kniha » Simulakra
chce si přečíst 2 | má v knihovně 16
hodnotilo: 14
76%
Simulakra

Philip K. Dick

Simulakra

Kategorie: sci-fi

originální název: The Simulacra
originál vyšel: 1964

vydání: Argo (web) 2017

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
gokudo  | **** 06.06.2017 08:23

Dalsi dickovska genialitka, ktera tak trochu pokulhava na retrokulisech a nelogicnosti stroje na cestovani casem. Vladnout budou tlamouni!

Polinius  | *** 15.06.2017 21:16

Bohužel anotace na zadní straně obálky prozrazuje úplně všechno a nic více se v celé knize nestane. PKD je stále geniální, ale přesto se nejde ubránit dojmu, že jde jen o další příběh ze světa, který používá všechny prvky které už od PKD známe.

jirikk  | **** 09.07.2017 21:35

Naprosto typický Dick, mám pocit, že toto PKD sekal jak Baťa cvičky. Občas se povedlo lépe (Ubik), jindy průměrně (jako zde), ojediněle geniálně (Muž z vysokého zámku). Jeho uchopení reality je ale natolik vyjímečné a ojedinělé, že i ty průměrnější kousky jsou skvěle čitelné.

louza  | **** 13.03.2019 16:52

Typický „dobrý“ Dickův román s klasickými ingrediencemi jen v trochu jiných poměrech. Najdeme tu neveselý obrázek post apokalyptické budoucnosti rozkastované do společnosti podle domů v nichž lidé žijí, kde pokrok kontrastuje s evolučním úpadkem. Najdeme tu politický konflikt estabilišmentu, snažící si udržet moc za každou cenu v rukou. Časové skoky i nacistické vlivy. Umělé prezidenty i nacionalistické anarchisty. Je to právě jen Dick, který dokáže tento koktejl zvládnout a vymodelovat do světa, který je pro nás utopický a vzdálený, přesto však znepokojivým způsobem povědomý. Otázka nezní O ČEM kniha je, ale jaká je. A odpověď zní – i přes padesát let, které uplynuly od jejího prvního vydání nepříjemně aktuální. Protože to, o čem v konečném efektu Dick na rozdíl od dalších autorů zlatého věku píše, nejsou rakety, ale lidi.



WebArchiv - archiv českého webu