kniha » Ohnivý muž
chce si přečíst 2 | má v knihovně 8
hodnotilo: 16
74%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Ohnivý muž Více vydání = více obálek.

Joe Hill

Ohnivý muž

Kategorie: sci-fi

originální název: The Fireman
originál vyšel: 2016

vydání: Beta (web) 2016; Beta (web) 2023

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
Burbuja  | ***1/2 27.02.2017 21:52

Tak jo. Těšil jsem se na to, jelikož Vánoční říše se mi líbila moc, ale mé očekávání nebylo bohužel naplněno. Většinu času se nic moc neděje, děj se posouvá dopředu poměrně kostrbatě a téměř všechna překvapení jsou nepříliš překvapivá. Úplně mi nesedla ani hlavní hrdinka, která mi trochu připomíná Rose Madderovou ze stejnojmenné knihy autorova otce. Co se týče Stephena, najdeme tady dle mého názoru i odkazy na Svědectví, Žhářku, ale citována jsou i další má oblíbená díla jiných autorů, jako například Daleká cesta za domovem, Cesta, Ministerstvo strachu či Harry Potter. Asi šlo z tématu románu vytěžit víc, ale bohužel se tak nestalo.

trudoš  | **** 30.03.2017 00:32

Největší slabinou Ohnivého muže je, že od něj člověk podvědomě čeká něco úplně jiného, než nakonec dostane. Žánrově sice zůstáváme u hororu, ale apokalypsa tvoří jen kulisy příběhu o hledání nové naděje uprostřed nejtemnějších časů. Naštěstí romantická dystopie se nekoná, na to zůstává Joe Hill až příliš věren svým fanouškům. Ne, jeho vize budoucnosti má blíž k 451 stupňům Fahrenheita, jen místo knih končí v plamenech lidé. A vyprávění se soustředí především na život ve skryté komunitě, jejíž nárok na existenci je stejně diskutabilní jako občanská práva nakažených morem. Zdánlivě, protože jak už dějiny tolikrát dokázaly, pověrčivost a strach jsou nejlepšími kamarády bezmyšlenkového teroru.
Román tak v první řadě uhrane nápaditou elegancí, s jakou autor do detailů zpracoval smrtonosnou epidemii, která je ve svém důsledku stejně fantaskní jako děsivá. Horší je to se zápletkou, která na šestisetstránkovém prostoru bohužel nepředvede nic moc světoborného, přestože odvyprávěná je skvěle.

Madam Brbla  | **** 11.06.2017 21:01

„Většina z nich nejsou špatní lidé. Chtějí jen být v bezpečí.“
„Což je obvyklá záminka, kterou se obhajují odpornosti a krutost.“
Samovznícení jako nemoc, jako epidemie… jako pandemie. Možná to není převratný nápad, ale mě fascinoval dostatečně. Minulý týden jsem hltala osudy zdravotní sestry Harper, její boj o život svůj i dítěte, které v ní roste. Těhotná žena jako hlavní hrdinka nezbytně znamená citové problémy, romantické vzplanutí (haha, já jsem tak vtipná), zkrátka nádech růžové knihovny a babského čtení. Naštěstí autor nezapomněl, že ke vztahům patří humor a lacině nesklouzává ke knihovně červené.
Vytvořil několik sympatických postav, žádnou dokonalou (to je pochvala), nechybí ani pořádní padouši, nicméně téma nechává hodně prostoru pro šedou zónu rozporuplnosti oběma stranám – tedy nakaženým i zdravé části populace. Přestože je velký důraz kladen na psychiku, morálku, zkrátka všemožné filozofování, rozhodně není nouze o akci a napětí. Příběh je o přežívání, hledání cesty, o chování lidí v krizových podmínkách, o našich temných stránkách i o tom, co dělá z jedinců výjimečné osobnosti, o lásce, o víře… o naději. Je toho moc, o čem Hill píše.
Můžu mít různé výhrady k výdrži baterií v mobilech, nebo třeba do jak úzkého prostoru je schopna se vsoukat žena v šestém měsíci těhotenství, „Ohnivý muž“ prostě má své slabší pasáže a mouchy. Nijak se tím však nemění skutečnost, že jsem ten tlustý román většinu času četla jedním dechem a otáčela stránky rychlostí, jaká pro mě v posledních letech zdaleka není samozřejmostí. Můžu vyjádřit jedině spokojenost a moc se těším, až si konečně jednou udělám ten správný čas pro „Vánoční říši“. 80%

gan112  | ***1/2 12.10.2017 12:14

Knižka ma bavila, bola plná napätia. Avšak našli sa hlavne k záveru hluché miesta, čo je škoda.Na druhú stranu mi toho moc nedala. Nedá sa povedať že by bola úplne tuctová, ale rozhodne som od Joa čakal po Vianočnej ríši omnoho viac.

Strýček Biolit  | *** 09.12.2017 00:39

Noooo…tak jako žádná pecka to není, no. Na další knihu od Hilla jsem se vcelku těšil, neboť předešlé (hlavně Rohy s Krabicí), byly krásně ulítlé a kvalitní čtivo. Ohnivý muž (v originále moc pěkná hříčka) se dvěma jmenovaným nepodobá už od pohledu, neboť je tlustý jak mládě plejtváka obrovského v pubertě. Tloušťka knihy by ani tak nevadila, pokud by se v té mase stran něco dělo, jenže…neděje se tam v podstatě nic. Tempo je pomalé (byť na dvou místech vygraduje), hlavní postavy (aspoň pro mě) nezajímavé, zcela chybí takové ty vedlejší poťapané charaktery, na které má Kingovic famílie patent. Celkově jsem měl z knihy pocit, že ji Hill nepsal kvůli příběhu samotnému, ale spíše kvůli nějakému poselství/nastavení zrcadla; námět a děj taky není nikterak originální, což dílu samozřejmě nepřidá. Ohnivého muže zachraňuje jediná věc – Hillův talent a vypsanost. Ten chlápek psát umí, i ty nejnudnější, nejnezáživnější a nejrozvleklejší pasáže se čtou rychle. Výborně zvládnuté řemeslo naneštěstí nestačí, takže Hill poprvé s rozpaky a jen těsně nad průměrem.

Adhara  | nehodnoceno 25.07.2018 10:46

Tak na 2,5 hviezdičky… už od Vianočnej ríše Hill evidentne stráca úroveň, čo je škoda. Celá táto kniha sa niesla v duchu „je mi to nejaké povedomé“, nebol v nej ten originálny nádych, ktorý mali Rohy. A hlavnú hrdinku som neznášala o to viac, o čo úbohejšiu mučebnicu z nej autor robil. To, ako bolo vždy všetko kruto a nekompromisne proti nej, sa mi zdalo prehnané. A ešte viac to, ako dobre to všetko znášala. Ostatné postavy mi tiež boli nesympatické.



WebArchiv - archiv českého webu