kniha » Mluvčí za mrtvé
v Top10 31 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 7 | má v knihovně 160
hodnotilo: 262
91%
Mluvčí za mrtvé Více vydání = více obálek.

Orson Scott Card

Mluvčí za mrtvé

série: Ender
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Ender

Kategorie: sci-fi

originální název: Speaker for the Dead
originál vyšel: 1985

vydání: Laser 1995; Laser-books (web) 2002; Laser-books (web) 2010

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
knedle  | ***** 15.03.2006 18:08

Doporucuju – sam sem to cet take na doporuceni a vubec nelituju. Kniha pro me mela ale 3 casti: prvnich par stranek, uvedejici ctenare do deje, me suverene odradilo vubec tuto knihu cist, musel sem se zeptat, jestli opravdu ctu Tu Vychvalovanou Knihu = nenechte se jimi odradit!!! // stred – pro me zacal vstupem male Novinhy do deje – je vynikajici a dlouhy – vase mozkove zavity pracuji ze vsech sil v privalu indicii, aby jste se alespon trochu vyrovnali Enderovi // treti cast – konec – zacinajici vyjednavanim s Zenami – mi pripadal jako dojezd a priprava na dalsi dil.

Duirin  | ***** 13.05.2006 18:34

Každopádně nejlepší kniha série. Oproti Enderově hře se děj posouvá o 3000 let, přesto se s již dospělým Enderem a jeho sestrou Valentine stále setkáváme (i když až po nějakém čase). Zcela odlišný děj od prvního dílu je výborně propracovaný včetně popisu vztahů mezi lidmi na jedné malé kolonii a sérii dává zcela nový rozměr a spoustu podnětů k přemýšlení. Od začátku knihy se setkáváme s dalšími mimozemskými formami života. Závěr je docela napínavý a vyúsťuje v další pokračování.

lamahe  | ***** 05.09.2006 09:40

Keď som v recenzii na výbornú Enderovu hru napísal, že sa teším na jej pokračovanie netušil som, aké prekvapenie mi Hovorca za mŕtvych prinesie. Teraz môžem povedať, že očakávanie niečoho výnimočného bolo úplne namieste a dospel som prečítaniu jedného z – podľa mňa – úplne najlepších sci-fi románov (za najlepší ho snáď neoznačím len preto lebo neverím v zmysel absolutizovania). Na Enderovu hru síce tesne nadväzuje, pritom je však štýl tohto pokračovania výrazne odlišný. K fantastickej predstavivosti, psychoanalýze a vierohodnosti Enderovej hry sa pridal ešte farbistejší a hlbší dej a výnimočnejšie nápady. Jednotlivé kapitoly som čítal nie na jeden nádych, ale bez dychu. Popri vykresľovaní zložitých, nie len výlučne medziľudských vzťahov jednotlivých postáv do ktorých je čitateľ zatiahnutý až „po uši“, sa odvíja svet neskutočnej a popritom úchvatne logickej fantázie. Niektoré odseky som si musel zopakovať, nakoľko som ich vplyvom dojatia a rozrušenia až tak dobre nevidel a podvedome som si ich chcel zapamätať. Záverom musím skonštatovať, že tretieho pokračovania sa tak trochu obávam – je možné sa znova o toľko zlepšiť?

Speedemon  | ***** 23.11.2007 13:18

Je až k neuvěření, že jsem opravdu dočetl druhý díl! Ptáte se proč? Protože druhé díly bývají v drtivé většině horší, nastavují delší varianty a zbytečně se obkecává vše, co by se dalo vyřešit na několika stranách. Tady je to však něco jiného. Enderova hra mi po tomto připadá jen jako prolog k úžasně propracovanému a takřka dokonalému dílu. Ender se za uplynulých 3000 let stal nejstrašlivější lidskou bytostí na staré Zemi. Vesmír si již nepamatuje na hrozbu termiťanů a lidstvo kolonizovalo již přes 100 světů. A právě na jednom z nich narazili na další mimozemskou inteligenci. Co teď? Mají zlikvidovat případné nebzepčí již v zárodku a nebo s nimi žít v harmonii? Má vůbec někdo právo hrát si na Boha? tyto a mnohé další hluboké myšlenky jsou klíčovým dějem. Kapitola za kapitolou mě vtahovala do Lusitanské kolonie a dostala se mi hluboko pod kůži. Smekám před uměním autora protože na toto dlouho nezapomenu. Navíc včlenění portugalštiny až neskutečně dobře vychází…

avatar2  | **** 26.02.2009 08:14

Tak především je Mluvčí za mrtvé úplně jiný druh fantastiky než Enderova hra na kterou navazuje. Ender tu už není chlapcem co se učí, ale 3000 let starý muž v nejlepších letech vyzařující vzácnou moudrost a vyrovnanost. Naopak nevyrovnaná je samotná kniha – pokud mám někde ještě po 100 stránkách pocit že nevím co a proč čtu, automaticky srážím hvězdičku. Nutno ale přiznat že druhé dvě třetiny to napravují a dávají čtenáři velmi slušný zážitek. Jen do té knihy nesmíte jít přímo z Enderovy hry – zklamání nad tím že čtete něco úplně jiného je nevyhnutelné.

