kniha » Černá křídla Cthulhu 3
má v knihovně 7
hodnotilo: 8
76%
Černá křídla Cthulhu 3
Sestavil/i:

S. T. Joshi

Černá křídla Cthulhu 3

Sedmnáct povídek Lovecraftovského horroru

série: Černá křídla Cthulhu
díl v sérii: 3

Kategorie: horor - fantasy - antologie

originální název: Black Wings of Cthulhu 3
jiný (obecně známý) název: Black Wings III
originál vyšel: 2014

vydání: Laser-books (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
BorgDog  | ***** 26.07.2017 20:26

Bez dlouhých okolků, třetí pokračování Černých křídel ode mě jako první 100% dostane. Nikoliv za to, že by všechny povídky byly pecky nebo skvělé, ale za to, že tentokrát ani jediná není brak ani braku se blížící. I nejslabší kusy jako Cannonova „Čínská dovolená“ nebo vycpávkové kraťasy typu „Hotel Del Lago“ mají hlavu a patu, nepůsobí odbytě. A té zdaleka největší psychedelii od Pulvera sr. dodatečně zvedám hodnocení, protože má nejen zřetelný děj, ale ten styl prostě nemůžu dostat z hlavy.

Na druhé straně žebříčku by se dalo říct, že zatímco favorité tentokrát spíše zklamali, dosud průměrní běžci se vyšvihli k nečekaným výkonům. Schweitzer vypustil v podstatě pouhý recyklát a Kiernanová je sice se mnou souznící, ale objektivně už příliš fantaskní. Naopak Gavinův „Děravý kámen“ a Gaffordův „Weltschmerz“ dávají naprosto zapomenout jejich dřívějším průměrným kouskům. Ano, TAKHLE se píše moderní Lovecraft, který si s Mistrovým odkazem nečistí boty, ani ho neužívá jako laciný věšák na klobouky.

Pokud je tento díl „Černých křídel Cthulhu“ poslední, je to přesně takový konec, jaký jsem si představoval.

Strýček Biolit  | ***1/2 21.07.2018 19:02

Inu…jako předchozí knihy. Některé povídky výborné, některé dobré, některé průměrné, některé podprůměrné (ale je fakt, že i slabší kusy nejsou vyloženě špatné). Každý si vybere to svoje. Odkazu mistra kniha ostudu rozhodně nedělá; moc příjemné je, že se nejedná o slepé kopírování, ale o snahu dílo HPL rozvinout, pojmout moderněji (a přesto nezprznit).



WebArchiv - archiv českého webu