kniha » Ve světle nebo ve stínu
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 2
hodnotilo: 1
60%
Ve světle nebo ve stínu Více vydání = více obálek.
Sestavil/i:

Lawrence Block

Ve světle nebo ve stínu

Kategorie: antologie - fantaskní

originální název: In Sunlight or in Shadow
originál vyšel: 2016

vydání: Metafora (web) 2017; Metafora (web) 2017

odkazy: 1x [info], 3x [recenze], 2x [ukázka]


Komentáře:
trudoš  | *** 01.10.2017 23:31

Spíš než plnohodnotnou antologii povídek připomíná kniha sbírku textů, jež autoři odevzdali po zhlédnutí výstavy obrazů Edwarda Hoppera, a ty pak byly následně přiloženy k průvodní brožuře. Protože jako doprovod k obrazům fungují povídky skvěle. Ale to je asi tak všechno.
Většina spisovatelů sice dovedně zachycuje atmosféru požadované malby i doby, bohužel málokdy se jim podařilo vložit do příběhu zápletku. Fungovalo to na mě jako pohádka bez morálního ponaučení. Protože odeberete-li textu obraz, přestane najednou fungovat, lépe řečeno začnete tápat nad tím, co chtěl básník vlastně říci. Najednou je to jen suché konstatování životní situace, která vás napadne, když se zahledíte na nějaké Hopperovo dílo, ale nic víc.
Jsou tu ovšem i světlé výjimky, které zvládly jedno s druhým, tedy zadání i kvalitní výsledek – Joe R. Lansdale, Craig Ferguson, Michael Connelly či Joyce Carol Oatesová. Celkově ale můj výsledný dojem z antologie valný není a obávám se, že zůstane knihovně navždy zapomenuta.



WebArchiv - archiv českého webu