misa1989  | ***** 14.03.2010 19:07

Úvodní seznamování s novým světem a situací je celkem zdlouhavé. Čekal jsem military pokračování ve stylu Enderovy hry, takže po několika stranách přišlo zaváhání, jestli neustoupit. Když se seznámíte s postavami a novou planetou a konečně přijde na řadu příběh, je velký problém se od knihy odtrhnout. Postupně se odhalují tajemství nové rasy a zodpovídají otázky z nudnějšího začátku. Jako celek je kniha výborná!

BoredSeal  | ***** 12.11.2010 17:14

Dvojka je z celé série pro mě nejlepší. Napínavý, psychologicky nadupaný děj v atraktivních kulisách, svěží nápad v podobě opatrné komunikace s mimozemským druhem, zajímavé postavy v čele s Enderem a to vše svedené do smysluplného finále a odhalení. Tady autor opravdu zaválel.

Methat  | ***** 23.03.2011 10:13

Po Enderovej hre a Ender ve vyhnanství je to zatiaľ druhá najlepšia kniha v sérii. Prvá kapitola vám možno príde nudná, no ak si ju dobre neprečítate a možno ju preskočíte, stratíte niektoré dôležité detaily, ktoré sa budú na konci rozplietať. Kniha sa znova, ako predchádzajúce diely, tak dobre číta, že ju nebudete chcieť odložiť. Vtiahne vás do deja a vy zapojíte mozog a budete premýšľať spolu s Enderom a Novinhou na otázky, ktoré budú v strede knihy nezodpovedané. Portugalčina mi zo začiatku vadila, no keď som sa dostal do deja, prišla mi skvelá a nemal som pocit, že čítam knihu od američana. Nová rasa prasečíkov je veľmi nápaditá a autor sa nebál vymyslieť celé ich rozmnožovanie, žitie a súžitie s hlavným problémom celej Lusitanie. V dvoch prípadoch ma kniha skoro dojala (reč Mluvčího bola dokonalá). V ostatných(krátky príbeh Pipa a Liba, s ktorého som sa dozvedel všetko podstatné na tak málo stranách) som krútil hlavou nad tým, ako niekto môže napísať takýho masterpiece. Neskutočná kniha.

Řeč, krize, rozcupované lidské životy, budoucnost kolonie v nejistotě. A já tu brečím úlevou, protože jeden nafoukaný počítačový program se se mnou znovu baví. – Ender

Pepa 62  | ***1/2 27.05.2011 20:18

V roce 1996 koupená, v roce 2011 přečtená a na dlouhou dobu, možná navždy, zase odložená. Pod vlivem mého, ne příliš nadšeného, přijetí Enderovy hry jsem přečtení Mluvčího za mrtvé neustále odkládal a četl knihy z mého pohledu zajímavější.Nakonec jsem rád, že jsem se přece jenom k přečtení knihy odhodlal.Kniha je z mého pohledu rozhodně zajímavější než předchozí titul, se spoustou zajímavých myšlenek a úvah, o těžkém boji s předsudky. Card se zde prezentuje zcela jiným typem scifi než v případě Enderovy hry a nepřímo tak potvrzuje, že pojem scifi nabízí opravdu širokou škálu podob.Jen si vybrat! Vzhledem k tomu, že se k už jednou přečteným knihám vracím naprosto vyjímečně a to jenom v případě, že jde o knihy vyjímečné, tak nečekám ,že se ještě k Mluvčímu za mrtvé někdy vrátím.Není to totiž kniha vyjímečná, ale fakt dobrá opravdu je!

epco55  | **** 11.04.2012 16:10

Kniha ktorá dokazuje že sci-fi nepatrí na okraj literárnych žánrov a že nič sa nemá unifikovať. Tak iná ako Enderova hra a zároveň v tom najpodstatnejšom v ľudskom prístupe taká istá. Výborné čítanie.

hivar  | ***** 13.11.2013 14:42

Tretia časť Enderovského cyklu je opäť odlišná od predošlých. Prvá bola skôr vojenská sf, dvojka mi prišla viac psychologická (väčšinou riešila konflikty medzi postavami), táto tretia viac zabŕda do biológie, antoropogie. Potom čo na Luisitanii našli zatiaľ tretí inteligentný druh v známom vesmíre a za zvláštnych okolností umrel jeden xenológ, prichádza po 20 rokoch na planétu Ender ako Mluvčí za mrtvé. Bude mať pár dní na to, aby spoznal kolóniu a zachránil vzťahy medzi zatiaľ primitívnymi prasečníky a ľudstvom. Vyvrcholí to odhalením viacerých rán z minulosti v rodine xenobilologičky a konfliktom medzi Luisitaiou a zvyškom Hviezdneho rádu.

