kniha » Fascinace
má v knihovně 1
hodnotilo: 2
55%
Fascinace

??? autor ???

Fascinace

Kategorie: povídková sbírka

vydání: Šimek P. 2016


Escobarento
Modré oči
Mendelův element

Úplné informace najdete pod záložkou povídky
Informace / Anotace ke knize: Fascinace

První díl v sobě skrývá tři povídky, dvě české a jednu slovenskou. Téma sborníku není nijak dané, ve všech případech se jedná o jednohubky, které opravdu vystačí na jednu jízdu vlakem, pokud zrovna nejede napříč republikou.

Sborník otvírá povídka Escobarento od Lukáše Vlasáka. Jedná se o humorný příběh z pouštní planety, kde se trojce podivných postaviček vydává hledat staré sídlo jedné z nich. Povídka je určená především pro pobavení, příběh není nic objevného a konec se dá předvídat. Co Escobarentu dodává na kvalitě, je prostředí, i v tak krátkém formátu se povedlo planetu vykreslit uvěřitelně a hlavně zajímavě.

Druhá povídka Modré oči od Jely Abasové je vyprávění o čarodějnici, která pod svá ochranná křídla vzala muže pronásledovaného vlkem. Příběh vypráví její vnučka a povídka působí trochu jako pohádka, kde jsou poznamenány jen ty důležité situace a čas v ní letí neuvěřitelnou rychlostí. Žádná pohádka to ale není. Četba je příjemná a Modré oči rozhodně sborníku korunují. Bohužel zrovna tahle povídka má problém s formátem – mnoho slov je spojených do jednoho a kazí to tak čtení. Vzhledem k formální bezchybnosti zbylých povídek z toho obviním tiskařského šotka a ne korektora.

Mendelův element od Kateřiny Kratochvílové je nejkratší povídkou sborníku. V našem světě v alternativním čase spolu hovoří botanik a mnich o nových objevech na poli genetického křížení. Povídka nevypadá při čtení vůbec špatně, ale autorka se snaží o úderný konec, který bohužel vyšumí do ztracena. Navíc je podkopnutý ilustrací, která ho prozradí dřív, než začnete číst.

Všehovšudy je FASCINACE přesně to, za co se prohlašuje. Krátké čtení na cestu do vlaku nebo autobusu, u kterého si nepopláčete, když ho někde zapomenete, nebo vám ho ukradnou. Sestává se z povídek různých kvalit, které sice úplně nenadchnou, ale na zabití času stačí. Možná se ale dočkáme povídek ještě lepší kvality, koneckonců první tři místa z Dračího řádu se teprve objeví.

 



WebArchiv - archiv českého webu