kniha » Konec hlídky
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 15
73%
Konec hlídky Více vydání = více obálek.

Stephen King

Konec hlídky

Kniha vyšla i pod názvem:
Koniec hliadky
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Bill Hodges
díl v sérii: 3

Kategorie: horor - detektivní

originální název: End of Watch
originál vyšel: 2016

vydání: Beta (web) 2016; Ikar (SK) (web) 2017

odkazy: 7x [recenze], 1x [info], 1x [ukázka]


Komentáře:
Speedemon  | **** 02.02.2017 08:57

Na rovinu, je to dost zvláštní kniha. Střídaly se u mě pocity zklamání a klasického kingovského „začtení“. Bylo to způsobeno hlavně jiným pojetím knihy (proto je taky tady na legii). Tam kde předchozí dva díly byly detektivní příběhy s prakticky nulovou nadpřirozenou složkou, tak tady se páně King docela utrhl ze řetězu a kniha sem 100% patří. Jakmile jsem se srovnal s tématem, které mi ze začátku přišlo hodně přitažené za vlasy, tak odměnou mi byl klasický čtivý King a důstojné zakončení trilogie.

trudoš  | **** 23.04.2017 23:41

Za mě nejlepší díl volné trilogie, i když Stephenu Kingovi trochu zazlívám, že na stará kolena vyměkl a u spousty příležitostí nechává hrubost stranou, aby učinil zadost společenské morálce a nezavraždil příliš mnoho nevinných postav. Nadpřirozený motiv ovšem super, zabíjení pomocí tabletů může vymyslet jen on. Další fobie na účtu mého psychoterapeuta. Já mám prostě pro tyhle technické jednoduchosti slabost, přestože v základu postrádají logiku. Potěšil i záporák, který se konečně ukazuje v parádně sadistickém světle. Snad jen, že jeho záškodnický hrůzoplán má poměrně dost děr. Je otázkou, zda pro výsledný efekt bylo třeba jít tak moc komplikovanou cestou.
Co mi vadilo, byla autorova snaha zaplnit vyprávění množstvím popkulturních odkazů, aby hrdiny udělal čtenářsky co nejatraktivnější. Ovšem beru to jako daň za to, že Bill Hodges už není takový mravokárce jako v předchozích dílech a párkrát mi byl dokonce sympatický, stejně jako jeho mladá parťačka Holly. Na konci jsem i slzu uronil.

Madam Brbla  | **** 21.02.2018 16:51

Bill Hodges sice stojí jednou nohou v hrobě a druhou na banánové slupce, to mu však nebrání společně s parťačkou Holly řešit na vlastní pěst případy zvláštních sebevražd, jakkoliv stopy vedou neuvěřitelným směrem a do velmi temných zákoutí. Závěr trilogie definitivně opustil kolej „normálních“ zločinů a zběsile vyrazil po paranormální trati do stanice Horor. Ne, bát se pravděpodobně nebudete, i když z některých scén zamrazí. King se tentokrát příliš soustředí na děj a na vzájemné vztahy postav, hutná atmosféra bohužel poněkud absentuje… ale docela si umím představit, že kvalitní filmová verze s patřičně ponurou hudbou by mohla strach navodit.
Uspokojivé zakončení série, byť má své zápory: například mám dojem, že se autor chvílemi snaží demonstrovat, jak drží krok s dobou, s novými technologiemi, aniž by o tom dokázal čtenáře přesvědčit (mě tedy ne a to mám do ajťáka daleko). Taky by nezaškodilo méně často zdůrazňovat, kam se člověk dívá při lhaní.
Nejsem zklamaná, nejuchám nadšením, prostě jsem za své peníze dostala Kingův slušný standard. Jako fajn, Stephene, ale přece jen už by to zase chtělo napsat nějakou pořádnou pecku, co mě vystřelí z papučí a ještě po letech budu při vzpomínce na ni blaženě slintat… 75%



WebArchiv - archiv českého webu