kniha » Mezi piráty
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 68
hodnotilo: 94
91%
Koupit knihu:
Minotaur
Mezi piráty

David Weber

Mezi piráty

série: Honor Harringtonová
díl v sérii: 6
kniha patří do světa: Svět Honor Harringtonové

Kategorie: sci-fi - military

originální název: Honor Among Enemies
jiný (obecně známý) název: Honnor Among Enemies
originál vyšel: 06/1996

vydání: Polaris (web) 2003

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Judson  | ***** 01.06.2006 19:52

V knize není celkově nic objevného a pokračuje ve stejném duchu jako předchozí díly. Mantichorské námořnictvo pokračuje ve válce s Lidovou republikou a válka se pomalu dostává do patové situace. Navíc se množí útoky pirátů na obchodní lodě a to si ekonomika Mantichori nemůže dovolit. Honor příjme nabídku velet několika Q lodím (silně ozbrojené původně obchodní lodě) za účelem hlídkování v systému nejhůře napadaném piráty. Dále již to jde podle čtenářových předpokladů : piráti jsou horší nepřítel než se původně myslelo a Honor opět vyvázne jen o vlásek. No jinak to být ani nemůže, když mají být o Honor i další knihy. Ale přes to vše je zde nový překvapivý prvek. Podstatně více jsou popisováni i nepřátelé, hlavně liďáci, a jejich pohled na válku, který se ukáže téměř stejný jako manťácký. Navíc je zde zvýrazněno několik vedlejších postav, pod velením Honor, a to knihu příjemně zpestřuje.

Speedemon  | **** 11.09.2010 13:50

Člověk by řekl, že když Honor povolají zpátky do služby, budeme společně s ní v první bojové linii někde na hranicích s Havenem. Opak je pravdou. Honor se vydává lovit piráty do Slezska a nám se otvírá nový kout Weberova vesmíru. Nic objevného se nestane, jen autor začíná podléhat trochu grafomanství. Kniha je mohutnější a sledujeme více postav. Zatím mi to nijak nevadí, postavy z posádky byly zajímavé a nepřátelé také. Jsem zvědav, jestli se v dalších dílech rozjede děj do mohutných otáček nebo se bude chodit kolem horké kaše jako doteď. Tak či tak, oba způsoby můžou dopadnou všelijak.

Martyrius  | nehodnoceno 23.08.2011 13:01

Honor pokračuje dál. Mimochodem rád bych zmínil jistou lingvistickou zajímavost originálního názvu. Honor není jen jméno hrdinky, ale též anglicky něco jako „čest“. Tedy je to vlastně nejen Honor (jako žena), ale i by se dal šestý díl číst jako „Čest mezi piráty“, naznačující kontrast oddanosti povinostem námořnictva, morálku a jakoby dobro. Ve vesmíru kde vládne zlo v podobě pirátů (a nejsou to komiksoví piráti, tihle kradou [klasika], vraždí [méně časté] a znásilňují [což je téma, které málokterý autor nakousne – dokonce je i mírně zpracovaná psychologická studie – vše v rámci příběhu]).

Pokud by se někdo bál, že když se přesunujem od Mantichorského království na galaktický západ (= směrem od války mezi Havenem a Mantíky), tak se mi zdá, že soubojů je tu ještě více, než v předchozích dílech (kde byla struktura připravy, trénink, zlepšování a nakonec boj). Zde se bojuje neustále. Zajímavé jsou pohledy do nepřátelského tábora, ať už fanatičtějších velitelů (Waters) a nebo zajímavého Casleta.

Ničivý konec. To se všechno kolem Harringtonové musí poničit ? Asi ano, jinak by nebyla sranda.

pdbMole  | nehodnoceno 12.05.2012 21:49

Měl jsem poměrně špatný pocit z konce tohoto dílu. Asi jsem očekával trochu víc. Kniha nás zavede do zatím nepoznaných částí vesmíru a radikálních změn dozná i taktika soubojů. Za to palec nahoru.

Hadati1  | ***** 30.07.2012 16:10

Honor končí „prázdniny“ na Graysonu, kde sloužila ve funkci místodržící a admirála. O její zpětvzetí do mantichorského námořnictva se překvapivě zaslouží dva její nepřátelé. Opět dostane hodnost kapitána a úkol, který by většinu jiných důstojníků nenadchnul. Má pomocí tří Q lodí (obchodní ozbrojená loď) snížit počet pirátských přepadů obchodních lodí, které jsou nyní bez ochrany námořnictva, neboť veškeré lodě jsou potřeba ve válce s Lidovou republikou. Nějaké akce se dočkáte až v druhé polovině knihy. Honor samozřejmě zjistí, že nejde jen o obyčejné piráty. Zajímavými body je bližší seznámení se s některými liďáckými důstojníky, kdy zjistíte, že vlastně nemáte důvod k nim cítit odpor. Do hry se také poprvé vloží Andermanské císařství.

Nelson  | ***** 09.11.2014 08:45

Honor se vrací do služeb mantichorského námořnictva. Kupodivu se o její návrat zaslouží i její nepřátelé. Jejich důvod je zjevný, v čele eskadry Q lodí je vyslána do Slezské konfederace, aby zde bojovala proti pirátům. Q lodi jsou v podstatě přestavěné obchodní lodě, které mají sice silnou výzbroj, ale slabé pancéřování. Každý zásah tedy pro ně znamená vážné poškození. A Honořini nepřátelé doufají, že tuto misi nepřežije. Opět velmi kvalitní čtivo. Trochu slabší mě připadala linie s Warneckem, hlavně to rozuzlení. Rád jsem se trochu podrobněji seznámil s Andermanským císařstvím. Liďáci zde získali i trochu lidštější tvář, i když i v přechozích dílech se vyskytli někteří sympatičtější jedinci.

LuciusWlk  | ***** 18.01.2015 19:02

Tentokrát mi trvalo trochu déle se do knížky začíst. Začátek je poněkud zdlouhavý, i když netvrdím, že nezajímavý. Jakmile se události rozpohybují, je to sešup. Nové souboje, nově pojaté souboje, nová část vesmíru a nová pravidla proti novým, ale i starým nepřátelům. Honor se s ničím nemaže a vesmír je chudší o pár desítek tisíc živočichů. :)



WebArchiv - archiv českého webu