdyby dnes přišel s podobnou knihou nějaký začínající autor, poženou ho z nakladatelství, že tohle jejich čtenáři číst nebudou. V 50. letech však kniha byla určitou formou rebelie – všichni byli naopak nadšeni z technického pokroku, a tahle jako jedna z mála varovala před přílišným přetechnizováním světa. Dnes však působí poněkud vyčpěle, zvláště proto, že vývoj jde trochu jinudy, nadšení z techniky se nekoná. A tak zůstává jen příběh, a co si budeme povídat, třetinu knihy v podstatě tvoří uvedení do děje a postav, což je samo o sobě moc, a půlku knihy, než se něco začne dít.

mato_klerik  | ***** 15.02.2016 20:05

Výborná a neprávom opomínaná kniha. Je to taký protiklad k 1984. Klavír je napísaný svižnejšie, občas zábavne a kritituje kapitalizmus. Keďže existuje táto geniálna utópia, nikdy som nedocenil 451° FAHRENHEITA…



WebArchiv - archiv českého webu