Phoenix  | ***** 08.07.2015 12:21

Od druhé knihy jsem tak nějak čekala, že se ponese v duchu první. Po pár stránkách bylo jasné, že ani omylem, až jsem chvílemi pochybovala, že tu Ender vůbec bude. V druhé knize dřímá na první pohled úplně jiný příběh (ono logicky jsme se posunuli o 3 tis. let), ale ve skutečnosti je velmi provázaný s původními událostmi. Je zajímavé sledovat, jak se Ender protlouká životem, jak se ze zneužitého chlapce proměnil v muže, který má stále světu co nabídnout, a jak zapadne do života a příběhů představených postav. Časová deformace tomu samozřejmě přidává na zajímavosti a velmi očividně naznačuje, že příběh ještě nekončí.

Strider  | **** 24.11.2017 14:56

Úplne iná kniha ako Enderova hra, ale pritom podobne inšpiratívna. Hlavná téma ostáva rovnaká – kontakt s inteligentným mimozemským životom, no tentokrát ide o snahu o krehké spolužitie a vzájomné pochopenie. Téma je veľmi silná a ponúka bezpočet zamyslení sa nad morálnymi dilemami, ktoré vyplývajú zo stretu tak odlišných kultúr. Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol na pomery na Lusitánii, no potom som sa už rochnil v skvelých dialógoch a podnetných úvahách. Škoda, že záver nebol tak silný ako zvyšok knihy – po odhalení závoju tajomstva obostierajúceho prasačíkov môj záujem značne poklesol. Z jasných piatich hviezd som tak klesol k veľmi silným štyrom. 8+/10

Adhara  | **** 28.05.2019 17:33

V knihe sa do hĺbky a neklišéovito objavuje viacero tém a motívov. Niektoré sa načali už v Enderovej hre: morálka, filozofia, empatia, osamelosť, psychológia, ale tu sú rozvíjané do ešte väčšej hĺbky a pestrosti. Iné, ako náboženstvo, umelá inteligencia a sexualita, sú pre príbeh pomerne nové. Nastupuje rad nových postáv na čele s poznačenou ženou Novinhou, ktorých osudy nie sú len opakovaním Enderovho, ale ukrývajú vlastné nové neotrepané hlboké bolesti a traumy.

A Ender? Z geniálneho osamelého chlapca vyrástol geniálny osamelý muž. Ale jeho genialitu mu opäť – podobne ako v prvom dieli – veríme. Je to genialita oplývajúca hlbokou logikou, ale občas aj omylnosťou, genialita bez božskosti, čím robí Endera ešte sympatickejším, než vyumelkovaných, sústavne v najlepšom svetle ukazovaných klaďasov. Ender je uveriteľným spôsobom múdry, súcitný, empatický, krehký a zranený – no čo viac od klaďasa môžeme chcieť?

Žiaľ, s uveriteľnosťou konania iných postáv som už mala problém. Počínajúc Novinhou – druhou hlavnou postavou príbehu. Čo je naozaj veľká škoda, pretože tento román je práve o chápaní, aj veľmi odlišných bytostí, akými prasačníci (a nielen tí) bezpochyby sú. Okrem Novinhy som najviac krútila hlavou nad dvoma mladými výskumníkmi prasačníkov. Tiež ma úplne neuspokojilo ani vyriešenie hlavnej záhady, ktorá celej knižke dávala trochu detektívny aspekt vyšetrovania vraždy. Totiž, ak prasačníci zistili, že ich rituál nerobí to, čo urobil doteraz vždy, prečo ho opakovali? A keď to nevyšlo ani na druhý pokus, prečo neváhali a chceli to skúsiť aj tretí raz?

Na začiatku románu som bola trochu stratená v nových postavách, prostrediach a súvislostiach, asi v polovici som cítila hlboké nadšenie – konečne kniha podľa môjho gusta! Čítavá, inteligentná, hlboká, prekvapivá. Taká bola síce až do konca, no vyššie spomenuté nevysvetlené skutočnosti spôsobili, že som jej predsa len musela hviezdičku ubrať.

Celá recenzia tu: https://www.adhara.sk/?page_id=5173

P.S.: Viac odveci motív na obálku už nenašli?



WebArchiv - archiv českého webu