kniha » Měsíc je drsná milenka
v Top10 8 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 125
hodnotilo: 122
86%
Měsíc je drsná milenka Více vydání = více obálek.

Robert A. Heinlein

Měsíc je drsná milenka

Kategorie: sci-fi

originální název: The Moon is a Harsh Mistress
originál vyšel: 12/1965

vydání: And Classic 1994; And Classic 1995; Banshies (web) 2006; Argo (web) 2018

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | **** 30.12.2006 16:50

Dobré drama o snaze obyvatelů Měsíce zbavit se nadvlády Země. Kniha plná politiky, šťávu jí dodává „osoba“ oživlého počítače Mika, který se stává špičkovým mozkem i perfektním exekutorem většiny akcí. Určitě jedna z lepších heinleinovek – promyšlený děj, sympatické postavy, sem tam nějaká akce a kvanta dialogů, superpočítač. Co se počítače týká – až se nechce věřit, že Heinlein tuto knihu psal ve velmi předpočítačové době, před takřka čtyřiceti lety. Palec dolů nicméně směřuje k nakladatelství Banshies za mimořádně hnusné obaly, které dělá pro svou řadu heinleinovek.

SONP  | ****1/2 08.11.2013 19:10

Prakticky nutnost pro všechny vyznavače libertariánského světonázoru a obdivovatele Miltona Freemana. Pokud jste trpěli při prezentaci levicových vizí v dílech Chiny Miévilla, toto je kniha pro vás! Odhlédneme-li od politického podhoubí, jde o klasickou scifi 60. let s měsiční základnou, skafandry a geniálním počítačem. I když jsem politicky blíže Miévillovi, i tak dávám panu Heinleinovi 90%.

Dilvermoon  | *** 26.10.2023 15:30

Řemeslně skvěle zvládnuto (RAH prostě uměl), vyznění už tolik neberu. Takže 60%. Nevím, kdy se mi naposledy stalo, že jsem nefandil té straně, která je v knize líčena jako ta více v právu. Až tady. Při prvním čtení před nějakými 30 lety jsem z toho možná ještě neměl rozum nebo co, ale teď už mi opravdu vadí marxistické nadšení, anarchistická vláda lůzy (kdo ví, jestli to jde dohromady) a navíc v novém překladu (Argo 2018) se společnost na Luně hemží soudruhy a soudružkami a ruskými slovy jako Da, nět, charašó..... A vůbec to vypadá, jako by si Heinlein vzal rastr z VŘSR. Pochopitelně noviny na Měsíci se jmenují Lunaja Pravda. Autor chtěl za každou cenu ukázat prohnilost zřízení na Zemi (především Severoamerického direktoriátu) a naopak jak to skvěle funguje, když rozhoduje ideálně jen jeden člověk, protože hlasování je vopruz a odpůrci skončí ve vakuu (myšleno vážně a jako revoluční přednost). Zkrátka – přál jsem si (aniž teď cokoliv prozrazuji), aby román skončil pro soudružskou společnost na Měsíci nejlépe úplným vyhlazením.



WebArchiv - archiv českého webu