kniha » Problém tří těles
v Top10 2 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 50
Problém tří těles

Liou Cch‘-Sin

Problém tří těles

série: Vzpomínka na Zemi
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Vzpomínka na Zemi 1.-3.

Kategorie: sci-fi - mimozemská invaze - hard sci-fi

jiný (obecně známý) název: The Three-Body Problem
originál vyšel: 2007

vydání: Host (web) 2017; Host (web) 2018

odkazy: 2x [ukázka], 13x [recenze], 2x [seriál]


Komentáře:
SONP  | ****1/2 11.07.2017 08:02

Nikdy bych nečekal, že mne zrovna čínská kniha takhle pohltí. Když jsem si na začátku přečetl seznam postav, bál jsem se, že s těmi všemi Weji a Yangy pro mne bude kniha nečitelná. A opak byl pravdou, nemohl jsem se od ní skoro vůbec odtrhnout, a to přes to, že na fantastický prvek jsem si musel nějakou dobu počkat (nejdřív je třeba projít úvodem z kulturní revoluce). Když se ale objevil odpočet běžící na fotografiích, běhal mi mráz po zádech. Neznámé čínské prostředí zcela zastínilo menší originalitu námětu (SETI už tu přece jenom bylo) a také mě potěšila prakticky úplná absence akčních scén – v rozporu s anotací je kniha spíše klidná a filozofická (to mám rád!). Problém jsem nejdříve měl s pasážemi, odehrávajícími se ve virtuálním světě hry Tří těles, ale nakonec jsem si zvykl. Zkrátka a dobře, dlouho jsem nečetl nic tak dobrého ve stylu klasické scifi (nálada mi hodně připomínala Asimova) a čtu-li jinde, že první díl je považován za nejslabší, pak se nemůžu dočkat dalších dílů! 90 %

idle  | **** 25.07.2017 22:37

Čínská sci-fi se člověku často do rukou nedostane, což knize od začátku přidává vrstvy navíc – i úvodní část příběhu, která se vrací do nedávné čínské historie, je pro mě tak něčím novým. I bez toho je ale v Problému tří těles spousta zajímavých motivů, ať už fyzikálních, technologických či filosofických.

Většina hlavních postav jsou navíc vědci, což je mi milé. Nad věcmi přemýšlejí a řeší to podstatné – tedy aspoň většinou. Je pravda, že v jednu chvíli, kdy se vědec poprvé setkává s nevysvětlitelným úkazem a panicky zkouší pořád totéž dokola, místo aby se zamyslel a začal experimentovat, jsem v duchu trochu úpěla. Jinak ale byla radost vývoj sledovat.

Ke konci se ty šikovné nové technologie už trochu utrhnou ze řetězu; sice to vysvětluje ledacos z toho, co se předtím událo, ale mám takové podezření, že kdyby se v nich člověk začal šťourat, začaly by se trošku viklat. Tak se snad radši ani šťourat nebudu. Čtení mě bavilo a na další díly jsem zvědavá.

Gaarq  | ** 06.08.2017 09:40

exotická SF se silným humanistickým podtextem, obdržela mnoho cen a má vysoká čtenářská hodnocení (4.1 na amazonu, 4 na goodreads a 80 % v databázi knih). a tak to vypadá, že poplavu proti proudu.

první část, cca polovina románu (který je mmch součástí trilogie) je skvělá. historická exkurze do doby kulturní revoluce je zajímavá a docela věrně vykresluje situaci. autor je autorem oficiálním, takže kritika tehdejších poměrů je sice dostatečně silná, ale textem také vane i jistá rezignace na vyrovnání se onou dobou – prostě co bylo, bylo, je to za námi, soudruh mao udělal 33.57 % chybných rozhodnutí (vážně jsem podobnou pitomost někde v historiografické oficiální čínské literatuře četl), zbytek dovedl zemi k jasným zítřkům dneška. je to velmi cenná zkušenost a autentická reflexe doby. jako východisko k SF velmi zajímavé.

jenže, tak jako u mnoha SF seriálů, po vnadném začátku se začínáme dostávat na dřeň zápletce a voilà, celé to začíná skřípat. ze začátku jen lehce, ke konci z textu vyskakují bohové ze stroje jak výsadkáři, jeden za druhým. nevěrohodné motivace postav, koncepční boty. to, co vypadalo jako tvrdá scifi se postupně mění na scifoidní pidlozofickou slátaninu à la sedmdesátá léta, kde autoři usilovně blábolili za použití módních „vědeckých“ termitů své plytké úvahy.

jsem profesionální vědec, nota bene přírodovědec, takže těch zrnek písku až klacků v soukolí jsem si chtě nechtě prostě všiml. dali by se rozdělit do dvou kategorií – na nevýznamné mlžení, které si prostě autor tvrdé sci-fi nemůže úplně odpustit a seznalý čtenář mu to rád odpustí, protože za to dostane něco uspokojivého čtení. to druhé je autorské násilí, kdy autor svévolně kroutí světem, aby z něj vymáčkl nějaké to drámo: světově proslulý inženýr, neznající problém tří těles? vědci, kteří místo aby vědecky mysleli, jen pitomě plácají?

