kniha » Akta X - Nikomu nevěř
chce si přečíst 2 | má v knihovně 4
hodnotilo: 4
58%
Akta X - Nikomu nevěř
Sestavil/i:

Jonathan Maberry

Akta X - Nikomu nevěř

série: Akta X
díl v sérii:

Kategorie: sci-fi - antologie

originální název: The X-Files - Trust No One
originál vyšel: 14/04/2015

vydání: Baronet (web) 2017

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
BorgDog  | **1/2 25.05.2017 18:06

Na rovinu – zklamání. Jonathan Maberry se jako editor snažil. Jeho předmluva je perfektní a pečlivost, s jakou pokrývá maximum paranormálních motivů Akt X (poltergeist, mimozemšťané, lykantropie v různých formách) je chvályhodná, bohužel výsledky neuspokojivé. Je s podivem, jak těžké je zřejmě pro většinu i celkem zkušených autorů (soudě podle medailonků v závěru sbírka opravdu není „začátečnická“), napsat slušný fanfik, který by respektoval psychologii postav i reálie a nabídl nějaký nápad nebo trochu humoru. Notabene, když se navíc sami autoři často v medailoncích za velké fanoušky Akt X prohlašují. Jen reklamní kecy? Vážně to tak vypadá.

Skutečnost je taková, že opravdu zvládl postavy Muldera a Scullyové snad jen Lebbon s Petruchou. Crilley napsal skvostnou srandičku, De Candido s duem Benton/Gagliani bodují alespoň pointami, Anderson řemeslem, a to je všechno. Ostatní je průměr nebo rovnou brak. Hodně také škodí krátký rozsah – 15 povídek plus předmluva a medailonky na tomto rozsahu je prostě málo, případy působí uspěchaně, konce jsou často ustřelené. Méně mohlo být více.

A nakonec poznámka k nakladatelství Baronet: Měli byste se stydět. Překlad je tak otřesný, že nic horšího jsem letos neměl v ruce a doufám, že už mít nebudu. Věty jako „Vzpomínal si na jednoho mariňáka, jehož tělo bylo v podstatě obrácené naruby velkým dvousečným mečem.“ bych čekal tak u Omegy nebo Classicu v devadesátých letech. E-book je navíc předražený a přitom technicky žalostný, k nalezení jsou chybějící uvozovky, špatná interpunkce, slité oddíly kapitol. Ta kniha je odfláknutá po všech stránkách, a naprosto mě odradila od kupování čehokoliv z vaší produkce. Běžte se zahrabat!



WebArchiv - archiv českého webu