kniha » Motory boha
v Top10 1 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 29
hodnotilo: 40
81%
Motory boha Více vydání = více obálek.

Jack McDevitt

Motory boha

série: Motory boha [Engines of God / Priscilla (Hutch) Hutchins]
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: The Engines of God
originál vyšel: 10/1994

vydání: Návrat -> (web) 2000; Planeta9 (web) 2021

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
archon  | ***** 20.01.2006 23:09

Výborně popsaná lidská špatná vlastnot \„My jsme lepší nám se to stát nemůže\“ či \„Máme dost času, netřeba se nyní s tim teď obtěžovat\“.

biker11  | **** 04.12.2006 18:08

kniha so super začiatkom – nápad, len tomu chýba spád – je to skôr písané ako dokument + diplomová práca spolu. Je treba dosť úsilia dočítať to , ale stojí to za to úsile .

Dilvermoon  | ****1/2 04.03.2011 18:43

Jack McDevitt by se dal nazvat novodobým A.C.Clarkem. A to jak vzhledem k tématům svých románů, tak i např. faktem, že v této knize je nalezen tajemný monument. A to na Iapetu, měsíci planety Saturn. Dále se ocitneme v různorodých prostředích na planetách nebo ve vesmíru a také si můžeme procvičit šedé buňky mozkové a spolu s autorem počítat, jak je to vlastně s planetárními katastrofami, probíhajícími v intervalu 8000 let…Seznámíme se s kapitánkou Hutchinsonovou a pokud to bude setkání příjemné, lze si to zopakovat v (zatím) dalších dvou knihách. Já byl spokojen a i obě pokračování splnila má očekávání.

Samnuel  | **** 03.08.2011 21:16

Netradičně popsaná sci-fi, originální myšlenka týkající se rozkvětu archeologie, když byly vynalezeny nadsvětelné pohony kosmických lodí a objeveny planety s pozůstatky zaniklých civilizací. Zhruba ve čtyřech pětinách mi přišlo, že to trochu ztratilo spád a trochu jsem se musel nutit to dočíst, jinak jsem byl spokojen.

nery  | ** 10.11.2011 13:22

Na tuhle knihu jsem se vcelku těšil, někdo tohle srovnával s A.C.Clarcem, dokonce jsem někde četl přirovnání k A.Reinoldsovi… Ale takové hodnocení nechápu. Autorovi „vědci“ vedou neustále dialogy jak z červené knihovny, celkové cestování po vesmíru je pojaté jak nějaké maloměsto kde se všichni znají, veškeré postavy oplývají občas značnou stupiditou…Spád a děj se táhnou jak lepidlo, popsaná technologie je občas k smíchu…atd. Podobné pocity jako z tohohle, mívám po přečtení scifi z 60.let Za mne je tohle téma zpracovené mizerně. Howgh

Smolař  | ** 02.04.2014 18:41

Podle mě to srovnání s Rámou od Clarka nesnese ani v nejmenším . McDevitt sice postupem času zraje ale bohužel knihy a hlavně děj nemají správné návaznosti . Příliš často je děj nelogický a fyzikálně nestálý :-)

ladynka  | *** 28.09.2016 12:29

Rozporuplné. Na jedné straně zajímavé popisy a předestřená tajemství, na straně druhé nelogičnosti, které nepasují na jednání, nehrají na stav světa, jak je nám vylíčený. Země má vyspělou techniku, díky níž si komunikuje a bezstarostně poletuje vesmírem, zároveň má vážně existenční problémy zbytek světa? Na výpravu se vydává loď a je to vylíčeno jako událost připomínající nekončící večírek – s jedním členem posádky? Ono velké tajeství čítá rozvrh statisíců let, aby ho posádka dostihla a seznámila se s ním v řádu několika hodin a to na opačné straně galaxie? Všechno tohle a ještě víc je přinejmenším naivní.

gokudo  | *** 29.06.2020 11:08

Uz je to hezka radka let co jsem cetl Jackovo MB a me osobni hodnoceni se rovnalo peti supernovam. Dnes uz to bohuzel zadna supernuklearni exploze neni. Namet je podle me velmi dobry, vesmirna archeologie a artefakty zaniklych i existujicich civilizaci v nasi galaxii, ale samotne spracovani je opravdu bida s nouzi. Nektere sceny jsou tak priblble, ze si clovek pri cteni i hlasite zakleje a krouti neverice hlavou az ho zacne bolet za krkem.:) Z nostalgie tri bile trpasliky!

trudoš  | ****1/2 29.11.2021 20:28

Stavitelé monumentů. Záhadami opředená mimozemská rasa, která na různých místech galaxie zanechala obrovské stavby, jejichž účel byl pro lidstvo tajemstvím. Až do teď. Archeologické vykopávky na vzdálené planetě přinášejí šokující souvislosti, stavící zákonitosti kosmických hlubin do nového světla…
Jack McDevitt má ohromnou schopnost vykreslit svět zítřka natolik přirozeným způsobem, že ani nemáte pocit, že byste se ocitli v budoucnosti sto let vzdálené. Podobně srozumitelně popisuje také mimozemské kultury, aniž by se přitom čtenář ztrácel v přívalu vzletných slov či technické hantýrky. Vyprávění navíc umí okořenit zajímavými poznatky z vědy i historie, jež podává natolik přesvědčivým způsobem, že jim následně věříte víc než heslům Ottova slovníku naučného. Živé postavy a doslova adrenalinový vývoj událostí pak zaručují nejeden probděný večer, strávený ve společnosti vesmírných zázraků a úniků na poslední chvíli. Čirá fantazie.
Arthur C. Clarke našel v McDevittovi důstojného nástupce.

Alfi  | * 16.05.2022 22:58

Na knihe cítiť, že bola napísaná pred 30 rokmi. Technologický vývoj predčil autorovu fantáziu a tak tu chýbajú technológie, na aké sme zvyknutí a na druhej strane tu máme fyzikálne nemožné kúzla. Síce kniha je označovaná ako hard sf ale ak máte čo i len čiastočné predstavy ako funguje fyzika dostanete z knihy bolenie hlavy. Napríklad autor popisuje úplne nezmyselnú teraformáciu, ktorá nedáva žiaden zmysel. Neviem, či je to chyba prekladu – ale naozaj je v podmorskej časti knihy mínus 30 stupňov? Strašne mi to liezlo na nervy. Rovnako ako naivné a nerealistické chovanie postáv.



WebArchiv - archiv českého webu