kniha » Prozřetelnost ohně
chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 8
hodnotilo: 10
73%
Prozřetelnost ohně

Brian Staveley

Prozřetelnost ohně

série: Kronika Netesaného trůnu
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: The Providence of Fire
originál vyšel: 2015

vydání: Fantom Print (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Komentáře:
snop  | **** 07.05.2017 22:33

Solidní pokračování, které dále rozvíjí svět. A je poněkud dospělejší než první díl, hrdinové řeší morální dilemata a moc jim to nejde, což je vlastně docela fajn. Jediná nevýhoda je, že se to začíná hemžit bohy, nadlidmi a vůbec superhrdiny. Ale dá se to přežít. Těším se na třetí díl.

trudoš  | ***1/2 29.05.2019 16:21

Na druhý díl obstojné, ale v rámci očekávaní fádní. Ne že by Brian Staveley nedokázal překvapit vývojem událostí, jen se to celé ubralo směrem, který mě zas až tak neoslovil. Navíc je docela tristní, že po dvou knihách z trilogie zlo už dávno neprzní slaboučké vesničany, ale stále ještě vyčkává za obzorem. A přestože autor staví charismatické hrdiny proti sobě, v rámci rozsahu a zdánlivého nahuštění děje mi to přišlo spíš jako účelové přešlapování na místě, než originální způsob jak zkomplikovat zápletku.
Sám za sebe pak musím říct, že dokud se linie vyprávění střídaly jen mezi trojicí sourozenců, neměl jsem s osnovou problém. Jakmile však román doputoval k finální bitvě a úhel pohledu se rozrostl na více postav, začal jsem se v tom ztrácet, nevěda, který z aktérů je skutečně podstatný. Například taková Nira – báječná figurka s kouzelně jadrným slovníkem, ovšem že by se bez ní příběh neobešel, to nemohu říci. Buď mi tedy něco uniklo, nebo má náš pan eskamotér ještě nějaká esa v rukávu.



WebArchiv - archiv českého webu