to nemluvím o úplně zbytečných pasážích tzv. počítačové hry tři tělesa, která nebyla žádnou hrou, jen násilným pošťuchování děje, a dramatizaci zpráv mimozemšťanů, která byla asi nejtragičtější částí textu – tady jsem měl nejsilnější déjà vu takových těch SF psaných nežánrovými autory v 60. a 70. letech, kteří se pokoušeli využít SF jako originální výrazový prostředek a většinou to mělo tragické následky v podobě naivistické splácaniny (kontrolní otázka: jak může emzák plakat, že oni nemají žádnou literaturu a umění a proto nesmí lidstvo, které je má, vyhubit? když ji nemají, jak může vědět, co to je a vědět, jakou to má cenu?).

ne, vážně nechápu celý ten bzukot kolem této knihy. ano, i v číně umí napsat průměrnou SF. to my ale umíme taky a dokonce se za to rozdávají ceny. ale asi mi něco uniká…

Vlask  | *1/2 02.03.2018 21:35

Klasická hard sci-fi jakých se v dnešní době moc nevydává, nebo mně aspoň míjejí. Problém je v rozvržení obsahu. Cca 60% je ono sci, což pro běžného Frantu čtenáře není moc záživné čtení, neb astrofyzika mu nepřipadá zajímavá a fascinující. Navíc ani nedokáže zjistit, jak moc autor vaří z vody. Dalších cca 30 procent připadá na filosofování zejména ohledně ekologie a dopadů čínské kulturní revoluce. Na samotný nosný děj připadá nepatrná část knihy, drtivou většinu času se prokousáváte nezáživnou vědou smíchanou s filosofií ohledně sociologických dopadů čínských experimentů a něco zajímavého se děje jen velmi zřídka.

stimílek  | ***1/2 22.09.2018 19:49

Rozporuplná kniha s hodně velkým potenciálem. Čínská historie 20. století je zajímavá a pasáž odehrávající se za kulturní revoluce a krátce po ní mě velmi bavila. Naopak čím více se kniha blížila ke konci, tím mi přišla méně zajímavá. Konec hodně uspěchaný a až příliš jednoduše vše vysvětlující. Autor má dost nevyrovnaný styl i kvality. Četlo se to ale velmi dobře a hurá do druhého dílu.

trudoš  | ***1/2 10.05.2019 12:25

Netradiční science fiction, ne jen kvůli prostředí, ale i pro charakter vyprávění. A za mě spokojenost, přičemž mluvím coby člověk, který na tvorbu ze zemí vycházejícího slunce hledí s despektem. Čistě proto, že jsem duší přízemní Evropan.
Liou Cch‘-Sin otevírá příběh zeširoka: uprostřed Velké proletářské kulturní revoluce v Číně roku 1967, přes tajný výzkum předpokládaného kontaktu s mimozemskou civilizací, až do doby blíže neurčené současnosti. Vedle tajuplného vyšetřování podivných úmrtí špičkových vědců má tak autor čas seznámit nás se zajímavými podměty k přemýšlení o teoretické fyzice. Osobně mě přitom nejvíce oslovily teze o střelci a farmáři.
Jakmile se však děj přenesl do počítačové hry Tři tělesa, přes všechnu filozofickou zajímavost a nečekaná odhalení jsem se nudil až do konce. Což je hodně dáno mou mizernou fantazii i neochotou přijmout přespříliš sofistikovaný způsob možné invaze. A také tím, že to zásadní se má stát až za 450 let. Snad tedy pokračování bude napínavější.

Romison  | ** 20.06.2019 01:15

Hmm prislo mi to dost dementni, chovani postav blby a neveryhodny. Cela zapletka divna. Nechapu taky ten povyk, nekde jsem cetl, ze to pripomina Dunu a to uz mi hlava vubec nebere. Asi nejzajimavejsi je popis kulturni revoluce, ktera me ale srala z principu, jak tam mohli byt takhle jebly. A mimozemstan litujici, ze nepoznal umeni, kdyz ani nevi, ze neco takovyho je, bylo takove absurdni Kefalin. A ta hra, co vlastne neni hra, pac tam hrdina krom jedny veci nic nedela a jen blbe cumi, je takovej hodne divnej osli mustek ;) hmm a jak koukam, Gaarq psal neco podobnyho :)

minduton  | **1/2 27.02.2020 19:56

Navnadil mě fakt, že je to jedna z nejprodávanějších scifi knih na Alze, takže jsem čekal v zásadě čtivou bombu. Bohužel bomba se nekoná. Úvod s komunistickým pojetím čínské vědy 60tých let snad zaujme rodilého Číňana, ale Evropana ne. Další dění v knize je krapet nepřehledné. Nemá to celkově dostatečný drive, aby mě to zaujalo. Odkládám… Jako myšlenka (že nějaká síla vědomě ovlivňuje základní fyziku a chování hmotného světa) dobrá, ale jak já rád říkám, nedostatečně vytěžená.

