kniha » Město a hvězdy
v Top10 13 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 140
hodnotilo: 109
85%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Město a hvězdy Více vydání = více obálek.

Arthur C. Clarke

Město a hvězdy

Kategorie: sci-fi - space opera - utopie

originální název: The City and the Stars
originál vyšel: 1956

vydání: Laser 1992; Baronet (web) 2005; Laser-books (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
Phoenix  | **** 09.02.2011 20:30

Děj knihy nás zavede do miliardy let vzdálené budoucnosti, kde na Zemi přežívá pouze jedno veliké a technologicky vyspělé město Diaspar. Zbytek planety je poušť a vesmírné lety pohádkou dávné minulosti. První půlka knihy staví hlavně na popisu Diasparu a lidí přizpůsobených životu v něm, který má Clarke promyšlený do posledního detailu. Hlavní příběh se začne rozvíjet až v druhé polovině, kdy se hlavní postava dostává mimo ochranné zdi města a zjišťuje, že ne všechno je tak, jak si lidé dlouhá tisíciletí myslí. Kniha nezachází moc do technických detailů, což je možná škoda, určitě by bylo zajímavé dovědět se, jak Diaspar vznikal po technické stránce. Místo toho staví hlavně na příběhu a jeho postupném vývoji, kdy hlavní hrdina odkrývá více a více lží a polopravd a pomalu se dopátrává pravdy.

mato_klerik  | **** 15.02.2016 21:19

Pre mňa veľké prekvapenie. Clarke tu okrem vízie budúcnosti pomerne dobre zvláda aj postavy, čo uňho nebýva zvykom. Z dnešného pohľadu trochu „štandardné“ young adult scifíčko, ale vzhľadom na dobu vzniku, klobúk dolu…

quinnet  | **** 22.08.2017 21:02

Úplne nadšený som nebol, ale musím uznať, že tento román tak ľahko nezostarne. Clarkovi sa podarilo opísať preďalekú budúcnosť s jeho typickým nadhľadom. Čo sa týka technických detailov, moc sa do podrobností nepúšťal a ak aj áno, žiadneho faux pas sa nedopustil. Najmä som to ocenil pri počítačoch, kde ich popísal veľmi zdarilo a to sa písal rok 1956. Alebo to v neskorších vydaniach revidoval? Príbeh je klasicky humanistický, o akčné scény tu v podstate ani nezakopnete, ale napriek tomu o isté napätie nie je núdza. V prvej polovici ACC podrobne opísal život v prastarom meste Diaspar v druhej časti knihy sa všetko rozbehne a hlavný hrdina toho postíha naozaj veľa. Čitateľ sa ocitne akoby v románe opísanej podzemnej dráhe, kde sa dej mihá za oknami. To trochu tomuto dielu vyčítam. Na konci je tradične Clarkova viera v zdravý rozum a nezabudne si aj trochu kopnúť do náboženstva. Povinné čítanie v žánri SF, i keď by som to odporučil radšej mať za sebou v skoršom veku.

SONP  | ***1/2 28.10.2017 09:16

Jedna z pulpovějších Clarkeových knih – ostatně je to předělávka jeho románu z roku 1948, a zkuste se podívat na jeho původní obal. Pro mě osobně byly nejcennější ty části, které se odehrávaly ve věčném městě Diasparu (jakési kombinaci Matrixu a 1984), kde lidé ztratili nejen pupek, zuby a nehty, ale i svobodu uvažování a lidskou zvídavost. Naopak pasáže odehrávající se v enklávě Lys a na Sedmi hvězdách, kde tedy autor opravdu popustil uzdu fantazii člověka 40.-50. let a kde se objevují záležitosti jako hmyzí mazlíček, inteligentní polyp v jezeře nebo planeta-džungle, jsem vzal jako doplňkové. Celkově se nejedná o knihu, která by patřila do mých soukromých TOP10 A.C.Clarkea ale šlo o příjemné počtení na pár večerů. 70%

Dilvermoon  | ****1/2 29.03.2022 15:21

Román téměř ze Zlatého věku, odehrávající se několik miliard let v budoucnosti. Je jasné, že v té době už by člověk díky evoluci vypadal opravdu, ale opravdu výrazně jinak než dnes. Což se neděje, v uzavřeném městě Diaspar je to anatomicky pořád ten stejný Homo Sapiens, ovšem konkrétně zde je to logicky vysvětleno. Lidé se „rodí“ z paměťových bank a do nich také později odcházejí a opět se rodí… takže evoluce se nekoná. Nevím, jestli to bylo Clarkovým záměrem, každopádně se tímto zbavil nutnosti vytvořit do jisté míry novou rasu. Nicméně tak úplně mu to nevyšlo, ale to už bych spoileroval. Takto uzavřené a izolované společnosti se v SF vyskytují častěji, většinou jde o kontrolované dystopie, což ovšem není případ Diasparu. Celý román je o odhalování pravdy o minulosti lidstva a také o tom, co je za hranicí města. Záhad, otázek a odpovědí je dost až do úplného konce.



WebArchiv - archiv českého webu