kniha » Illuminae
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 14
hodnotilo: 21
85%
Koupit knihu:
Minotaur
Fantasya.cz
Illuminae Více vydání = více obálek.

Jay Kristoff
Amie Kaufman

Illuminae

série: Akta Illuminae
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Akta Illuminae - box

Kategorie: sci-fi - space opera - dospívající

originální název: Illuminae.
originál vyšel: 2015

vydání: CooBoo (CZ) (web) 2016; CooBoo (CZ) (web) 2020

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
snop  | ***1/2 22.11.2016 01:19

Pokud překousnete velmi alternativní formu (jakoby sesbírané záznamy komunikace, reportů, debriefingů, atd., s občasnými pokusy o umčo), je to docela fajn space opera, resp. příběh typu zombies potkávají HALa.

Lokina  | ***** 19.03.2017 19:52

Kniha roku! Dokonale propracované prostředí, postavy, situace dokonce i terorizující „ochranitelsky“ smýšlející AI, ke které jsem i nakonec pocítila ždibec lítosti. Děj vás vcucne a na konci nechce nechat pustit. Po dočtení jsem jenom seděla na židli a hlavou mi prosvištělo jedno velké WAU i velká úleva z toho, jak to dopadlo a že tam jsou otevřená vrátka pro další díl. Nechť ať pokračující příběh je takovým skvostem jako tento. ;-)

trudoš  | **** 22.11.2017 09:50

Když tím jediným, kdo se s vámi zachrání před vojenskou invazí, je váš ex, kterého jste před chvilkou poslali do kachní řiti, není to právě začátek krásného dobrodružství. Ovšem Kady Grantová a Ezra Mason k sobě prostě patří, ať už si mezi sebou vymění urážek kolik chtějí.
Nečekal jsem zázrak a tak mě tahle nenáročná space opera, říznutá špetkou military SF a zombie hororu, mile překvapila. Vlastně jedinou vadou na kráse je věkové zařazení young adult, protože to brání autorům pořádně se rozšoupnout. Přitom materiálu mají dost a na rozdíl od žánrově podobných románů nesklouzávají k uvzdychané lovestory, ale velmi kvalitně proměňují děj podle toho, co aktuálně přijde na přetřes. Zdravá paranoia a bezděčný humor pak zajišťují, že se po těch šest set stran člověk nenudí. Netradiční forma vyprávění, jež je tvořena záznamy z výslechů, kamerovými záběry, velitelskými rozkazy či e-mailovou komunikací, výsledný dojem ještě umocňuje. O to víc jsem zvědav, jakým směrem se bude série ubírat dál.

dva mraky  | **** 13.12.2017 02:02

Space opera z válečného střetu o jakousi zapadlou těžařskou kolonii. Nepřátelská korporace kolonii dobila, osazenstvo prchá a v patách má dreadngouth Lincoln. Unikající skupinu tvoří zmrzačená válečná loď s poškozenou UI a dvě civilní lodě, které má chránit. Těžištěm jsou osudy mladého páru, který se těsně před útokem rozešel. Ona rebelka a počítačový génius, on, sportovec a stíhací pilot z nutnosti. Každý na jiné lodi. Poznáváme je přes jejich rozhovory na dálku, jsou sympatičtí a jejich city a strázně působí skutečně. Díky tomu je to romantika a né růžová knihovna. Nezvyklá forma jakoby sesbíraných záznamů bude pro někoho zajímavá, pro někoho otravná a IMO o ni zakopávali i samotní autoři a různě si ji přihýbali, takže nakonec to jako celek nevypadá jako zpráva nějaké analytické skupiny. Taky je v knize mnohem méně písmenek než kolik by odpovídalo její tloušťce. Tísnivý příběh o flotile na útěku, nevyzpytatelné UI, nakažlivém vražedném šílenství a lásce, která překonává nástrahy. Musím říct, že pointa o skupině Illuminae mně dost nesedla, jakkoli se dala čekat.

Methat  | ***** 16.06.2019 10:25

Táto kniha si zaslúži plnú paľbu už len kvôli svojmu spracovaniu. Výborný dizajn a predná obálka! A prekladatateľ si tu zaslúži metál. Príbeh je ľahko pochopiteľný, máme tu pár postáv, vírus Fobos, šialené AIčko a do toho všetkého flotilu prenasleduje dreadnought. Mám taký pocit, že sa autori nechali veľmi inšpirovať hrou System Shock. Jediné, čo mi vadilo, boli cenzurované nadávky. Na druhú stranu si čitateľ môže doplniť ľubovoľné slovo a túto knihu si prečítajú aj mladší.

MartinJ  | *** 26.04.2021 18:05

Na knihu jsem se velmi těšil, hlavně díky vysokému hodnocení zde i jinde. A ukazuje se, že přepálené očekávání můžu zážitek pokazit. Příběh se sice tváří velmi sofistikovaně, plný zvratů, ale nakonec mi vlastně přišel dost jednoduchý, chvílemi jsem měl pocit, že forma je přednější než obsah. I já ale musím uznat, že forma byla opravdu nápaditá. A co se mi hodně líbilo, byl suchý, sarkastický humor. Jak mezi Kady a Ezrou (ale to jen ze začátku, když byli rozejití) a pak mezi Kady a SPIRem. Navíc asi nejsem úplně cílové publikum, takže moje hodnocení je potřeba brát s rezervou. :-)

quinnet  | **** 26.10.2021 10:56

Novodobé young adult romány sú asi o dosť brutálnejšie ako som bol zvyknutý za mojich čias. Keďže je to, okrem iného, aj space opera, počty nepreživších sa rátajú na desaťtisíce, máme tu klaustrofobické úniky cez ventilačné šachty, kopec detailných opisov zohavených mŕtvol vrátane detí a to všetko okorenené milostným vzťahom dvojice oddelenej od seba vákuom. No neberte to. Ale hlavnou devízou románu je určite grafická stránka, ktorá miestami nesie znaky komiksu. Príbeh je vyrozprávaný formou akejsi dokumentačnej správy, ktorá obsahuje prepisy rôznych mailov, správ, logov, chatov, vypočúvaní, fotografii, ASCII obrázkov a tak podobne. A tomu zodpovedá aj grafika jednotlivých strán. S niektorými prvkami som sa síce už mal možnosť stretnúť, ale v takomto rozsahu isto nie. Ako som spomínal, miestami to šlo až do komiksu. Preto aj počet strán je vyšší, ako by pripadalo pre text v bežnej knihe. Čo sa týka samotného románu, nie je to príbehovo nič výnimočné. Forma podania je však výborná, postavy uveriteľné, napínavé je to až až, autori klamú čitateľa viac ako SPIRO a romantická zložka sa obišla bez toho aby som prevracal očami, navyše mala aj svoje dejové opodstatnenie. Keďže to má aj ďalšie dve časti, zábava bude pokračovať ďalej. Teším sa.



WebArchiv - archiv českého webu