kniha » Legendy: Povídky na počest Davida Gemmella
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 4
hodnotilo: 6
53%
Legendy: Povídky na počest Davida Gemmella
Sestavil/i:

Ian Whates

Legendy: Povídky na počest Davida Gemmella

Kategorie: fantasy - antologie

originální název: Legends: Stories in Honour of David Gemmell
originál vyšel: 04/11/2013

vydání: Perseus 2017

odkazy: 1x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 19.07.2017 22:56

David Gemmell udělal pro hrdinskou fantasy to, co kdysi Robert E. Howard v jejích počátcích. Dal jí tvář nové doby, přičemž zachoval prapůvodní kouzlo, které tento subžánr definovalo. Kouzlo odvahy. Proto se není čemu divit, že na jeho počest vznikla sbírka povídek světových autorů.
Jako pestrá směsice tedy funguje kniha skvěle, naneštěstí ke Gemmellovské atmosféře se přiblíží jen někteří spisovatelé. Což v rámci image celé antologie trochu zamrzí. Profesionálové se však nezapřou a tak je většina textů pořád zárukou skvělé zábavy.
Sázkou na jistotu je v tomhle ohledu Joe Abercrombie, jehož nekontrolovatelný cynismus nezklame. Nečekaně boduje také Adrian Tchaikovsky, který vyšvihl dokonalou samurajskou řezačku, dovedně zasazenou do hmyzího univerza. No a pozadu nezůstal ani editor Ian Whates se zábavnou povídkou o nesnázích nájemného dobrodruha. Celkově mě pak mile překvapilo kvalitativně silné zastoupení ženských autorek, jež se mužskou polovičkou osazenstva nijak nenechávají zahanbit.

Alfi  | * 25.08.2017 13:52

Môj problém s touto antológiou je, že som očakával poviedky, ktoré vzdávajú česť Davidovi Gemmelovi, teda poväčšinou hrdinské fantasy. Žiaľ, tu sú najmä poetické a romantické fantasy, najmä od ženských autoriek, ktorých postavy nekonajú rozumne a nemôžete očakávať zmysluplný dej, dôležitejšia pre autora je atmosféra. To sa týka najmä konca knihy, kde poviedky ako Horský čaj alebo Říše pohádek okolo Gemmela ani nešli a čakajte skôr naivné rozprávky s poučením. Pre mňa to je jednoznačne sklamanie a premrhaná príležitosť. Zapamätaniahodná nie je ani jedna poviedka, pár ich je fajn, zvyšok až tak dobrých nie je.

Key  | ** 19.02.2018 16:41

Nechapu proc jsou to povidky na pocest DG. Cekal bych neco co s nim ma alespon neco spolecneho, ale tady jsem se musel hodne premahat, abych nektere povidky pretrpel. Dve hvezdy jsou za ty dve povidky, ktere jsem si vychutnal.



WebArchiv - archiv českého webu