Madam Brbla  | ***1/2 03.03.2020 19:17

Před rokem jsem podnikla první pokus; ztroskotala jsem už v úvodu na běsnění všech těch socialistických frakcí, čínský komunismus mě nudil a navrch vyvolával dávivý efekt. Zvedám palec za správný postřeh, do jaké míry lze zfanatizovat především náctileté hormony, u kterých minimální životní zkušenosti bývají kompenzovány přebytkem nezvladatelných emocí. Na tom není nic špatného či neobvyklého, průserem však zavání, když se taková nedospělá, nedovzdělaná, zmanipulovaná, pocity zmítaná osůbka staví na piedestal coby nezpochybnitelná morální ikona (tímto zhnuseně „zdravím“ média a politiky budující kult Grety Thunberg).

Průběžně jsem louskala převážně obdivné komentáře k „Problému tří těles“ a ztěžka se odhodlávala k testu č. 2 (usnadněnému výborně načtenou audioknihou). Nedostatečná mentální kapacita, víte? Předpodělanost, že budu tonout v bažině nesrozumitelných teorií a pojmů, navrch mi vznikne bordel ve jménech – Jing Jang sem, Ping Pong tam, Šu Lin jinam… Tak napůl jsem se trefila: v postavách jsem kriket neměla, avšak kdykoliv se autor důkladněji rozepsal v hard sci-fi sféře, oči mi při poslechu zeskelnatěly… v tu chvíli mohl mít sluchátko v uchu třeba tetřev hlušec, vyšlo by to nastejno. Rozuměla jsem pouze základu, zbytek na mě účinkoval jako čistě abstraktní vize. Přemíru detailů, dimenzí, manipulaci s protony atd., nejsem schopná posoudit ani docenit. Zato jsem včera zvládla nerozvařit bramborové knedliky, heč!
Postavy mi byly buřt, trochu šťávy měl jen policista Ta Š´. Chápala jsem, proč je perzekvovaná Wen-ťie vykořeněná mimóza a studený čumák, ovšem například takový Wang Miao měl ženu a synka, přesto jim (s výjimkou scény s fotografováním) nebyla věnována žádná pozornost: samá práce, virtuální svět a řešení záhad, jako by rodina v životě dotyčného vědce nehrála sebemenší roli.
Co s tím, když můj zájem zběsile osciloval mezi krajním zaujetím a téměř nudou? Mizernou práci s charaktery mi vynahradila originalita zpracování tradičního tématu a občas atmosféra (Rudé pobřeží i jeho okolí mě fascinovalo). Mé hodnocení: dobrý, ale… 70%
Až (pokud) někdy v budoucnu pocítím nadměrnou psychickou formu, pustím se do pokračování.

MartinJ  | **** 19.06.2021 21:24

Hard sci fi, která už se jen tak nevidí. Zasazení do čínských reálií je pro Evropana sice dost exotické (nejhorší jsou jména, která si prakticky nelze zapamatovat :-) ale výhodou je, že se obtížně odlišují vymyšlené skutečnosti od historických. Nevím, jaký mohl být skutečný rozvoj čínské vědy za kulturní revoluce ani po ní, takže celý děj působí dost věrohodně a nerušily mě žádné zjevné nesrovnalosti.

Mimozemšťané jsou zatím vylíčeni jen velmi nepřímo a vlastně z lidské perspektivy, ale o to víc se těším na další díl, kde se snad dozvíme více.

A úplně nejlepší je popis počítačové hry, která v příběhu hraje docela podstatnou roli. To byly moje nejoblíbenější pasáže. Knize bych snad vytknul jen poněkud zvláštní motivace některých postav, ale to neruší celkový velmi pozitivní dojem.

Methat  | ***** 11.01.2022 18:01

Príbeh Problému tří těles začína pozvolna, v minulosti a prvá polovica knihy môže odradiť čitateľov, ktorí hľadajú veľkolepé sci-fi. No tu platí, že najlepšie veci sú na konci a záver je nadupaný – hlavne Trisolaris a ich Sofon (proton), to bolo geniálne napísané. Autor sa hrá s dimenziami a ich vnímaním, je tu skvelo vykreslená mimozemská rasa, ktorá žije v systéme troch sĺnk, ktoré okolo seba chaoticky obiehajú a záver je skvele rozbehnutý, takže sa teším na ďalší diel. Niektorí čitatelia sa môžu strácať v čínskych menách ale mne to nerobilo žiadny problém, pretože v každej časovej rovine je postáv len zopár a na začiatku máte prehľadný list, ktorým si to môžete kontrolovať. Kniha má rýchly spád, veľmi dobre sa číta a ako sa blížite ku koncu, stále viac sa chcete dozvedieť, ako to skončí. Som rád, že sa tento čínsky autor dostal aj ku nám. Odporúčam.



WebArchiv - archiv českého webu