kniha » Místo, místo! Více místa!
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 55
hodnotilo: 43
76%
Místo, místo! Více místa!

Harry Harrison

Místo, místo! Více místa!

Kategorie: sci-fi

originální název: Make Room! Make Room!
originál vyšel: 1966

vydání: Návrat -> (web) 1995


Komentáře:
Madam Brbla  | **** 02.07.2008 14:04

O této knize nelze napsat víc, než je uvedeno v anotaci. Jde o působivou, ponurou vizi světa budoucnosti, kde je nejvzácnějším a nejvíce nedostatkovým zbožím prostor pro život, soukromí, klid. Z každé stránky na nás dýchá klaustrofobie, nervozita, bída, hluk, špína a znečištění životního prostředí. Harry Harrison podal svůj román velmi přesvědčivě a fantazii přitom namáhat příliš nemusel – lidstvo má k této nesmírně deprimující budoucnosti „úspěšně“ nakročeno. Kvalitní, leč neveselé čtení.

zatracený  | ***1/2 17.04.2010 11:49

Velmi působivě napsaná kniha, která odpovídá znalostem doby, kdy vznikla. Autor ovšem zcela popírá jakýkoli vědecký vývoj, obrovský nárůst kriminality a dalších sociálních aspektů, a nejen proto z dnešního pohledu působí v některých pasážích až komicky. Pčesto si myslím, že tato kniha je velmi dobrým věrozvěstem možných potíží, které lidstvo mohou potkat během několika desetiletí. Nejen přelidnění a s ním související nedostatek všeho, ale také jisá degradace lidského smýšlení, která v některých oblastech je patrná již dnes.

SONP  | **** 13.05.2018 14:33

Klasické dílko ze žánru „co kdyby“. Tentokrát na téma „co kdyby se lidstvo rozmnožilo natolik, že už ho ani Země ani civilizace neuživí“. A protože kniha je ze 60. let, je toto téma rozvíjeno spíš na bázi sociální než na bázi ekologické, kterou bychom očekávali dneska. A tak lidé žijí v opuštěných lodích, autech nebo v rozdělených pokojích obývaných několika rodinami zároveň. Voda je na příděl a chleba se vyrábí z řas. Lidí je tolik, že se vlastně neřeší žádná kriminalita nebo zdravotnictví. Na pozadí této sociální dystopie se odehrává klasický detektivní příběh jak z pera McBaina. Žádná obrovská literatura to není, ale dobře se to čte, aspoň tedy mě, kdo jsem na těchto sci-fi brožovaných jednohubkách vyrostl. 80%

whack  | ***** 26.05.2018 20:48

Bol som nadšený už z predhovoru od významného biológia Paul R. Ehrlicha. Od prvej kapitoly sú popisované dystopické vízie našej preľudnenej blízkej budúcnosti, ktoré sa tiahnu celým dejom, no nenudia, pretože sú prelínané príbehom z nekonečného smradľavého preľudneného betónového veľkomesta. Páčil sa mi najmä popis štvrte, kde sa chlapec na úteku skryl; staré opustené miesta ma odjakživa fascinovali. (nasledujúci text môže obsahovať spoiler) V tretej kapitole druhej časti sa konečne začala rozoberať očakávaná téma kontroly pôrodnosti ako jediného možného riešenia. Kto chce ísť rovno na vec, nech si otvorí stranu 200. Nečakajte žiaden happyend! Posolstvo by nemal nikto prehliadať.



WebArchiv - archiv českého webu